Co právě sklízíte v r. 2012?

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?)
28.9.2012 21:54

Hezké, pane Fiala, takovouto kuriozitu jsem ještě neviděl (pominu-li Starkla a podobné prodejce).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 28.9.2012 21:20

Delor letos opět nezklamal. Podobně jako loni odolal květnovému mrazu, plody jsou bez poškození, na rozdíl od vedle rostoucího sourozence - Rubína.

Sklidil jsem ho 25. září, podobně i v loni, ikdyž ve všech pomologiích se uvádí sklizňová zralost až v říjnu, protože dokonce začal propadávat.

Delor
Delor
Delor detail
Delor detail

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 28.9.2012 21:25

Dnes jsem sklidil z tříletého vřetene Primadely její první plody, protože začaly propadávat. Jsem trochu zklamán jejich vybarvením.

Plody detail
Plody detail
Plody velikost
Plody velikost

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 28.9.2012 21:32
  1. V nejbližších dnech hodlám sklízet probírkou Angold, který letos suvérenně obstál vůči květnovým mrazům.
  2. Jeho sourozenec Andego udržel plody pouze na terminálu a také se začíná vybarvovat. Je to dvouleté vřeteno (přeroubovaná Rajka).
  3. Vedle Angoldu je dvouleté vřeteno Fragrance, která s vybarvováním teprve začíná.
(1) Angold
(1) Angold
(2) Andego detail
(2) Andego detail
(2) Andego
(2) Andego

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 28.9.2012 21:54

Hezké, pane Fiala, takovouto kuriozitu jsem ještě neviděl (pominu-li Starkla a podobné prodejce).

peetoo - (49) - 41.142 (?), 28.9.2012 21:25

Dakujem pane Petře za pochvalu.

Z chemickej ochrany som použil iba Calypso proti obaľovačovi, koncom júla. K infekci strupovitosti dochádza pri trvalom ovlhčení, u nás od apríla prevládalo suché počasie. Strupovitosti netrpela ani v minulých rokoch.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 28.9.2012 21:53

Já mám tedy Jonagold hodně mizerný. Myslel jsem si, že na tom bude lépe, než třeba Golden, ale je napaden úplně stejně. Plody jsou většinou malé a strupaté. Přitom minulý rok měl i bez postřiků velké a zdravé plody. Jelikož nemá dobré oslunění, plody nebyly tak vybarvené, ani neměly tak výbornou chuť, jako tomu je u některých Jonagoldů z dovozu. Přesto nebyly úplně špatné. Ovšem letos ta strupovitost zařádila nepěkně. Plyne z toho poučení, že co platí jeden rok, nemusí platit v roce dalším. Nějaký ten postřik by to zřejmě zachránil, ale že by ta strupovitost tolik bránila v růstu plodů, nevím, možné to je. Některé plody mají strupů minimum a přesto jsou malé taky. Možná, že to taky souvisí s napadením listů, které už dlouho vypadají také hrozně. Každopádně Vám gratuluji a přeji dobrou chuť.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 28.9.2012 22:30

Ty Vaše Jonagoldy jsou opravdu prvotřídní, až se "sbíhají sliny". K těm Jonagoldům z dovozu bych chtěl ještě říct, že ne všechny jsou tak skvělé. Například minulý rok jsem kupoval na jaře krásné, velké, vybarvené Jonagoldy, ale chuť byla jaksi nemožná, vlastně jakoby nepřítomná, nedostavila se. Prostě bez chuti. Asi byly předčasně utržené a pak zchlazené. Takže není Jonaglod jako Jonagold.

Kdo neví, jaký je Delor chuťově kvalitní "rubínová" odrůda, tak si řekne, že na fotkách pana Václava jsou jen nějaká pěkně vybarvená jablka a nic víc. Ale já už to vím a proto se mně teď mohou sbíhat sliny stejně, jako u toho Jonagoldu. V databázi jsem se musel informovat, co že to pan Václav ještě vystavuje za další dobroty. Ta Fragrance by mohla být celkem nadějná, pokud není jen sladká a nic víc.

host - 206.169 (?), 1.10.2012 10:20

Minulý týden jsem sklidil výborné Deserty, bohužel polovina byla nakousaná od vos a ptactva, dnes se chystám na Melodii, je úžasná ja vzhledem, tak především chutí. Výška 550 mnm, západní Čechy.

Zdeněk

host - 123.5 (?), 1.10.2012 18:25

Pane Zdeňku, já mám také melodii, ale zdá se mi kyselá. Možná že až jablíčka dozrají ke konzumu tak trochu zesládnou? Moje melodie rodí teprv druhým rokem a vloni se mi jablka ve sklepě scvrkla. Jak je skladujete Vy? Děláte probírku plůdků? Já jsem ji vloni neudělala a bylo jablek, že to větve nemohly unést a letos jsem dala do sklepa 6 ks.jablek. 

Lída 

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 1.10.2012 20:30

Melodie byl první rezistent, který jsem před více než 10 lety zrušil. Důvody jsem měl tři. Jedním z nich byla právě nakyslost dužniny, která nedělá dobře mému žaludku.

Rodila nádherné veliké i středně veliké plody. Musela se skízet probírkou, protože dozrálé plody hned spadly, obzvláště za větru. Sklízel jsem ji v rukavičkách a v přepravce byly maximálně 2 vrstvy. Kdo má ve skladu místo, lépe v jedné vrstvě. Má totiž tenkou slupku, což já při konzumaci velice oceňuji, ale trpí otlaky. Mně ve sklepě bez problémů vydržela do února.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz