Gala Mitchgla
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?) 19.11.2016 13:04
Já neříkám to, co píší pomologové, nýbrž o zkušenostech z vlastní zahrady. Všechny Vámi uvedené odrůdy s výjimkou Braeburnu jsem zkoušel. Ne, že by se nedaly jíst, ale jejich kvalita - velikost, vybarvení, chuť - ve srovnání s vypěstovanými na jihu v nížině, byla o dost horší. Podobně Golden, Idared, Coxova, Jonathan, Gala, Jonagold, Shalimar, pohříchu i Topaz., Goldstar. Naopak Rubín, Bohemia, Dione, Matčino, Lord L., Delor, Jantar aj. byly nejlepší právě od nás. Tak proč se vlamovat do zavřených dveří, když vděčných odrůd je tolik?
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 19.11.2016 13:04
Já neříkám to, co píší pomologové, nýbrž o zkušenostech z vlastní zahrady. Všechny Vámi uvedené odrůdy s výjimkou Braeburnu jsem zkoušel. Ne, že by se nedaly jíst, ale jejich kvalita - velikost, vybarvení, chuť - ve srovnání s vypěstovanými na jihu v nížině, byla o dost horší. Podobně Golden, Idared, Coxova, Jonathan, Gala, Jonagold, Shalimar, pohříchu i Topaz., Goldstar. Naopak Rubín, Bohemia, Dione, Matčino, Lord L., Delor, Jantar aj. byly nejlepší právě od nás. Tak proč se vlamovat do zavřených dveří, když vděčných odrůd je tolik?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 14.170 (?), 12.12.2016 16:50
Gala je dost rozklonovaná (nestabilní) sorta. Není problém v sadech vybírat nové typy. Přikládám obrázek mutantů ze sadu G. schniga.
V.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 14.170 (?), 12.12.2016 20:04
Co jsou to 'obyčejné'Galy?
Částečně prouhaté jsou i normální Schnigy, akorát je pruhování husté. Na neosvětlené části jablka jsou pruhy zřetelné. Kultivary s rozmytým líčkem (Gala Must, Natali ap.) jsou v zastíněných částech zelené, což u starších stromů s větším podílem zastíněných plodů vypadá hůř než u pruhovaných.
Krásné rovnoměrné řídké kontrastní pruhování i u osvětlených plodů není zas tak běžné. Může to být třeba jeden stromek na ha sadu. Čím je sad starší, tím víc jsou klonové rozdíly znát.
Přikládám foto plodu, který žádný ovocnář na svých stromech nechce. Galy co zmutují a začnou plodit takovéto plody jsou kničemu. Z takových stromů jde kvůli barvě minimálně 50 % do nestandardu.
V.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 14.170 (?), 14.12.2016 22:24
Gala jako originální původní Gala je žluté jablko s rozmytým líčkem. Alespoň to tvrdí anglická Wikipedia.
To že obchodníci z pochopitelných důvodů až na vyjímky ignorují klony je jiná věc. Chudák zákazník by se z toho zbláznil.
V.
|
|
|
|
|
|
|
host - 252.217 (?), 15.12.2016 8:55
Většinou se píše - jablka červená
A proč by psali odrůdu? Aby je někdo jebal že to není Gala ale Gala Mitschla.
A jsou to obchodníci ne odborníci.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 15.12.2016 11:57
Můj názor na krásně červeně žíhané Galy, kterých jsou plné obchody je ten, že v současné době a to právě teď, je jejich chuť jen a pouze nasládlá, komerční, "nemastná neslaná", málo výrazná, bez příchuti. Prostě taková líbivá pro všechny, ale spíše je to mnoho povyku pro nic. Něco jiného je Gala vytažená z chladírny v květnu a červnu. Až se nechce věřit, že je to opravdu tato současná GALA.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|