Chci teď na poszim odříznout u 35 let staré jabloně jednu kosterní větev u kmene, co se stanesilnou

host - 247.232 (?) 
8.9.2023 19:43

Někteří, spíše jednotlivci, se naváží do pana PP. Jsem na tomto fóru již léta a nezaznamenal jsem od pana PP nikdy příspěvek, který by neměl hlavu a patu.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 248.102 (?), 8.9.2023 20:45

Také nechápu, proč tu pořád napadají PP, SPCH a dokonce někdy i Waltera... atd... Mám poslední dobou takový pocit, že to tady někdo chce totálně zlikvidovat. Jakmile se trochu rozběhne nějaká diskuze, tak se nediskutuje, ale okamžitě dochází k napadání účastníků. Jako když někdo čeká na sebemenší záminku... Docela mne to štve, je to škoda...           Lída

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2078) - 168.103 (?), 8.9.2023 21:02

Naprosto s Vámi souhlasím, paní Lído.

host - 26.57 (?), 9.9.2023 8:05

Já se především omlouvám, že můj dotaz vyvolal takovou bouřlivou reakci, Vám ale (host, Lída) velmi děkuji za účastné odpovědi a rady. Rozhodla jsem se snížit postupně všechny kosterní větve, každý rok jednu, ale stále nevím, co je kvůli následnému přílišnému zahuštění koruny lepší - snižovat je na jaře nebo radějíi každoročně na podzim? Tedy jednu z nich už teď (?), dokud je pěkné počasí a nehrozí mráz jako v předjaří. M.

host - 168.103 (?), 9.9.2023 8:39

Prosím, neomlouvejte se, tu bouřlivou reakci nezpůsobil Váš dotaz. Co teď se stromem, který má sice dobrá jablka, ale je, podle mého soudu, na bujné podnoži a nevhodně umístěný v rohu zahrady, odkud zasahuje k sousedům. Předpokládám, že při výsadbě jste nepředpokládali, že stromek nabude takových rozměrů. Dnes v podstatě jakýkoli zásah nebude pro strom ideální a sousedé vcelku právem namítají, že jsou u nich větve, nejspíš i kořeny a možná nejen jedné kosterní větve. Myslím si, že odstranění jedné kosterní větve problém nevyřeší, ostatní převezmou její roli a adekvátně zmohutní a za čas budete stát před stejným problémem, jako dnes. Jako zastánce nízkých kmenných tvarů bych doporučil nelpět na stromu a vysadit jeho náhradu na nižším tvaru v místech, kde do budoucna nebude nikomu vadit. Walter

host - 26.57 (?), 9.9.2023 17:12

Děkuji za Vaši další reakci. Jen pro vysvětlení - ten strom jsme nevysadili my, zahradu se stromy (a s domem)  jsme koupili před dvaceti lety, mezi tím už jsme vysadili tři jiné stromy na vhodnějších místech a dva přestárlé zlikvidovali. Tato jabloň rodí dvacet let ob jeden rok, zatím ji kácet nechceme, protože má ze tří dalších jabloní nejchutnější jablka.  Dám na Vaše rady, kosterní větev odstraňovat nebudeme, jen její horní část, která v létě přesahuje přes plot. Pořád ještě si ale nejsem jistá, jestli podzimní řez způsobí stejné zahuštění jako řez jarní, jinými slovy - kdy řezat, aby nových vlků bylo co nejméně.  M.

host - 248.102 (?), 9.9.2023 21:18

Podzimní i časný jarní způsobí stejné zahuštění (zásobních látek má strom stejně), u podzimního je u velké rány nebezpečí namrznutí. Pokud byste řezali až na počátku rašení v březnu, bude nových výhonů méně (protože část živin už bude ve výhonech, které odstřihnete).           Lída

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2078) - 168.103 (?), 10.9.2023 9:30

K dotazu, kdy provádět řez jádrovin: standardně se provádí jarní řez, letní řez a pozdně letní řez. Jarní řez podporuje růst stromu do dřeva, letní řez potlačuje. Nevykládejte si to nijak špatně, ale celkově ten strom není dobře zapěstovaný a v stavu, v jakém je nyní, mi není jasné, jak na něm chcete v budoucnu provádět řez. V podstatě jakýkoli zásah do růstu stromu nebude horší, než ty předchozí. Podle mě byl stromek vysazený jako špičák, tedy prut narostlý po naočkování bez zapěstované korunky. Následně byl prut vcelku správně v metrové výšce zastřižený a ponecháno 5 oček pod ním, ostatní vylomené. Z oček vyrazil obrost, nikdo už ale nazaložil terminál a nezapěstoval postranní obrost do vhodných úhlů a neprováděl řez. Tak se stalo, že vyrazilo do výšky všech 5 výhonů z ponechaných oček. Ty pak po zesílení začaly volně větvit, navzájem si konkurovaly a v té snaze táhly do výšky a přitom zahušťovaly korunu. Tehdy se někdo pokusil o prořezání stromu a ve snaze ho v růstu nahoru zastavit zřejmě všech pět hlavních výhonů na jaře zakrátil. To ovšem jen podpořilo růst stromu do dřeva. V dalších letech opět nedošlo k žádnému řezu, zásahu na podporu růstu postranního obrostu a tak velmi záhy přejaly iniciativu v růstu opět kolmo nahoru rostoucí konkurenční výhony a vlky. Nyní tedy strom plodí převážně na přirozeném postranním obrostu do výšky narostlých konkurenčních výhonů a vlků. Věřím, že strom pěkně plodí a má skvělá jablíčka, ale už samo otrhání stromu ze žebříku v té výšce bez možnosti zaklesnutí o nějakou silnější vodorovnou větev může být problém. Stejně tak snaha o případné zkrácení výhonů v koruně. Walter 

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6616) - 9.142 (?), 10.9.2023 10:15

No hezky jste to popsal, ale to podle mně neřeší problém tazatelky. Potřebuje ufiknout větev, na niž si soused stěžuje a ptá se kdy. Podle mně je to relativně jedno, ideálně koncem zimy. Taky by se to mohlo prosvětlit a pokrátit v koruně. Nic jiného třeskutě dokonalého s s tím dělat nedá, leda řez na pařez a nový strom.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2078) - 168.103 (?), 10.9.2023 10:27

na to jsem pane PP dal odpověď na dotaz paní tazatelky už 6.9., tehdy ještě bez fotografie. Dál jsem přesvědčený, že nic zásadního, co by ohrozilo strom jako celek, se nestane, když paní jednu celou větev z koruny uřízne už na podzim. Ale klidně ať větev uřízne až na jaře, strom to nijak nevylepší, jen sousedi budou rádi, že aspoň jedna větev jim nebude stínit. Walter

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika