Co právě sklízíte v r. 2012?

Vladis - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 124.211 (?) 
3.10.2012 20:47

Tento rok bol v našej lokalite pre jablone mimoriadne priaznivý, akurát som bol nútený v priebehu leta stromy polievať kvôli suchu a predčasnému opadu plodov. Jablká boli zdravé, akurát obaľovače ma trochu trápia, budem musieť ich na budúci rok ustriehnuť.

Pridávam pár fotiek z tohtoročnej úrody, bohužiaľ s určením odrôd je to komplikované, keďže stromy sadil môj otec a názvy si nikto nepamätá, takže niektoré len tipujem...

Letná jabloň, asi Júlia
Letná jabloň, asi Júlia
Vo fúriku Júlia, vo vedre predčasne opadané Jonagored
Vo fúriku Júlia, vo vedre predčasne opadané Jonagored
Gloster
Gloster
Kalvil červený
Kalvil červený
Názov neviem, akurát teraz sú zrelé
Názov neviem, akurát teraz sú zrelé
Neznáma, dozrieva koncom októbra
Neznáma, dozrieva koncom októbra

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 152.7 (?), 5.10.2012 8:38

Tiše závidím, jak jsou všichni spokojeni s úrodou. Já jsem letos sklidil z 670 sazenic jahod několik misek drobnějších plodů, ze 47 třešní 0 plodů, z 35 višní 0 plodů (polovina stomů zmrzla až k zemi), z 33 slivoní 0 plodů, z 520 jabloní do 20 plodů (plody byly na Angoldu a Rajce), z 65 hrušní budou asi 2 bedničky deformovaných partenokarpických plodů . Na to že je rodina zvyklá sníst za zimu přes 2 t jablek to bude krušné... 

host - 54.27 (?), 5.10.2012 8:57

Syn jel kolem sadů Brťov-Lipůvka a říkal jaká sklízeli nááádherná jablka. U nás v Brně u jablek taky dobrý, ještě jsou na stromě zvonkové, kalvily, ontaria. Jonathany, šampaňskou ren., matčina a nějaké noname jsme sklidili minulý týden, nestříkáme, proto červáky, drobné a na uskladnění byly tak půl na půl. Drobné se pošrotovaly, větší horší se rozdaly na štrůdly a sušení, povidlí atd. Hrušek pomálu, švestky žádné, pološvestek pár a bez chuti, maliny zaschly...

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 5.10.2012 17:49

Ve středu jsem sklidil Deligu. Plody v průměru 8 cm. Jeden byl poškozen od ptactva, tak jsme ho zdegustovali. Já osobně jsem žádnou vůni necítil, žena z něho cítila vůni jakéhosi parfému, vnuk citíl vůni jablka. Dužnina je pro mě dosti šťavnatá, avšak konzumní chuť tu ještě není.

Plody Deligy
Plody Deligy

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 5.10.2012 17:57

Pokračoval jsem probírkou sklizně Angoldu. Plody měly v průměru 9 cm, podíl malých plodů byl nula. Ze všech mých odrůd je to suverénní jednička vůči jarním mrazům.

Sklidil jsem také téměř všechny plody Jonagoredu, ty měly v průměru 10 cm. Plody pod 7 cm činili nula. Viz. přiložené obrázky. 

Na dalším obrázku je tříleté vřeteno Sir Prize. Jak proti loňskému květnovému mrazu, tak i s letošním květnovým mrazem se v celku vypořádal. Loni bylo plodů více. Viz. obrázek.

detail Jonagoredu
detail Jonagoredu
Sir Prize (3-leté vřeteno)
Sir Prize (3-leté vřeteno)

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 66.105 (?), 6.10.2012 19:19

Dneska jsme otrhali sloupovou jabloň RONDO. Protože větší část plodů v září spadla, zbylé plody jsou výstavní (230-303 g, průměr až do 102 mm). Na opravdických stromech na zahradě nechám už jen jablka Granny Smith. Buď zmrznou nebo dozrajou. Pokud se sklidí už v řijnu, hodí se jen jako dekorace.

Rondo 1
Rondo 1
Rondo - foto 2
Rondo - foto 2

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 8.10.2012 13:08

Dobrý den. Dovolil bych si zde dodatečně ocenit fotografie ovoce, které mě v letošním roce nejvíce zaujaly. Na počátku mně sice udělal velkou radost s prvními fotkami Topfirstu, Stano, ale pak přišel s atraktivními fotkami Hermanu pan Vinšálek a jistě mnoho pěstitelů navnadil k pořízení této odrůdy. Z další zajímavou fotkou přišel průkopník pěstování meruněk na Bardějovsku, pan P.Z. a to se svoji krásně zaplozenou meruňkou Vehardou. Pan Fiala nás potěšil s Valjevkou, Tophitem a vysoce fotogenickým rubínem, kdo by nechtěl mít na své zahradě tak zářivě červená jablka. Musím také připomenout Jonagoldy pana Peetoo, ta fotka Jonagoldů na stromě je velmi lákavá a vypadá mnohem přirozeněji, než obří Jonagoldy, které jsem zde zakoupil. Samozřejmě velmi přítažlivé byly fotky pana Mikeše, ať už se jedná o Vlašku nebo ne a chuťe nám udělal i se svým Gravštýnským. Naposledy byla potěšující fotka Glostru, pana Vladise, což je má oblíbená odrůda.

host - 41.142 (?), 11.10.2012 21:36

Sklidil jsem Ontário, protože začal padat. Letos má mnoho plodů pihovitost. Vápnikem jsem stříkal jenom jednou.

Václav

host - 41.142 (?), 11.10.2012 21:37

host - 41.142 (?), 11.10.2012 21:40

.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025