K té plodomorce, připadá mi zpětně, že to byla taková několik let po sobě jdoucí epizoda, kdy se plodomorka na konkrétních stromech postupně namnožila do té míry, že začala páchat viditelné škody na úrodě. V podstatě stačilo jednou se trefit s postřikem proti ní přesně do termínu nakladených vajec v květech a následně v dalších letech otrhat, případně ze země sesbírat napadené plody a od té doby už nějakou intenzivní škodu nenapáchala. Ovšem je třeba dodat, že toho škůdce jsem předtím znal jen z literatury a nikdy jsem proti němu zasahovat nemusel.
už čtvrtým rokem jsem proti plodomorce nezasáhl chemií a je to znát. Přibližně dvacetina plůdků je napadená, ovšem zatím nedošlo k propadu nadměrné násady plodů. Po ní se teprve ukáže. Každopádně letos preventivně sesbírám všechny plůdky propadlé na zem a naložím je na pár týdnů do vědra s vodou. Walter
Já jsem zatím nic nepitval. Možná, že později se nějaké plody nadměrně zvětší nebo zhrbolatí. Minulý rok jsem stříknul pozdě až do květů, ale hrušek bylo přesto dost.
jak jsem se včera přesvědčil, z nemalého množství napadených plodů po vyhnití zevnitř vylézají larvy plodomorky ještě mnohem dříve, než napadený plod odpadne od plodonoše na zem. Znamená to tedy, že nestačí pouze sesbírat znehodnocené plody pod stromem, protože velké množství jke jich již prázdných a larvy už jsou zavrtané v zemi.
A já jsem se zase dodatečně přesvědčil, že poškozené plody jsou i u mě, takže prošlý Decis moc nezafungoval. Kdo šetří, nemá za tři ani náhodou, alespoň v tomto případě.
Nevím, jak u vás, ale tady je Lucasova těsně před rozkvětem (bílá poupata). Proti ostotatním odrůdám je to nejčasněji kvetoucí hrušeň. Její plůdky plodomorce moc nejedou, ani nevím, jestli jsem tam někdy nějaké našel. Možná díky té časnosti kvetení. Pokud jde o sázení, tak byly roky, kdy se stromky hrušní špatně ujímaly. Možná to již pominulo, protože Nijisseiki i Amfora zasazené v minulém roce na jaře nemají problém.
K té plodomorce, připadá mi zpětně, že to byla taková několik let po sobě jdoucí epizoda, kdy se plodomorka na konkrétních stromech postupně namnožila do té míry, že začala páchat viditelné škody na úrodě. V podstatě stačilo jednou se trefit s postřikem proti ní přesně do termínu nakladených vajec v květech a následně v dalších letech otrhat, případně ze země sesbírat napadené plody a od té doby už nějakou intenzivní škodu nenapáchala. Ovšem je třeba dodat, že toho škůdce jsem předtím znal jen z literatury a nikdy jsem proti němu zasahovat nemusel.
Omlouvám se za ty překlepy. Kdysi jsem se divil panu Vysloužilovi, že má skoro v každém příspěvku překlep a teď, když jsem dospěl do jeho let, tak jich mám snad ještě víc. Proti věku není bohužel léku. Co se týče plodomorky, tak největší záhada je ta sousedova Madame Verte. Minulý rok jsem ji stříkal před květem několikrát a stejně neměla žádné hrušky. Plody se začaly zvětšovat, deformovat, až nakonec zčernaly. Na citlivém Generálu Leclerk plodomorky taky všechny nevychytám, ale nějaké plody přece jen zůstanou.