Dnes jsem byla na zahradě pro rouby čisteckého. Chci ho naroubovat na chatě v JČ. Zahradu mám v Plzni. Trochu mne překvapilo v diskuzi, že trpí silně strupovitostí. Ani bych neřekla, ale možná je to tím, že jabloň stojí v níže položené straně zahrady a je dost ve stínu. Jablka nejsou vybarvena tolik do líčka, ale chuťově jsou senzační. A také vůbec nepoužívám chemii. Možná na chatě to bude jiné, protože podnož na níž budu roubovat je naopak na stráňce a na sluníčku. Ale i v případě strupovitosti mi to pro moje potřeby nebude vadit, protože je to jen vada na kráse, nikoli na chuti.
Dodnes mne mrzí, že jsem nevzala rouby z třešně, kterou otec před drahně lety porazil. Nikdy se nedopátrám, co to bylo za odrůdu, snad někdo z tohoto fóra by věděl. Třešeň byla mohutným stromem, vždy plody byly nahloučenny v trsech po 5-12 tmavočervené barvy s tenkou slupkou ale plně šťávy a silně sladké chuti. Milovaly jsme je jako děti zejména proto, že jsme nesměly na třešně pít, takže tyto nahrazovaly nám vodu..
Hodně úspěchů s čisteckým přeje Eva z Plzně