Odrůdy hrušní na moštování
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 202.2 (?), 31.3.2010 21:54, zobrazeno: 13025x
Poradil by mi někdo, které jsou vhodné odrůdy hrušní na moštování? Zajímají mě především ty do středních poloh. V čem se vlastně liší tyto odrůdy od ostatních odrůd hrušní?
Díky. P.Š.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 21.4.2010 8:07
Hrušky většinou skončí v zavařenině nebo se suší, některé vhodné druhy jdou do kvasu.Zralé plody dost hniličí a drcené je obtížně moštovat.Navíc mošt hrušek je nevyvážený, kyseliny nutno dodat(např.z jablek).Pokud někdo hodlá hrušky moštovat, pak musí vybrat kyselejší druhy, které nehniličí.Moštování hrušek se věnuje málokdo. AB
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 54.125 (?), 21.4.2010 12:47
Díky za Vaše reakce. Ptám se z toho důvodu, že bych právě chtěl nadúrodu spíš využít pro děti než hodit hrušky do kvasu a zaplatit státu spotřební daň při vypálení. Vrtá mi hlavou, proč je u nás tak málo informací o moštování hrušek, když třeba ve Francii nebo v Anglii to umí a dělají z něj třeba perry. Vím, že moštovat hrušky není snadné, a proto mě zajímalo, jestli se na to používají zvláštní druhy moštových hrušek nebo ve kterém období se na moštování hrušek vrhnout.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 54.125 (?), 21.4.2010 13:07
Například v Británii mají tyto odrůdy pro výrobu hruškového moštu.
Arlingham Squash
Barnet
Blakeney Red
Brandy
Brown Bess
Butt
Flakey Bark
Gin
Green Horse
Hellens Early
Hendre Huffcap
Judge Amphlett
Moorcroft
Newbridge
Oldfield
Parsonage
Red Longdon
Red Pear
Rock
Taynton Squash
Thorn
Turner's Barn
Winnal's Longdon
Yellow Huffcap
Vtip je v tom, že to jsou odrůdy, které jsem u nás nikdy neviděl. Proto mě zajímá, jestli se u nás tím někdo zabývá a jsou u nás odrůdy vhodnější a méně vhodné.
Mimochodem fígl při výrobě hruškového moštu je prý v tom, že se musí hrušková drď vytvořit 24 hodin před lisováním a nechat stát. Víc o moštování a výrobě perry (v angličtině) tady.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 23.4.2010 7:45
Dík za upozornění, je to dobrý příspěvek.Sám tolik hrušek nemám, ani nepálím hruškovici.Musím se na mošt zaměřit v nějakém supermarketu.Snad ho alespoň dovážejí.Jeho chuť by mě zajímala. AB
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 61.6 (?), 23.4.2010 20:57
Mimochodem fígl při výrobě hruškového moštu je prý v tom, že se musí hrušková drď vytvořit 24 hodin před lisováním a nechat stát
To je, dle mého, málo pravděpodobné. Hrušky pěstované u nás obsahují málo kyselin a ty jednodenním odležením drti nevzniknou a za den drť nezkvasí.. Hruškové šťávy prodávané jsou dochucovány. Mimochodem, ty jablečné často taky, ač je to zbytečné.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 24.183 (?), 24.4.2010 8:33
Každému chutná něco jiného. Já bych hruškový mošt pil leda tak řezaný rybízovým. Hrušky jsou asi nejlepší ve formě hruškovice...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 5.95 (?), 17.12.2020 19:27
Odrudy hrušní na moštování patří do pomologicky jiné skupiny než klasické hrušně. Jsou stále tvrdé, často nepoživatelné a mají vysoký obsah tříslovin. Teprve po vymoštování se projeví jejich chuť. Jsou neobyčejně vzrůstné, vypadají jako dub.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|