Nashi, Hosui, Kumoi
|
|
|
|
|
|
|
hugovotr - Zlatý Zahrádkář (643) - 59.92 (?) 4.9.2018 15:54
Oceňuji taky nenáročnost pěstování a odolnost suchu. Jako jedinou "hrušku" jsem ji nezaléval a plody nejsou brakovité a šťavnatostí všechny předčí.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 184.133 (?), 5.9.2018 12:46
Na stromě bez zálivky, se solidní násadou Hosui též drobná, stejně tak Julka. Je to divné, obyčejně už bývá v tuhle dobu mastná, plně žlutá, letos je nějak mimo. I když je už chuťově zralá. Rafzas trpí rzí jako evropské hrušně. Jiný strom, strom s občasnou zálivkou a vyšší násadou má plody větší - odrůdy Man-san-gil, Shin-su. Plody ještě rostou. Asi jim udělala dobře ta vláha z nebe. První plody na Zaosu-li drobné. Zaosu-li je snad jediná hruška z této skupiny, která po utržení ještě dozrává. Sršni žerou plody o 107, začal jsem plodenství s většími plody balit do sáčků jako révu. Dost plodů je napadená obalečem, ale dík tomu se dají jíst už 14 dní i pozdnější odrůdy. Předností je šťavnatost, u odrůd s hnědou slupkou i aroma. Tak jako maliny nejsou lepší než ostružiny (rod Rubus), není lepší evropská hruška než asijská (rod Pyrus).
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 11.39 (?), 5.9.2018 14:25
Tak jako maliny nejsou lepší než ostružiny (rod Rubus), není lepší evropská hruška než asijská (rod Pyrus).
Rozumím té slovní hříčce. Za mě jsou ovšem maliny (jenom chutí, plodností ne) o dvě patra nad ostružinami, totéž platí o evropských hruškách nad azijskými.
Jedině Early Asia a Za-osu-li jsou velikostně srovnatelné s běžnými hruškami. Jinak konzistencí připomínají spíš tvrdší meloun.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 184.133 (?), 5.9.2018 15:43
Jsem rád, že jste to okomentoval. Nebudu oponovat jinak než vzpomínkou na včerejší návštěvu zahrady. Šel jsem okolo keřů ostružin, ty krásné lesklé plody (souplodí) jsem drbal na bříšku. Když se smíchy neudržely a pustily se stopky, nechal jsem je sklouznout do dlaně. Když jich byla dlaň plná, nasypal jsem si je do pusy a jazykem přimáčkl k patru. Pusu mi zaplnila spousta voňavé, sladké šťávy, prostě lahoda. Tohle u malin nezažívám. Podobné je u hnědých asijských hrušek, kdy po nakousnutí do pusy teče šťáva vonící rumem nebo nějakým likérem a neruší ji aroma a konzistence zralých evropských hrušek.
Jinak teď se cpu Muškatelenkami, Šídlenkami a dalšími drobnoplodými hruškami, které hrozně rychle přezrávají. To je asi jejich jediná chyba a důvod proč se nepěstují ve větším. Na krám by musely přímo ze sadu a lidi by museli vědět že přijdou a jaké jsou dobré. Aby neváhali a koupili je. Proto v pohodě přijímám i velikost asijských odrůd, pokud se kvalitně neproberou.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|