Nojabrskaja (syn. Xenia, Oksana) dochádza do konzumnej zrelosti. Teplotne nadpriemerný rok to u tejto odrody nijako neovplyvnil (neurýchlil). Takže potvrdzuje svoj originálny názov ("novembrová"). Na fotkách vidno, že je to pomerne atraktívna hruška aj výzorom. Dužina je biela, štruktúrou o niečo menej jemná (maslovitá) než napr. u Boscovej. Šťavnatosť je priemerná. Chuť pre mňa vynikajúca, sladká, ale s takou tou ťažko definovateľnou typickou hruškovou "nadstavbou", aká chýba napr. Dikolorke. Je to niečo čo ťažko popísať, chuťové poháriky to ale zaplaví ako lavína a tento úžasný chuťový vnem potom dlho v ústach pretrváva. Moldavský klenot - som veľmi rád že túto hrušku som pred rokmi v záhrade zasadil. Absolútna spokojnosť. IH
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.137 (?),5.11.2018 20:20
Nojabrskaja (syn. Xenia, Oksana) dochádza do konzumnej zrelosti. Teplotne nadpriemerný rok to u tejto odrody nijako neovplyvnil (neurýchlil). Takže potvrdzuje svoj originálny názov ("novembrová"). Na fotkách vidno, že je to pomerne atraktívna hruška aj výzorom. Dužina je biela, štruktúrou o niečo menej jemná (maslovitá) než napr. u Boscovej. Šťavnatosť je priemerná. Chuť pre mňa vynikajúca, sladká, ale s takou tou ťažko definovateľnou typickou hruškovou "nadstavbou", aká chýba napr. Dikolorke. Je to niečo čo ťažko popísať, chuťové poháriky to ale zaplaví ako lavína a tento úžasný chuťový vnem potom dlho v ústach pretrváva. Moldavský klenot - som veľmi rád že túto hrušku som pred rokmi v záhrade zasadil. Absolútna spokojnosť. IH
Novembra druhý rok po výsadbe podpnik hruska plana..mam 3 stromky každý po dva plody... nejaké malé plody som obtrhal aby ju to nezlamalo..zvláštna je tak skorá rodivost na semenaci..podobnú skúsenosť mám s isoldou
Peter
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.23 (?),17.8.2019 6:23
Peter1: Tá skorá rodivosť aj na semenáči je daná predovšetkým odrodou. Nojabrskaja (Xenia) veľmi skoro vstupuje do rodivosti a je mimoriadne plodná. Štyri roky po výsadbe už dá - po výdatnej prebierke - takmer za debničku plodov (foto 1, ja ju mám ale na duli Adams). Treba však dať pozor, pretože plody sú naozaj veľké, u mňa štandardne okolo 400g a viac (foto 2), takže v prvých rokoch sa treba zamerať najmä na vybudovanie kompaktnej a pevnej koruny. Inak hrozia zlomeniny konárov, ktoré skomplikujú vývoj stromčeka. IH
Snažim sa nechavat iba pri kmienku a čo najmenej ale musím úplne súhlasiť..také šutre by ju hneď zlámali..na chuť som teda aj ja hodne zvedavý... prvé z hrušiek co rodia... tie vaše vyzerajú veľmi vábne