hrušeň Dicolor



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?)
30.12.2016 10:31

To máte pravdu. Jak ve změně chutí - Dicolor mě skutečně kdysi chutnala, možná by chutnala i dosud, kdyby tolik nepadala a nebyla tak drobná... Chutě se vyvíjejí. Ale je pravda, že každý má své chuťové etalony - já u hrušek např. Červnovou, Vienskou, Jizeru, Charneuskou, Konferenci, aj. Ty se těžko mění.
   Každé ovoce se - krom snězení začerstva - taky zpracovává - hrušky na kompot, křížaly, povidla, mošt, destilát. Dokonce si troufám tvrdit, že se zpracuje převážná většina úrody. Potom ta doba zrání nehraje takovou roli a porovnávat kvalitu letních se zimními má jistý smysl. Z tohoto důvodu jsem na zimní hrušky trochu zanevřel - chuťově jsou horší, beztak příliš dlouho nevydrží a ztráty při skladování jsou velké. Jediné, v čem je beru na milost, že jsou použitelné na křížaly sušené na kamnech (v létě se netopí).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 100.59 (?), 27.12.2016 23:37

Možná u Vás v 500 mnm to není pro Dicolorku to pravé. Letos, jak jsem psal, mi vydržely sotva do prosince,  ale u nás v 200 mnm jsou na kdouli docela přiměřeně velké, a v listopadu opravdu chutné. Ano, Williamska je asi výraznější, ale co je mi to platné, když je během 14 dní po sklizni na hniličku? Bavíme se o hruškách podzimních a zimních a proto bych rád slyšel porovnání s hruškama se sklizňovou zralostí listopad - únor! Jinak tady můžeme srovnávat hrušky s jabkama frown

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 27.12.2016 23:41

bych rád slyšel porovnání s hruškama se sklizňovou zralostí listopad - únor!

Máte pravdu, třebaže v tuto dobu se u nás nikde hrušky nesklízejí.

                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 100.59 (?), 28.12.2016 9:16

No jistěže přežblebt - konzumní. Můžeme se chytat za slovo, ale pořád čekám na vysvětlení, proč porovnáváte Dicolor s letní hruškou? Najdu tady spoustu příspěvků, jak se nevyrovná Williamsce, ale ta je dávno v bečce.  Je pravda, že Dicolor je prezentována jako zimní hruška s kořenitou chutí, což není tak úplně pravda, ale určitě ji nevyměním za srpnovou W. Tak jakou alternativu k Dicolor kdo doporučí na základě vlastní zkušenosti? Erika? Bohemika, Astra, Petra...?

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 28.12.2016 10:08

.Petra u nás nedozraje, Astra není nic moc. Erika mi neplodila. Lepší - a hlavně větší - jsou Bohemika, Amfora, Jana, Lucasova, Xenia, Elektra, Nela, Dita, Konvert... Nicméně do ledna mi nevydrží žádná, proto na ty zimní hrušky moc nesázím. Nikdy jsem Dicolor s Wiliamsovou ani jinou letní hruškou nesrovnával.

                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 100.59 (?), 29.12.2016 23:16

"Nikdy jsem Dicolor s Wiliamsovou ani jinou letní hruškou nesrovnával."

- Já taky nemyslel Vás konkrétně, ale diskutující plénum... (jaksi češtině chybí ihr/Sie)

Nicméně, a to neberte ve zlém, Vaše chuť bude specifická (chuťová preference Matčina a jiných starých odrůd, jestli správně vzpomínám) a také podléha jisté nekonzistenci v časové ose - 2008 jste říkal, že D je "chuťově velmi dobrá", později "chutí špatné nejsou" a nyní "jen fádně sladké"..

Co se týče chuti (pléna a dalších pěstitelůsmiley), je skutečně i individuální. Sám rád střídám v konzumaci odrůdy a každá má období své špičkové chuti, které právě u hrušek rychle pomíjí. Liší se i podle sezon, charakteru počasí, podnože, úrody... a dalších. V rámci jednoho stromu člověk například narazí na jablka výborné i podřadné chuti.

Ale z5 od filosofie. Pro mě s ohledem na omezený prostor je nutné hledat k pokrytí co nejdelšího období vždy 1 odrůdu, takže jsem zvolil Williams, Konference, Dicolor, Bohemica (+ pár naroubovaných noname). Pokud bych měl nahradit např. Dicolor něčím lepším, zajímá mě porovnání s hruškou do srovnatelného období. Trochu mi to porovnávání letních a zimních odrůd přišlo jako srovnávání jízdích vlastností sportovních vozů s vozy do terénu, ale je mi jasné, že se hledá obecně známá paralela s obecně známou chutí. Nakonec někdo rád vdolky, jiný zase..Dicolor

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 30.12.2016 10:31

To máte pravdu. Jak ve změně chutí - Dicolor mě skutečně kdysi chutnala, možná by chutnala i dosud, kdyby tolik nepadala a nebyla tak drobná... Chutě se vyvíjejí. Ale je pravda, že každý má své chuťové etalony - já u hrušek např. Červnovou, Vienskou, Jizeru, Charneuskou, Konferenci, aj. Ty se těžko mění.
   Každé ovoce se - krom snězení začerstva - taky zpracovává - hrušky na kompot, křížaly, povidla, mošt, destilát. Dokonce si troufám tvrdit, že se zpracuje převážná většina úrody. Potom ta doba zrání nehraje takovou roli a porovnávat kvalitu letních se zimními má jistý smysl. Z tohoto důvodu jsem na zimní hrušky trochu zanevřel - chuťově jsou horší, beztak příliš dlouho nevydrží a ztráty při skladování jsou velké. Jediné, v čem je beru na milost, že jsou použitelné na křížaly sušené na kamnech (v létě se netopí).

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 30.12.2016 12:27

Dojedl jsem poslední dvě Dicolorky, asi před čtrnácti dny koupené a jsem překvapen. Byly výborné. Lahůdka. Dužnina překvapivě pevná, máslovité konzistence, velmi šťavnatá, chuť vysoce originální, sladce typicky aromatická, prostě Dicolorky ve svojí nejlepší známé kvalitě. Gratulujeme panu Boumovi a tleskáme.

                     
host - 234.153 (?), 30.12.2016 16:05

Aj ja som jedol včera Lucasovu a bola napodiv veľmi dobrá, aromatická a sladká.     Jano

                     
host - 234.128 (?), 28.12.2016 10:18

ale pořád čekám na vysvětlení, proč porovnáváte Dicolor s letní hruškou?

Pán Danik ja som porovnával Dicolor aj s Konferenciou a Boscovou a to sú jesenné-podzimní odrody. Konferencia a aj Boscova sú chuťovo lepšie ako Dicolor. Zasaďte si Boscovu je chuťovo výborná.     Jano

                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 114.80 (?), 28.12.2016 14:03

Pre Daníka: Ja mám v záhrade tieto odrody hrušiek: Williamsova, Will.červená, Harrow Delight, Clappova, Mramornaja, Konferencia, Abate Fetel, Boscova, Nojabrskaja, Dicolor, Lucasova, Hardenpontova, Bohemica, Erika, Bieloruská, Kumoi, Nijisseiki. Snahou je aby od júla až do jari bola nejaká k dispozícii na konzumáciu. Niektoré mi ešte nerodili - sadené pred 1-2 rokmi (Abate, Mram.,Harden.,Erika, Bielor.). U mňa je Dicolor odrodou polovice novembra až max.do konca decembra. Vtedy už nie sú Konfer.,Bosc., Lucas., Nojabr., a ešte nie je Bohemica (tá mi vydrží cca do konca marca). Takže Dicolor tam "vypĺňa" istú dieru v dopyte. Uvidím ako sa uvedú odrody ktoré ešte nerodili, zatiaľ Dicolor nechávam (aj keď chuťová špička to naozaj nie je, to treba akceptovať). Tiež jej deklarovaná skladovateľnosť do februára je podľa mňa nezmyslom, nech sa prihlási niekto komu vydrží dovtedy v pivnici. Inak porovnávať chuťovo hrušky navzájom (aj trebárs letné so zimnými) nie je žiadny hriech, prečo nie, nehovorilo sa vyslovene o nahrádzaní jednej odrody druhou...    S pozdravom: IH      P.S.: V minulosti som mal Madam Verté, chuťovo vynikajúca, len dosť trpela chorobami, uvažujem že sa k nej vrátim. Kvalitná hruška je aj General LeClerc. Spomedzi starých a krajových odrôd možno nejaké chuťovky na november-december odporučí ing.Fidla.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika