hrušeň Dicolor
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?) 30.12.2016 17:45
Madame Verté považuji za překonanou odrůdu. Nevím, jak v teplých polohách, u nás je nepěstovatelná. Plody drobné, slupka tuhá. Chuť - vlastně ani dobře nevím.Odnesu ji do sklepa, zkouším, je pořád tvrdá. Po pár týdnech přijdu a všechny jsou hniličkové.
Leklerky byly loni pěkné, ostatně Děkanky taky. Tak jsem je uložil tak, aby byly na očích a neprošvihl jsem ideální zralost a mohl posoudit, jak chutná ta Coxovka mezi hruškama. Po čase plody dozrály do máslovité šťavnaté konzistence. Chuť ani jedné z odrůd špatná nebyla, to ne, prostě taková hruška...
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 30.12.2016 17:00
Měl bych na Dr. Hlavatého dotaz jakými chorobymi Madem Verté u něj trpěla. Z mých zkušeností vyplývá že tato odrůda nemá žádný zásadní problém s žádnou z běžně se vyskytujících chorob. Vůči strupovitosti se chová jako resistent, například... Je to odrůda, které výrazně přidaly na kvalitě teplé léta a hlavně podzimy, které tu jsou v poslední době. Chuťově je zcela jistě originální a snadno zapamatovatelná, ovšem hodí se jen do teplých poloh. Ve vyššíh polohách neúměrně zdrobňuje, tady u mě kdysi na starém vysokokmenu běžně plody i kolem 200g. Co bych této odrůdě vytkl je hromadné dozrávání a hnití od jádřince. Má oblíbená Mechelenská je podbně odolná vůči chorobám, chuťově je ještě lepší a dozrává postupně. S Madam verté mám v posledních letech prroblém, že je mimořádně napadána plodomorkou hruškovou, která způsobuje červivost mladých plůdků. Mívá to podobně fatální dopad, jako pilatka u Althanovy renglody...
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 30.12.2016 17:45
Madame Verté považuji za překonanou odrůdu. Nevím, jak v teplých polohách, u nás je nepěstovatelná. Plody drobné, slupka tuhá. Chuť - vlastně ani dobře nevím.Odnesu ji do sklepa, zkouším, je pořád tvrdá. Po pár týdnech přijdu a všechny jsou hniličkové.
Leklerky byly loni pěkné, ostatně Děkanky taky. Tak jsem je uložil tak, aby byly na očích a neprošvihl jsem ideální zralost a mohl posoudit, jak chutná ta Coxovka mezi hruškama. Po čase plody dozrály do máslovité šťavnaté konzistence. Chuť ani jedné z odrůd špatná nebyla, to ne, prostě taková hruška...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|