Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.23 (?), 21.7.2017 19:46
Zo skupiny "nerezistentov" by som chcel upozorniť na 2 odrody, ktoré si pozornosť zaslúžia. Prvou je DESERT, kríženec Golden Del. x Coxova reneta (rovnaký pôvod má aj Šampion - tu je to OK, a Denár - tu sa mi to nechce veriť). Desert patrí k najchutnejším odrodám vôbec, spomedzi jesenných odrôd ťažko hľadá konkurenciu. Napriek tomu je pestovaný málo, takmer vôbec. Na Slovensku nie je v ponuke, bol som si preň v Uh.Ostrohu osobne, je na MM106, sadil som ho v okt.2014 (foto 1,2,3), bude to polokmeň. Prvá úroda pred rokom, bol som nadšený. Miloš Vysloužil ma varoval že v teplej oblasti Desert nemusí byť až tak kvalitný, z toho som mal aj ja obavy, ale našťastie sa nepotvrdili. Výnimočne chutná odroda. Vyslovene konzumná, jesenná, krátko skladovateľná. Choroby som zatiaľ nezaznamenal, ale posledné 2 roky v tomto smere žiadnou skúškou neboli. Nechápem celkom prečo sa nepestuje hobíkmi masovo. Druhou odrodou je LIGOL - poľský pôvod, kríženec Golden Del. a Linda. V Poľsku jedna z dominantných zimných odrôd, u nás zatiaľ zriedkavosť. Kúpil som ho na Slovensku, ale stromček pôvodom z Litvy. Zasadený v marci 2015, na M26, tvarovaný ako štvrťkmeň, prvá úroda bude tento rok (foto 4,5,6). Stromček rastie pekne, je zdravý, kvalitu plodov uvidíme. Zatiaľ vyzerajú veľmi pekne. To že ide o jednu z nosných odrôd poľského trhu nemôže byť náhoda. Sám som veľmi zvedavý ako budú dozreté plody vyzerať a najmä chutiť. Sortiment odrôd je široký, nie je jednoduché sa orientovať. Tieto 2 podľa mňa stoja za pozornosť. IH
| |
|