Bažantí odrůdy
|
|
|
|
|
 |
 |
|
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 210.72 (?), 21.1.2015 21:54, zobrazeno: 40525x
Dobrý den
Zakládám toto vlákno, aby byla korektnost ke všem odrůdám , jaké novinky jste si vysadily, jak jste s nimi spokojeni, které Vám chutnají...
Nabízím zde volnost emocím.
Děkuji sadař vlada
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 210.72 (?), 21.1.2015 22:49
Já myslím, že pokud jste byl na vojně tak víte co jsem myslel.
Jinak je to dobrý.
sadař vlada
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 210.89 (?), 22.1.2015 17:12
Zdravím
Měl jsem na mysli všechny novější odrůdy. Každý rok se prezentuje spousta novinek a jejich bohužel už tolik, že se v tom člověk nemůže orientovat a co je horší zahradu nenafouknu pokud nebudu sadit stromky do mezí a kolem plotu.Nějak toto téma příznivce novinek nebere a nebo, že by změnili názor?
Budu se muset někdy zeptat pomologů kam mám zařadit odrůdy ze 60 let.
Ty už nejsou nové a některé zmizly. Je zajímavé jak Spartan a Ontário se nenápadně infitrují do starých odrůd a co ty ostatní, které byly i mnohem lepší.
Já těmto odrůdám říkám neoficialně Retro jinak nevím kam je zařadit. Doufám, že se tu objeví i příznivci balerin a podělí se s námi o jejich vlastnostech.
Schválně jsem toto téma otevřel, aby zase nebyly narážky , proč už zase jenom ty staré.
sadař vlada
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 22.1.2015 18:24
Když jsem začínal ovocnařit v polovině 70. let, byl Spartan spolu se Šampionem dost čerstvou novinkou, podobně Idared. Bláhovka byla na vzestupu, zato Ontario oproti tomu už dlouho známé - rostly tu poměrně staré stromy. Rozšířena byla ještě i Baumanova reneta.
"Bažantí odrůdy" se snažím bedlivě sledovat, ale jako českomoravský patriot se držím převážně domácích odrůd. Myslím si, že jde o jednu z mála oblastí našeho hospodářství, kde můžeme být hrdí a světu směle konkurovat. Dva stěžejní producenti nových odrůd - Střížovice a Holovousy generují tolik odrůd, že není v silách amatérského jedince je všechny obsáhnout.
Tedy nově jsem na podzim vysadil letní Alegro a zimní Lucy. Tak, jako nekupuji chilská vína, i když jsou dobrá a často levnější než moravská, nepreferuji cizí odrůdy, často vyšlechtěné pro oblasti diametrálně odlišné od našich. Má nedůvěra pramení i z historicky špatné zkušenosti s Deliciousy a s předchůdci většiny cizích "bažantů" - Jonagoldem a Galou.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.119 (?), 22.1.2015 19:26
Jak rozdělit staré odrůdy jabloní? Je to trošku oříšek. Je vícero skupin . 1.Staré sbírkové odrůdy,(téměř se nemnoží protože se to vzhledem k malému zájmu nevyplatí a asi také nebudou rouby) např: Api, Sikulské,Svrbátka, Tvarůžek,Lecar, Červené tvrdé 2.Staré odrůdy které se stále množí ve velkých počtech např: Golden, Průsvitné,Grenny Smith aj. 3. Odrůdy vyřazené v osumdesátých letech ze sortimentu např.Spartan, Ontário (pro velký zájem se znovu množí). 4. a klasické staré (dědečkovské odrůdy které jsou z dob první republiky) Jadernička, Panenské, Kožená reneta, Grávštýnské, Croncelské, Boskopské, Boikovo, Malinové, Gaskoňské, Strýmka aj.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 14.170 (?), 22.1.2015 20:34
Oni tu některé "dědečkovské prvorepublikové odrůdy" byly už před třicetiletou válkou. V.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.119 (?), 22.1.2015 22:23
Kdyby Bláhovo oranžové bylo nabízeno mezi tím množstvím nových odrůd, rezistentů,novinek, supernovinek,mutací a klubových odrůd asi by si moc neškrklo. Časem do kategorie starých odrůd začnou padat další odrůdy např Dukát a nebo některé jiné. Ale Golden ten se zatím pevně drží.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|