Salisburyho
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 2.4.2018 9:34
Děkuju panu Hlavatému za podporu. Salisbury to není určitě, samořejmě nemohu dát dle fotky ruku do ohně že se jedná o Hardyho, ale vše tomu nasvědčuje. Ta doba zrání Hardyho je v podstatě totožná se Salisbury, tady rozdíl opravdu nehledejte. Hardyho má výrazně baňatější plody, Salisbury je více d lahvice, jakkoliv všiml jsem si, že některé stromy mají plody více baňatější. Co je stálé je typická, výtečná chuť. U nás na Opavsku to byla očividně nejvíc rozšířená podzimní odrůda hrušně, takže si troufnu tvrdi, že prostě o ní něco vím...
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
host - 94.47 (?), 2.4.2018 18:01
No keď už aj na Hardyho došlo (hoci sa tu jedna o Salisbury), tak pred dvoma rokmi 2016 som inak neďaleko tej Solanky v Lipt. Mikuláši (o ktorej mi radil Ing. Fidla) objavil aj viacero stromov ktoré maly veľmi variabilné hrušky čo do tvaru, veľkosti, dozrievaly v priebehu doslova celého Októbra postupne, chuťovo väčšinov výborné sladké aromatické, len mänšie plody niektoré chuťovo zaostávali a boli ako repy. 2017 dozrievali skôr, no asi chladnejší September spôsobil že len málo ktoré boli chutné, a nežltli tak ako v roku 2016, ani tak nerozvoniavali žiaľ. Úroda však ani v jednom roku nebola nejak extra veľká, vlani asi menšia než 2016. Predpokladám že to boli Kongresovky, bol som si vedomí už v r. 2016 že sa podobajú aj na Hardyho, no podľa opisosov v pomológiach ktoré hovorily o jej veľkej variabilite si stále skôr myslím že šlo o Kongresovku. Fotky 2016 nemám, tieto su 2017. 2016 boli žltšie - lepšie dozrely, teraz radšej hnily, a boli ešte variabilnejšie, niektoré úplne obrovské a prehnuté či úzko dlhé, ale iné aj hrubé veľké, niektoré drobné chrastavité aj tak chutné a niektoré bez chuti. V roku 2017 viac jednoliate. Teraz sa to viac podoba na Hardyho, no znova opakujem že v r. 2016 vyzerali rôznejšie. Ešte upozorňujem že hľavne drobné plody trpely dosť kamienkovitosťov.
Dosť má teda v druhom roku chuťovo sklamali oproti Avranšskej (Merodova žial tiež, pričom kedysi tiež bývala výborná - teraz len priemer ako Konferencia), Avranšskú som však objavil až v r. 2017 a na to aky bol upršaný Sepember, možno dva tri dni ako tak zo slnkom čo sa podpisalo na chutiach väčšiny hruškových odrôd, tak Avranšská ohromila, dozrievať tam začala asi 20. 9. a cez palubu v mojom ponímaní takmer hodila dokonca aj Špinku, rozhodne i Kongresovku ročník 2016, aj preto sa ešte zaujímam o Salisburyho, čo by v takýchto podmienkach dokázala. Uznávam že som tu Kongresovku možno zle určil, no dojem 2016 bol celkom iný než 2017, a raz som Hardyho z obchodu jedol, tam tiež vyzerali inak, ani som si s týmito stromami vtedy nespojil.
| |
|
|
|
|
|
|
|
host - 162.152 (?), 10.4.2018 21:03
No tak pardón, sypem si na hlavu popol a priznávam že som splietol zrejme Hardyho z Kongresovkov. Možno preto že som nevedel nájsť na internete dostatok fotiek Kongresoviek. Ten habitus 1.4.2018 21:15 sa tiež podobá na stromy tejto odrody v Lipt. Mikuláši. Splietol som možno aj preto že fotky na internete boli často nedozreté zelenošedé plody a tieto v Októbry 2016 pekne žltli. Každopádne pri hodnotení musím zohľadniť že iné stromi hrušiek, napr. nejaké zimné hrušky chuťov ako repy, Solanky, vedľa nich výborne rodili v oboch rokoch zatiaľ čo tieto Hardyho by mohli aj viac plodov ukázať, takže v superlatívoch by som ju až tak nevidel hoci keď sa jej darí, teplá jeseň, tak chuť stojí zato, stále je v dobrom ročníku o moc lepšia než nejaká Konferencia alebo Abate. A tak už viac radšej od Salisbury nebudem odkláňať, toto malo biť vo vlákne k Hardyho. Z hodnotenia starých pomológii s väčšími očakávaniami a zvedavosťov vzhliadam k Salisburyho hruške.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 19.240 (?), 16.12.2018 17:01
No nevim pane Petre z P. Mel jsem par prvnich plodu na Salisbury a takto rozhodne nevypadaly. Nechci polemizovat, ale takove plody, jako je ten na vasi fotce na zahrade nejspise nemam. A roub, co jste ode me dostal byl ze stromu, ktery asi Salisburyho bude.
Jen pro poradek, na zahrade mam Avrasskou, Merodovu, Clappovku, Charneuskou, Solanku, Williamsku, Viennskou, Spinku, Muskatelku, Amforu, Armidu, Konference.
Jelen
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|