čistecké lahůdkové
|
|
|
|
host - 2.17 (?) 2.2.2016 22:56
Dnes jsem byla na zahradě pro rouby čisteckého. Chci ho naroubovat na chatě v JČ. Zahradu mám v Plzni. Trochu mne překvapilo v diskuzi, že trpí silně strupovitostí. Ani bych neřekla, ale možná je to tím, že jabloň stojí v níže položené straně zahrady a je dost ve stínu. Jablka nejsou vybarvena tolik do líčka, ale chuťově jsou senzační. A také vůbec nepoužívám chemii. Možná na chatě to bude jiné, protože podnož na níž budu roubovat je naopak na stráňce a na sluníčku. Ale i v případě strupovitosti mi to pro moje potřeby nebude vadit, protože je to jen vada na kráse, nikoli na chuti.
Dodnes mne mrzí, že jsem nevzala rouby z třešně, kterou otec před drahně lety porazil. Nikdy se nedopátrám, co to bylo za odrůdu, snad někdo z tohoto fóra by věděl. Třešeň byla mohutným stromem, vždy plody byly nahloučenny v trsech po 5-12 tmavočervené barvy s tenkou slupkou ale plně šťávy a silně sladké chuti. Milovaly jsme je jako děti zejména proto, že jsme nesměly na třešně pít, takže tyto nahrazovaly nám vodu..
Hodně úspěchů s čisteckým přeje Eva z Plzně
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 42.227 (?), 9.11.2015 19:47
Je s podivem, že Čistecké lahůdkové, nepoužili šlechtitelé do šlechtění jako donor skvělé chuti. Co by třeba udělala kombinace Opal matka x Čistecké otec. Nebo Matka Rosela x Čistecké otec x matka Angold pro vnesení jiných genů resistence? Vždyť podobnou cestou tedy za použití staré odrůdy vznikla podzimní chuťovka Lotos (z odrůdy Otcovo), čímž se vymyká většinovým kombinacím Golden x Rubín, nebo Golden x Coxova, nebo Topaz x Golden a jiné stálé kombinace Rubínů a jejich mutací nevyjímaje.
Juraj Kafka
|
|
|
|
|
|
|
host - 2.17 (?), 2.2.2016 22:56
Dnes jsem byla na zahradě pro rouby čisteckého. Chci ho naroubovat na chatě v JČ. Zahradu mám v Plzni. Trochu mne překvapilo v diskuzi, že trpí silně strupovitostí. Ani bych neřekla, ale možná je to tím, že jabloň stojí v níže položené straně zahrady a je dost ve stínu. Jablka nejsou vybarvena tolik do líčka, ale chuťově jsou senzační. A také vůbec nepoužívám chemii. Možná na chatě to bude jiné, protože podnož na níž budu roubovat je naopak na stráňce a na sluníčku. Ale i v případě strupovitosti mi to pro moje potřeby nebude vadit, protože je to jen vada na kráse, nikoli na chuti.
Dodnes mne mrzí, že jsem nevzala rouby z třešně, kterou otec před drahně lety porazil. Nikdy se nedopátrám, co to bylo za odrůdu, snad někdo z tohoto fóra by věděl. Třešeň byla mohutným stromem, vždy plody byly nahloučenny v trsech po 5-12 tmavočervené barvy s tenkou slupkou ale plně šťávy a silně sladké chuti. Milovaly jsme je jako děti zejména proto, že jsme nesměly na třešně pít, takže tyto nahrazovaly nám vodu..
Hodně úspěchů s čisteckým přeje Eva z Plzně
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.196 (?), 29.9.2021 7:41
Pane Petře z Pardubic, tak jsem si po dlouhých létech a s daleko větším zaujetím přečetl cosi o modrém teleportačním zařízení, kterému zvoní hrana jako nedávno telefonním budkám. Jak asi ta třídenní stávka pracovníků Pošty dopadne?... Rezultát: Básník Jiří Wolker měl jako já cosi společného nejen s Prostějovem, ale i s ovocnářstvím-škoda, že mu nebylo dáno pobýt na Světě déle. Vaší šlechetné nabídky ohledně halózek z jabloně mimořádných kvalit si nesmírně vážím a s radostí ji kvituju. Jen přiznávám svou neznalost jak se na lopatě sedí-tedy jak sdělit adresu, kontakt-tak, aby byly splněny požadavky, nároky současné doby na tzv.GDPR? V případě realizace transakce se zachovám, jak my tady na Moravě běžně říkáme win-win, tedy ping pong, prostě pošlu obratem jakési ocasné. Mimořádně popravdě SPCH.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|