Elstar
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.110 (?), 27.9.2019 18:47
TELSE - novšia odroda, pochádzajúca z kríženia Topaz a Elstar (foto). Prvá úroda, podpník M-25, mladučký stromček. Jedno jablko práve ochutnávam. Oranžová farba je príjemná, menej všedná, vizuálne priemer. Konzistencia dužiny je bezchybná, šťavnatosť stredná, chuť sladko-kyslá, veľmi dobrá. Kyselinky po Topaze sú jasne poznateľné. Celkove hodnotím ako zreteľný nadpriemer. Šampion ktorý ochutnávam zároveň sa mi zdá o niečo lepší. Ono ale každý "rookie" v mojej záhrade to má ťažké, keď v prvej päťke hrajú také hviezdy ako Jonathan, Coxova, Golden Del., Admiral či Jonagored. Mnohí sa tak musia uspokojiť s "checking-line". IH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10364) - 70.240 (?), 12.10.2013 17:08
Velká škoda, že se zde Elstar nestal tržní odrůdou, jako je tomu jinde. Svoji vnitřní kvalitou a velikostí plodů by si to jistě zasloužil. Možná, že je to také proto, že se jedná v plodnosti o přísně alternující odrůdu. Tedy, že pravidelně po úrodě další rok vynechává. Tedy alespoň sousedovi. Přisoudil bych to jeho "bez údržbovému provozu" (bez zásahovému), ale mám dojem, že jste o tom psal i Vy sám, pane Vlastimile. Přiznám se, že Elstar není úplně můj "šálek kávy", ale vysokou kvalitu plodů minimálně na úrovni např. tržního Jonagoldu, musím potvrdit.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10364) - 70.240 (?), 29.10.2013 12:40
Chtěl bych se někoho zeptat, ale nejspíš hlavně pana Vlastimila, jak je to s odrůdou ELSTAR. Podle mých starších fotek identifikoval pan Vlastimil tuto odrůdu. Já předkládám další fotky a to kupovaného Elstaru (více vybarvených) a pak opět ty tradiční ze zdejší severní části koruny stromu. Chuť je ale matoucí. Zatímco u kupovaných lépe vybarvených plodů je dužnina sušší, méně pevná, tak u zdejších plodů je naopak tvrdší, šťavnatá, perfektně harmonicky sladce navinulá. Řekl bych, že po sklizni snad není lépe chutnajícího jablka. Možná, že je tato chuť i lepší, než ta pozdější, řádně konzumní. Se suchou duninou této odrůdy jsem se nesetkal poprvé. Takže co je vlastně Elstar?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|