Anetu mám v hledáčku delší dobu. Počítal jsem, že s ní nahradím přestárlý strom odrůdy Panenské české (která mi v chudší a sušší půdě rodí jablka o velikosti většího ořechu). Když píšete o nijak výjímečné chuti - k jaké odrůdě by se dala eventuelně přirovnat? Případně Váš subjektivní názor, pokud ji porovnáte s chutí panenského?
Lákají mě právě tyto vlastnosti: Plody má velké a vyrovnané i bez probírky, vyhovují jí spíše méně úrodné půdy a extenzivní způsob pěstování na vysokokmeni, plodnost je vysoká a pravidelná i na silných podnožích.
Co se týče hořké pihovitosti - k té mají dle literatury sklony i odrůdy Bohemia, Šampion, Rubín, Angold, Topaz, Vanda, Dukát (ten byl kvůli tomu dokonce vyřazen). Podle Vašeho pozorování trpí Aneta pihovitostí více, než výše zmíněné odrůdy (pokud je samozřejmě máte)?
Ještě bych poprosil o radu - píše se že jí vyhovují střední a vyšší polohy. Co se stane, pokud se taková jabloň bude pěstovat v nižších polohách? (u mě 280 m, sever Hané, na úpatí Jeseníků).
Děkuji