Admirál, Sirius, Meteor
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.12 (?), 3.7.2016 16:59
Dokončenie môjho posledného príspevku, týkajúceho sa chrastavitosti jablonì v mojej záhrade. Sumár: zo 7 prezentovaných "nerezistentov" (Coxova, Jonathan, Fuji, Bohemia, Desert, Golden Del. a Jonagored) majú chrastavitosť posledné 2 menované. V dosť významnej miere, aj keď nie všetky plody. Spomedzi 7 "rezistentov" (prosím všimnúť si úvodzovky!), teda Rubinola, Topaz, Merkur, Karneval, Florina, Shalimar a Heliodor chrastavitosťou postihnuté plody nemá (zatiaľ) ani jeden. Významné známky mrazového poškodenia plodov javia Rubinola, Bohemia a Topaz. IH
|
|
|
|
|
|
|
host - 164.198 (?), 18.6.2016 16:05
Vřele děkuji za odpověď.
Na začátku bych jenom napsal, že jsem se spletl odrůdu Meteor a Merkur. Napsal jsem zde Meteor, ale myslel jsem Merkur, ale podoba názvů mě spletla. Plně rozohdnutý ještě nejsem, nechám si rád poradit. Jaké jsou přednosti těch tdvou odrůd? A byl by Váš výběr stejný i když jsem si spletl odrůdu Merkur.
Díky za odpověď.
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.68 (?), 18.6.2016 16:48
Tak Merkur je iné kafe, táto odroda je skorá zimná, v mojich podmienkach až jesenná. Jablko je to kvalitné, inak zhodou okolností o svojom Merkure robím priebežnú fotoreportáž od skorej jari ešte pred kvitnutím až po zber - ak si chcete pozrieť doterajšie fotky tak sú na vlákne Merkur. Tam som Merkur (teda moje skúsenosti s ním) podrobne charakterizoval, takže sa nechcem teraz opakovať. Aby som to nenaťahoval - v skladbe odrôd máte viaceré skoré zimné (Gold Bohemia, Nebella, Gala, Bohemia), takže na Vašom mieste by som už nepridával ďalšiu, ale zvolil by som dlho skladovateľné sorty, ktoré môžete konzumovať v priebehu pol roka i viac. Takže by som zostal pri Siriuse a Admirale. Považujte to prosim za môj názor, kopa ľudí ho môže mať iný. S pozdravom IH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 221.2 (?), 20.6.2016 14:25
Po přečtení této diskuze jsem se rozhodl, že jistotou bude Admirál a přes léto to ještě doplním o buď Merkur nebo Sirius.
Měl bych ovšem ještě jeden dotaz. Příkládám dvě fotografie. Na zahradě máme strom, který nám před léty okousal asi nějaký lesní tvor, když byla zamrzlá voda, jinak by se k nám nemohl dostat. Strom sázel otec a tak jsem ho ošetřoval, ale rána se hojí pomalu. Jablka mají vždy černé skvrny a po dozrání vždy opadají. Nevíte co s tím?
Děkuji za odpověď
|
|
|
|
|
|
|
host - 221.2 (?), 20.6.2016 14:27
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 20.6.2016 15:45
Jablka mají vždy černé skvrny a po dozrání vždy opadají. Nevíte co s tím?
Zkusil bych ošetřit proti strupovitosti a otrhat dřív, než spadnou. Druhou možností je přeroubovat rezistentní odrůdou.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.205 (?), 20.6.2016 22:13
"Trpí tím všichni potomci Rubína". S touto paušalizáciou nesúhlasím, a určite nie som sám. Napr.taká Rubinola - nestretávam sa s tým, aby vyzerala ako jablká na Vašich fotkách. Navyše pochybujem, že by Ste pestovali všetky odrody ktoré sú potomkami Rubínu, takže takáto generalizácia mi príde dosť odvážna. Ale najlepšie asi bude nech sa vyjadria ďalší pestovatelia na fóre a podelia sa o svoje poznatky. Robiť závery len na základe skúseností zo záhrady Polehlu alebo Hlavatého nestačí, aby to bolo signifikantné. Každopádne si dovolím tvrdiť, že keď budem oberať Rubinolu či Topaz, tak nebudú mať ani chrastavitosť a ani pehovitosť. (Pri takom Jonagorede či Golden Deliciuse by som ale už taký sebavedomý nebol).Navrhujem stávku, napr. o fľašu Henessy, ktorú potom môžeme vypiť spolu. Možno by to pomohlo aby sme spolu nekomunikovali na úrovni klientov sociálneho zariadenia, čo tu bohužiaľ obaja predvádzame. Mimochodom, tej ovocinárskej literatúry (a nielen v češtine či slovenčine) som za svoj život prelúskal dosť, a poznanie ma nikdy nebolelo. Naopak, povznášalo ma. Dosť sme odbočili od témy tohto vlákna, však? IH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|