Založení korunky - pro p. Vysloužila
|
|
|
|
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 61.6 (?), 8.4.2009 19:27
Viděl jsem, věřte mi, mnoho pěstitelů, kteří po výsadbě stromek nechali tak, jak jej koupili. Ujmul se, ale přírůstky byly - tak 5 - 10 cm za rok. Stromek prakticky přestal růst. Potom hledali, kdo by jim poradil.
Nechť zadavatel zkusí jeden ze dvou zasazených stromků ostříhat a druhý ponechat tak, jak radíte Vy, podle metodiky ČSSZ Vsetín, jen s ohnutými letorosty. Za rok, nechť oba stromky porovná.
Myslím, že nelze míchat dohromady tvarování štíhlých vřeten a řez stromků po výsadbě.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 235.249 (?), 8.4.2009 19:39
V tom případě bude problém jinde. Schválně si to zkuste - zasaďte dva stejné stromky, jeden ořežte a druhý nechte být.
(Mě se ujmuli a rostou jako z vody)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 235.249 (?), 8.4.2009 19:39
To je na pana Vysloužila, nějak divně se to zařadilo.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 8.4.2009 23:24
Také naprosto souhlasím s tím, co p.Vysloužil napsal v příspěvku v 19,27h. Pokud chci, aby se stromek řádně ujal a rostl, řežu. Jasné je, že přiměřeně, abych zachovala dost listové plochy, ale také úměrně množství zachovaných kořenů. Snad bych uvažovala o nutnosti řezu při výsadbě z kontejneru, ale asi bych poněkud pokrátila i tam. Když koupím okrasné keře v květináčích, také je většinou oříznu, než se "usadí" na místě a zakoření. V mém původním dotazu nešlo o to, jestli řezat, ale o způsob řezu kvůli směru růstu větví. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 235.249 (?), 8.4.2009 22:34
Ano. Bohužel je to velmi často hodně víry a málo vědy.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.2 (?), 9.4.2009 6:29
Přeji MUDr. Vysloužilovi pěkný den. Rozhodně máte trpělivost s tím ovocnářským vědátorem. Já si vůbec neumím představit, že bych vysazoval ovocnařinu bez řezu. Učili mě to naši nejlepší učitelé jak na střední zahradnické, tak i na té další. Docela by mě zajímalo, co by mně řekli, kdybych prohlásil, že sázet a nechat jen tak. Když si představím, kolik výzkumáků na celém světě se tomuto tématu věnovalo a věnuje, jen se musím pousmát. A Vám i všem dalším přeji pohodové prožití velikonočních svátků! Z Hané Stanislaw:-)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Radouš - Stříbrný Zahrádkář (257) - 130.20 (?), 9.4.2009 7:30
Nebuďme tak zavilí. Pak se stane to, co v příspěvku p. Gregorce - málem panu Vysloužilovi zkomolil jméno tak, že by mohlo, nedej Bože, znamenat něco úplně jiného.
Už mnoho let stromky po výsadbě řežu. Razantně, hluboko. Zkusil jsem to i méně a zdálo se mi, že to nebylo ono. Výraznými přírůstky nám stromek sděluje, že se ujmul, že se mu u nás líbí. Ale mluvíme opět velmi jednostranně jen o řezu. Pokud splníme všechny podmínky správné výsadby, případně i stromek namočíme kořeny do zemité kaše, pak nově vysazený stromek - a nejen on - potřebuje další péči, zejména zálivku a to podle podmínek co nejčastěji. Také ochrana před mšicemi je moc důležitá, dovedou letorosty pěkně zdevastovat.
A já příště zkusím špičák jen zakrátit na termínálu a větve ohnout a také dát stromku vše ostatní a pokud se tím urychlí plodnost, budu jen rád. Je lepší vyzkoušet, než odsuzovat. Lidé, kteří mají jiný názor a nebojí se ho prezentovat, by nás měli přimět k přemýšlení. Napadání, výsměch a podobné projevy jsou stupidní.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|