Nezlobte se pane Vašku, ale takové rady si strčte za klobouk. Kyselina se k hruškovému kvasu přidává kvůli snížení pH pro zlepšení prostředí pro kvasinky. Místo kyseliny někdo přidává jablka, třeba kýbl na metrák hrušek.
Rozhodně se není třeba stresovat ohledně nutnosti rychlého vypálení, pokud je kvasná nádoba v chladnu a řádně utěsněná, dle původní otázky předpokládám, že je použita kvasná zátka. Jinak cukernatost kvasu pod 2ČNM je již opravdu nízká a je možno se objednat na pálení. Je pravda, že tak rychle mi žádný kvas ještě nevykvasil, jen jednou v létě při použití turbo kvasinek.
Do pálenice můžete zanést vzorek, ale rozhodně řádově více jak 0.5ml. Přeceďte alespoň 0,5l. Pokud jste si ale jistý, že je kvas hotov, je to zbytečná ztráta energie a času.