Goldstar sice už poznáme, přesto jsem si na počest pana Hlavatého jeden dal a vzpomněl jsem si přitom na pana Vinšálka, který si Goldstar cení stále velmi vysoko. A není se čemu divit, dužnina stále silně šťavnatá, příjemně nasládlá a dokonce i mírně aromatická. Dalo by se říci podobná chuť jako u Opálu, jen tou skvělou šťavnatostí Goldstar Opál jasně v tuto dobu převyšuje. Tak dobré Goldstary jsem už dlouho nejedl.
S tím lze jen souhlasit.
I tak si troufám tvrdit, že další odrůdy této líhně - Admirál, Merkur a dle referencí i Lucy jsou ve velikosti, vzhledu i chuti velmi zdatnými konkurenty.
Nadchází čas sklizně těch nejpopzdnějších odrůd, mezi nimi i Goldstaru. Plodnost byla letos vysoká, tedy postižení hořkou pihovitostí minimální.
Třebažýe bylo letos teplé září, žádný plod se nezbarvil - ani na slunci - do žluté barvy, všechny jsou zelené.
Taky Rozely jsem z větší části ponechal, ať co nejvíc vyzrají.
Letošek je zajímavý taky tím, že u nás do 24.10. ani jednou neklesla teplota pod nulu (nebo jsem to nezjistil)..
Pane Vysloužile, u toho Goldstaru jsou na listech patrné příznaky ApMV. A taky pozor na lišejník :-)! Přes jisté nedostatky patří Goldstar k mým oblíbeným odrůdám.
Goldstar - oblíbená odrůda pana Vinšálka a neoblíbená odrůda pana Kukyho. Goldstary mají v jednom zelinářství ve městě každý rok. Momentálně určitě potěší konzistence dužniny, která je pevná a chruplavá, šťavnatá, chuť je navinule sladká, ale víc se nedá říct. Prostě málo aromatická. Předností je právě ta dlouho trvající pevná a šťavnatá konzistence.dužniny.
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.205 (?),1.3.2017 22:51
Larisa - nová odroda. Pán Josef Buzrla z Nového Žižkova vyšľachtil niekoľko nových odrôd jabloní. Zaujímavá je krížením Larisa (foto 1). Goldstar poznáme, ale ďalší rodič Burgundy nie je veľmi známy (ďalšie fotky). Je to staršia odroda z USA, v rodokmeni má Jonathan, McIntosh, Antonovku... Je to jablko veľmi atraktívnej tmavočervenej farby. Larisu zatiaľ nepoznám, ale jablko s génmi Rubínu, Jonathanu a McIntosha by mohlo byť zaujímavé... IH
Goldstar sice už poznáme, přesto jsem si na počest pana Hlavatého jeden dal a vzpomněl jsem si přitom na pana Vinšálka, který si Goldstar cení stále velmi vysoko. A není se čemu divit, dužnina stále silně šťavnatá, příjemně nasládlá a dokonce i mírně aromatická. Dalo by se říci podobná chuť jako u Opálu, jen tou skvělou šťavnatostí Goldstar Opál jasně v tuto dobu převyšuje. Tak dobré Goldstary jsem už dlouho nejedl.