35 let staré jabloně co s nima?

keramos - (6) - 43.145 (?)
21.2.2010 14:48

Víte, já si nejsem jist, odrůdou, pouze jsem to odhadl podle vzledu asi 20 jablek, které jsem sklidil za období 30ti let.A to ať jsem stříhal nebo ne, v předloni jsem mu slíbil, že ho uříznu tak dal asi 5ks.V loni asi 3ks.Možná, že je nemocný v poslední době má listy takové stříbrnošedé.?

VN

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
keramos - (6) - 59.233 (?), 20.2.2010 17:29, zobrazeno: 22858x

Mám na zahradě cca.35 let staré jabloně: 2x Starkrimson, 2x Golden Delicious a 1x Jonathan a 1x asi James Grieve Red.

James Grieve Red nerodil prakticky nikdy (tak do 5 ks.)

Starkrimson naopak rodil pravidelně a dost, až na poslední 2 roky.

Goldeny v prních letech rodily dobře, teď málo, malá jablka se strupovitostí.Pokusil jsem se o radikánější řez, před 2 ma roky narostlo hodně dřeva ale nepomohlo to.

Co s nima? Vykopat a zasadit nové, poraďte,viz foto

na zahradě
na zahradě

host - 178.235 (?), 20.2.2010 20:21

Mám zato, že neplodnodnost je dost způsobena nevhodným a možná každoročním oholením větví, které pak nemají kdy nasadit plodonoše.Takto ošetřovaných zahrad vidívám více.Výsledkem pak je pár plodů v nadměrné velikosti a dost.Zkuste si nechat poradit a případně některou přeroubovat.Stáří i zdravotní stav stromů není nejhorší.  Kácet až naposled.  AB

host - 171.155 (?), 20.2.2010 20:24

Já bych tak 2 stromy nechal- ty které máte nejraději. U nich provedl postupný průklest.Ten bych rozložil asi na 4-5 let. Ostatní bych nahradil novými stromy, volil bych i nějakou podzimní odrůdu.

Lucas

host - 176.18 (?), 20.2.2010 21:01

Podle fotek byly stromy špatně řezané, jinak 35 let na čtvrtkmeny není ještě tolik. Řez byl zřejmě příliš siný, když narostlo hodně dřeva, teď by to chtělo jen prosvětlit a řezat málo, aby se podpořilo kvetení.Zřejmě se ani nestříkalo (viz strupovitost u GD). Chtělo by to řez, jak má být, případně některé přeroubovat. Růst nové odrůdy a nástup do plodnosti je pak mnohem rychlejší, než při vysazení nového stromku.           L.ída

keramos - (6) - 43.145 (?), 21.2.2010 10:50

Děkuji za radu, chtěl bych jí využít a přeroubovat tento strom, ale nevím jak, asi takhle?Ale kde vzít vhodné rouby?

Bez názvu
Bez názvu

host - 176.18 (?), 21.2.2010 12:10

Ta boční větev by měla být níž, než kmen. Řez kolmo k větvi (teď už to můžete uříznout), počítat s tím, že těsně před roubováním se ještě asi 5cm seřízne (aby při roubování byla rána čerstvá). Rouby buď z kvalitních stromů od sousedů (nejlépe ze střední části jižní strany stromu) nebo zasílají některé školkařské podniky - například Sempra (Holovousy, Litoměřice. Turnov). Pokud budete mít rouby od sousedů, odebrat co nejdříve a založit do země do stínu (severní strana budovy(, aby nenarašily. Jakmile pak "půjde" v kůře míza, můžete roubovat.           L.

Ještě- počet roubů - dávají se asi 5cm od sebe (větší počet, než pak zůstane - aby se rána rychleji zacelila). Příští rok se pak přebytečné odstraní.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 147.108 (?), 21.2.2010 9:24

Prosvětlit, prosvětlit, prosvětlit, přihnojit fosforem a draslem. Ne dusík. Jsou to pěkný stomy, jen se jim budete muset věnovat, i letním řezem.

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 21.2.2010 14:07

Ty stromy jsou moc blízko u sebe. Probral bych je a koruny otevřel do šířky.

Jinak James Grieve je jedna z nejspolehlivějších odrůd. Spolehlivě a hojně plodí nestřídá. A to ho neřežu každý rok. Dokázat ořezat JG aby neplodil je opravdu umění.

Není mi jasné proč to chcete přeroubovat. Je to další zmlazení kterým oddálíte plodnost. Možné by bylo přeroubovat větve sloupovitými kultivary. Pak by se vám tam vešly.

keramos - (6) - 43.145 (?), 21.2.2010 14:48

Víte, já si nejsem jist, odrůdou, pouze jsem to odhadl podle vzledu asi 20 jablek, které jsem sklidil za období 30ti let.A to ať jsem stříhal nebo ne, v předloni jsem mu slíbil, že ho uříznu tak dal asi 5ks.V loni asi 3ks.Možná, že je nemocný v poslední době má listy takové stříbrnošedé.?

VN

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 22.2.2010 19:04

Tak to bude asi padlí. Ještě mě napadlo, že padlím bývají často napadány proliferační metly. No snad to ale proliferace nebude, ale vysvětlovalo by to mizernou plodnost.

Jakým způsobem řez provádíte?

Je třeba dostat ty stromy do klidu. Jinak nezačnou zakládat květní pupeny. Tzn zvětšit objem koruny.  Ořežte ty stromy až po odkvětu, ať se zbytečně nepřipravujete o plody.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz