Rez hrušňová
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 28.6.2012 11:43
Jsou rajony, kde můžete stříkat, shrabovat listí a neřády řádí vesele dál.Jinde je to obstojné bez zvláštního úsilí.Také ne všechny odrůdy jsou stejně citlivé, některá "posbírá" snad všechny neduhy. Platí to např.i pro višně. AB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 29.6.2012 12:27
Že pan Vysloužil zpochybňuje skoro všechno, co napíše pan Paľo, na to už jsem si zvykl, je to pro něj zřejmě určitý druh zábavy. I když má s panem Paľem obdobný protichemický postoj, stejně se musí vůči němu vymezit například i ohledně zvýšeného počtu postřiků na listy napadené rzí hrušňovou. Promiňte pane Vysloužile, že jsem si dovolil na utlumení této choroby použít více postřiků, než se Vám zamlouvá a v nesprávném termínu. Svůj názor na zbytečnost takové aktivity jste mohl vyjádřit už dříve. Ne až teď napsat, že to považujete za nesmysl. Máte jistě také vyčtené, že je zbytečné na kadeřavost broskvoně aplikovat postřik po odkvětu stromů, ale ověřené v praxi to zřejmě nemáte. Zamezit šíření choroby na další listy je možné i po tomto doporučeném termínu aplikace. To jsem si mohl ověřit v roce 2009 u zastavení šíření choroby u souseda, který stříkal pozdě, ale přece. Já jsem nestříkal ani jednou s katastrofálním dopadem.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 102.7 (?), 30.6.2012 11:03
Přiznám se, že se snažím ověřit většinu pouček v praxi, stejně tak se přiznám, že některé postupy znám jen z literatury - v tom mě PP trochu přeceňuje. Týká se to samozřejmě i chorob a boje proti nim. Zahradu nepovayžuji za teritorim proi chemické zkoušky, proto postup "postříkám a uvidím, jestli to zabere" odmítám. Stejně tak neberu argumenty, že soused postříkal v době, kdy se to nemá a choroby má méně, jako důkaz.
Konkrétně na rez hrušňovou jsou moje názory ryze vyčtené, jak jsem uvedl, chemicky jsem proti ní zatím neměl nutnost zasahovat. Pokud bych to chtěl udělat, tak bych si napřed přečetl, kdy a čím mám postříkat. A já jsem skutečně nenašel nic o tom, že listy s rzivými skvrnami se doporučuje postříkovat fungicidem. najde-li se takové doporučení z důvěryhodného zdroje, rád se poučím. Je mi zcela lhostejné, kdo napíše názor, který nepovažuji za správný., Ano, s p. Paľem někdy nesouhlasím, nicméně jeho postoje v posledních příspěvcích, včetně rezervovanosti k chemickým zásahům jsou mi naopak blízké. Nestihnu přečíst všechno, asi proto jsem se nevyjádřil dříve. Omlouvám se.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 30.6.2012 12:03
Už jsem tady psal dříve, že mi Baycor i po aplikaci po správném termínu, nemoc utlumil. Letos se tomu tak nebylo, proto jsem ZKOUŠEL ještě další postřiky. Nemoc zatím dále nepostupuje (pohárkovité aecidie), ale je možné, že je na další stádium ještě brzo. Samozřejmě, že lze zpochybnit všechno. Já bych ale nikomu neradil, aby na kadeřavost po odkvětu nestříkal, že už to nemá smysl (viz.sousedův pozdní postřik proti mému žádnému). Důkaz to být nemusí, ale přece nebudu tvrdit, že to, co jsem viděl, jsem neviděl, pouze proto, abych byl v souladu s tím, co je napsáno v knihách.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|