Hrušky... u nás ich berieme ako samozrejmosť. Tie predsa vždy boli, sú aj budú. Z iných príspevkov viem, že zďaleka to tak nie je všade. Preto si ich "samozrejmú" prítomnosť začínam viac vážiť. Aj keď u nás sú aj tento rok (foto 1,2). Na foto 3-7 detaily niektorých odrôd. IH
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.209 (?),27.7.2017 19:39
Hrušky... u nás ich berieme ako samozrejmosť. Tie predsa vždy boli, sú aj budú. Z iných príspevkov viem, že zďaleka to tak nie je všade. Preto si ich "samozrejmú" prítomnosť začínam viac vážiť. Aj keď u nás sú aj tento rok (foto 1,2). Na foto 3-7 detaily niektorých odrôd. IH
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.22 (?),7.10.2017 18:08
Erika (Boscova x Drouardova) - prvoúroda (foto). Podľa už teraz mierne nažltlej farby sa dá usudzovať, že hľadanie "grálu" - teda hrušky ktorá by bola dlho skladovateľná a trebárs aj v marci-apríli vysoko kvalitná - pokračuje. Erika ním zrejme nebude. Uvidíme čo Hardenpontova (tá by mohla zarodiť 1.x na budúci rok). A možno niečo také ešte nevyšľachtili. Alebo niečo také už dávno existuje medzi starými odrodami, len sme na ne akosi zabudli. A možno niečo také ani nie je reálne, napokon hruška nie je jablko... IH
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.56 (?),17.10.2017 19:39
Erika - česká odroda zimnej hrušky (Boscova x Drouardova). Prvá moja úroda, len pár plodov (dvojročný stromček). Výzorom taká nenápadná, typická hruška akú by nakreslili deti v škole. Na fotkách je Erika vľavo, vpravo je Nojabrskaja. Veľkosť trochu klame, Nojabrskaja je veľmi veľká (hmotnosť okolo 400g). Erika by mala vydržať v pivnici podstatne dlhšie, ale na nejaké lámanie rekordov to nevidím. Nojabrskaja bude konzumne zrelá o 7-10 dní. Na fotkách pekne vidno "zobákovitý" odstup stopky typický pre Nojabrskaju, tiež väčší rozsah hrdzovitosti šupky v okolí kališnej jamky u tejto moldavskej odrody. IH
Veľmi pekné hrušky. Dnes som kúpil Eriku a Janu na duli MA a chcel by som sa spýtať, ktorá odroda má menšiu korunu - ktorá je štíhlejšia? Aké máte skúsenosti s Janou? Ďakujem.
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.129 (?),17.10.2017 21:11
225.126: Skúsenosti s odrodou hrušky Jana nemám žiadne. Eriku mám len 2-ročnú, takže aký typ koruny by mala sklon tvoriť Vám zatiaľ povedať neviem (ale aj tak si ju vyformujem podľa môjho gusta). Štíhle "topoľovité" koruny máva Bohemica. IH
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.237 (?),5.11.2017 20:51
ERIKA (Boscova x Drouardova) z mojej úrody už naberá odtieň do žlta (foto). Je síce ešte tuhá, ale tá farba signalizuje že na nejaké dlhšie skladovanie (aspoň do februára-marca) to u nás asi nebude. Najdlhšiu skladovateľnosť má v mojich podmienkach Bohemica. Ešte si počkám ako sa prejavia Hardenpontova a Bieloruská zimná, ale Bohemicu asi v tomto neprekonajú. Rád by som mal v pivnici ešte na prelome marca/apríla hrušky v kvalitnom stave (vizuálne, konzistenciou aj chuťovo). Zatiaľ to zostáva v rovine nesplneného želania. Možno niekto dá tip spomedzi starých a krajových odrôd, vhodných na dlhé skladovanie v bežnej pivnici (Sterkmanova? Mechelenská?...) IH
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.218 (?),24.11.2017 19:10
Naozaj zimné? Lucasova - údajne zimná odroda - je už zjedená resp. kvasí v sude. Erika (foto 1-3) sklamala v trvanlivosti, teraz je už konzumne zrelá a sotva vydrží do Vianoc. Možno som ju obral neskoro. Nesklamala chuťovo, aj keď na svoju matku Boscovu nemá (to ale nemá žiadny potomok Boscovej, takže Erike to nevyčítajme). Nojabrskaja (foto 4) tento rok dostála svojho mena a vydržala doteraz. Chuťovo sa (očakávane) usadila na vrchole pyramídy. Porovnanie s Erikou (plusy a mínusy krásne vyniknú keď si obe porovnávané odrody nakrájate do jedného taniera a ochutnávate "na striedačku"): Erika ju predčí len v šťavnatosti, tú má excelentnú. Inak mohutnosťou a bohatosťou chutí dominuje Nojabrskaja - asi tak ako na foto 5 - o pol hlavy nad Erikou. Jasnou jedničkou v dĺžke skladovateľnosti je Bohemica (foto 6) - nič nové pod slnkom. A Dicolor? (foto 7-9) - ešte je a bude do decembra. Čo o nej povedať... je spomedzi nich najkrajšia. IH
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.244 (?),16.2.2018 16:06
Zimné zátišie s Bohemikami - polovica februára (foto). Nájsť v tomto čase v pivnici hrušku ktorá by ako-tak vyzerala k svetu a obstála ešte aj chuťovo nie je ľahké. Vlastne nájsť v tomto čase akúkoľvek hrušku... Bohemica dokazuje, že spomedzi novších odrôd má asi najvyšší skladovací potenciál. Čas si síce neúprosne vyberá svoju daň na vzhľade, ale chuťovo sú to ešte aj teraz kvalitné sladké hrušky s dobrou šťavnatosťou a konzistenciou dužiny. Príjemné spestrenie v obrovskej početnej "presilovke" jabĺk. IH
Děkuji za rozbor i s foty, jsem rád že jsem si vybral Bohemiku před Erikou, i když podle popisu v pomologii by měl být rozdíl v trvanlivosti minimální.Na fotkách je Dikolor opravdu nejhezčí, ale v reálu by jí braly body její malá velikost.
Karle, přiroubuj si ještě NELU. Celkem dobře drží, ale pochybuju, že stejně jako Bohemica, se příštího roku nedočká. Jedině kdybych ji držel v teplotě blízko nuly. Momentálně jsou všechny ještě tvrdé, ale musím je dát dovnitř, protože hlásí mrazy.