Zdravím Vas p. Petře z P.
Víte ono ani v bio není problém vypěstovat pěkné jablka. Já jsem měl v bio sadu Zl. Parménu, Ontário, Spartan, Idared, Carolu, Jonathan s Red v 500 m. n. m. a také jsem dosahoval dobré kvality. Ono i v bio je povolený postřik mědí a sírou a výtažky z mořské řasy. Zásadní věc pro kvalitu a zdraví plodu je zvládnutí řezu a vzdušné a hodně světlé koruny. Větrné stanoviště je v bio velké plus. Obaleče a pilatku dobře zvládá výluh z tropického keře, který obsahuje neurotoxiny a dobré rozmístnění ptačích budek a v zimě jsem ptáčky přikrmoval lojovými koulemi.
Samečky obaleče jsem mátl a ji tím, že jsem feromony dával mimo jabloně. letěli od nich k lapáku.
To mě zarazilo, že p. Paula urazili přes borax. Já znám pěstitele, kterým stříhám vysokokmeny, kteří používají borax posypem na zem pod obvodem koruny jako prevenci a zvýšení odolnosti stromú na strupovitost (starý klon) a ono to opravdu omezuje výskyt skvrn a prodlužuje délku odolávání. Je to praktikováno na jaře u odrůd Spartan, Idared, Starkrimson, Prúsvitné l., Jonathan, Mor. jad. a je to vidět na výsledku. Ve větší míře je pro rostlinu toxický jako většina mikroprvků.
A je fakt, že se používá i pro bio, je v toleranci do určitého množství.
P.S. rozmluvte prosím p. Paula
sadař vlada