Předložte mi někdo plod křížence, který se v chuti alespoň částečně podobá odrůdě Gascoigneho šarlatové a budu spokojen. Prozatím spokojen být nemohu a proto si velmi cením některých starých odrůd s jedinečnými příchutěmi, jako je například toto Gascoigneho šarlatové, i přes svoje horší pěstitelské vlastnosti. Protože, jak ví i paní Lída, tak této specifické ovocné příchuti, kterou toto Gascoigneho šarlatové má, se málo co vyrovná. A doufám také, že Deliga neřekla ještě poslední slovo.
Na málo vybarvených plodech Deligy (Golden Delicious x Gascoigneho šarlatové), je patrné výrazné tečkování a růžový odstín původního Gascoigneho šarlatového. Tedy ten odstín je lépe zřetelný ve skutečnosti než na fotkách. Poznala by jste podobnost i Vy, paní Lído?
Ano ano, poznala. Jen u GŠ byl větší kontrast barev - zelinkavé a výrazné šarlatové. Ale mívalo také (což tohle nemá) v okolí kalichu hrboly a kalich široce otevřený. Jen si vzpomenu, už se mi sbíhají sliny . Lída
No, já musím Deligu letos pochválit, ale až na to množství sklizených plodů. Bylo jich velmi málo, podobně jako u některých dalších odrůd.
Takže byly veliké, hezky vybarvené. Dužnina žlutavá, jemná, dostatečně šťavnatá a chruplavá.Chuť lahodná, pro moji ženu sladká a více aromatická, pro mne jen sladkokyselá.
Předložte mi někdo plod křížence, který se v chuti alespoň částečně podobá odrůdě Gascoigneho šarlatové a budu spokojen. Prozatím spokojen být nemohu a proto si velmi cením některých starých odrůd s jedinečnými příchutěmi, jako je například toto Gascoigneho šarlatové, i přes svoje horší pěstitelské vlastnosti. Protože, jak ví i paní Lída, tak této specifické ovocné příchuti, kterou toto Gascoigneho šarlatové má, se málo co vyrovná. A doufám také, že Deliga neřekla ještě poslední slovo.
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 9.2 (?),13.1.2014 16:55
Nesdílím pane Petře Vaše nadšení pro Gascoigneho. Už jen ze vzpomínek - vůně, zprv lákavá a jaksi exotická se zvykem zdála až nepříjemná. Ostatně jako u všeho co přespříliš voní. A jak správně píšete, pěstitelské vlastnosti nic moc. Snad by se hodilo jako přídavek do moštu.
Na Gascoigneho je nejcennéjsší, že si ho člověk s jiným nesplete To tečkování kolem kalicha a růžové zbarvení bylo jedinečné. Na můj vkus bylo máně sladké, moc voňavé, a hlavně hrozně hnilo už na stromě.
Myslím, že Deliga žádnou díru ndo světa neudělá. Plody jsou pěkně zbarvené, ale velikost po Gacoignem tedy nepodědila. Chuť není špatná, ale nic překvapivého.