Založení korunky - pro p. Vysloužila

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6651) - 70.100 (?) 
9.4.2009 9:30

Ano to udělejte, ovšem jen pokud budete chtít pěstovat štíhlé vřeteno. Jinak postupujte podle zvyklostí.

Možná vydrží odkaz: www.vsuo.cz/vyzkum/sle/solax.html

Rozdíl metodiky ze Vsetína je ten, že se ani terminál neřeže (řeže se pro to, aby dole obrostl), ale ohne. Po olistění se koncem června opět napřímí.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 168.167 (?), 9.4.2009 10:11

Možná to bude vypadat nelogicky, ale já si myslím, že obě teorie (řezat i neřezat) jsou v zásadě stejné a nejdou proti sobě:

Pokud je stromek v ideálních podmínkách a v dobré kondici, převaha nadzemní části je stimulem pro rychlejší tvorbu kořenového systému a naopak, redukování nadzemní části ulehčí kořenovému systému poškozenému přesazením v jeho regeneraci a stromek se snáze ujme.

Potíž je v tom, že ideální podmínky po přesazení stromku většinou nikdo nejsme schopni dát.

Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 102.191 (?), 11.4.2009 23:26

Nič proti Vám. S pánom Vysloužilom som si už trošku pokorešpondoval a iste vie, že táto chyba sa vyskytla mojou nepozornosťou.  A si myslím, šetci rozumní ľudia, čo sme tu to pochopili. Ospravedlňujem sa. Je absolútne niečo takéto písať, zahlcuje to jedine diskusiu.

host - 235.249 (?), 9.4.2009 12:19

Pro xxx.xxx.180.: Dobře, pokud tvrdíte že se tomu věnuje zpousta výzkumů, tak určitě dokážete ukázat nějaký výzkum který ukazuje že s řezem je objem kořenů větší než bez řezu.

host - 65.219 (?), 12.4.2009 23:47

Ted jsem dočetl celou diskusi, moc se mi líbí.

Děkuji za cenné informace od zkušených ovocnářů.

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 56.97 (?), 13.4.2009 0:47

Ano, máte pravdu, zajímavá diskuze, aspoň  jsem se po 30ti letech sadaření dověděl, že po výsadbě ubližuji stromům řezem a ono jim to kupodivu prospívá. Kdysi jsem slyšel, že někde teče řeka do mírného kopce... Tedy veselé Velikonoce!           Zdravím

Milan Boštička - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 119.49 (?), 13.4.2009 11:21

Vážení, toto je velmi nešťastná debata. Navrhuji však přibrzdit na arogantnosti. Takže při výsadbě nového stromku, a to zejména při jarní výsadbě je razantní řez velmi nutný, velmi nutný je u peckovin, nemluvě u broskvoní. Při klasických tvarech při dostatečném obrostu bezprostředně po výsadbě vybereme čtyři kosterní větve a zakrátíme je na dvě až tři očka s mírným převýšením terminálu. Toto však není žádné dogma, neboť kosterní větve mohou být tři, čtyři (nejčastěji) nebo pět. Rovněž terminál zachováme či vystřihneme (dutá koruna atd) Nepíši zde o způsobu založení koruny, což by se nedalo popsat všeobecně, nýbrž o řezu před výsadbou. Čili všeobecně platí řezat vždy a razantně.

ZAHUŠTĚNÉ VÝSADBY, STĚNY, ŠTÍHLÁ VŘETENA -

Použijeme jednoleté štěpovance s předčasným obrostem, které po výsadbě nikterak neupravujeme. Nutno říci, že tento výsadbový materiál získáme ve školce většinou na objednávku a to při odběru většího počtu kusů. Jsou zde použity podnože, které mají relativně velké kořenové vlásnění vůči obrostu a proto při jarním ohnutí větviček do vodorovné či podvodorovné polohy hravě uživí další pokračování růstu terminálu a prorůstání pupenů na něm, jež upravíme letním zaštípnutím. To samozřejmě za vydatné výživy a závlahy, nejlépe kapkové. Je zde ovšem mnoho dalších podmínek a doslova fíglů o kterých se nebudu rozepisovat, neboť toto nebylo předmětem dotazu.

Musel jsem zareagovat, byť dotaz byl určen panu Vysloužilovi (čímž se mu omlouvám)  který obecně reagoval na dotaz jasně a srozumitelně ale hlavně tak, aby to tazatelce něco přineslo. Je velmi smutné, když se nějaký vědátor drží zhlédnuté videokazety a způsob pěstování štíhlých vřeten přenese do jiného tématu. Mimo jiné, kdo jste tuto kazetu shlédl, povšiměte si kvality výsadbového materiálu a odpovězte si na otázku, zda takovýto materiál seženete ve školce např. ve čtyřech odrůdách po dvou kusech.

Milan Boštička

host - 235.249 (?), 13.4.2009 15:24

No jo, ale dogma je to, že se musí řezat. Zkusil jste neřezet? Jiní zkusili a zjistili že je to lepší.

Podívejte se na tento odkaz a řekněte mi, jestli myslíte že to psal pitomec.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 61.6 (?), 13.4.2009 17:42

Víte, ten odkaz a sofistikované postupy na pěstování vřeten a solaxů jsou vesměs pravdivé, ale jak zcela přesně popsal p. Boštička, pro amatérské pěstitele - a těch je tu na fóru drtivá většina, prakticky nepoužitelné.
    Je to podobné, jako bychom čerstvému majiteli auta radili, že zatáčky se nejefektivněji projíždějí smykem. Ona je to rada v podstatě pravdivá, ale pro amatéra až nebezpečná.

host - 235.249 (?), 13.4.2009 17:52

Ten odkaz není o vřetenech ale o výsadbě stromů obecně. Mohl jste to aspoň otevřít, když už to takhle kritizujete.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz