Hrušeň Abate fetel
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 160.55 (?), 12.3.2018 12:36
No ja ich tiež len s obchodu poznám, na Liptove by som ju asi márne s úspechom pestoval tak aby dobre chutila. No povedal by som že je to prvotriedná zimná odroda, ktorá by v domácej záhrade snáď chutila ešte lepšie než z obchodu. Keď sú z obchodu dlho väčšinov trvá kým naberú maslovitú konzistenciu, no pokiaľ je písaná I. akosť, tak je vždy lepšia než Konferencia. Práve som ich v Lidli kúpil, hoci sú drahšie než Konferencie, a dlhšie dozrievajú, prvý krát sa mi stalo že by bol plod tejto hrušky priamo z Lidla hneď chutný. Musím povedať že taká Lucasová je v najlepšej akosti ešte trochu lepšia, no tieto očividne dlhšie vydržia a chuť je naozaj čestne chválitebná. Známka 2 z hodnotenia od 1 najlepšie po najhoršie 5. Konferencie majú v dobrej akosti u mňa iba 3, niekedy sú bez chuti za 5. Takže nech žijem v okrese Komárno, tak by som ju možno pestoval - Abatelku. Čo má prekvapuje udajne sa považuje za jesennú nie zimnú hrušku, no aj tak má výbornú skladovatelnosť. Inak je to vraj pekne stará odroda, no u nás v str. Európe sa stáva vyhladávanou až v dobe globalizácie...
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.155 (?), 12.3.2018 15:48
Abate Fetel (Abbé Fetel) je naozaj pôvodom stará odroda. Jej "vznik" sa datuje do 70-tych rokov 19.storočia vo Francúzsku, väčšinou sa uvádza rok 1866. Podľa niektorých zdrojov jej pôvod siaha až do 15.storočia. Dnes sa pestuje najmä v Taliansku (oblasť Emilia Romagna), ale aj v Argentíne, Chile, Južnej Afrike a Kalifornii. Chuťovo by to mala byť jedna z najkvalitnejších hrušiek vôbec, konkurentka Boscovej fľašky. Dozrieva už v septembri, ale v chladiarni vydrží aj pol roka. Handicapom je veľmi vysoká citlivosť na jarné mrazy. V našej lokalite by ale mohla byť pestovateľná, zasadil som ju pred 2 rokmi, možno zarodí už v tejto sezóne. Inak hodnotiť chuťové kvality odrôd podľa plodov kupovaných v obchode môže byť (a aj je) veľmi zavádzajúce. Presvedčil som sa o tom pri jablkách Braeburn - z obchodu takmer nejedlé, z vlastnej záhrady chuťová lahôdka. IH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 83.115 (?), 21.4.2018 7:06
Viete ja tu Konferenciu na báze chuti fakt tvrdo hodnotím. Jedol som ju raz aj zo stromu. Máslovité sladučké, no chýba mi tam nejaká chuťová poriadná špecifickosť. Inak majú mimo chuti parádne vlastnosti čo sa týka úrodnosti, plastickosti. Pokiaľ ide o plody z obchodu (hovorím o všetkých ov. druhoch) niekedy sa podarí natrafiť na plody plne chuťovo vyvinuté a napíšu 1. akosť no niekedy aj Konferencie tejto akosti nechutia tak ako by mali. U Abate sa my iba par krát stalo, že by som jedol naozaj chutné plody, ale to už boli chuťovky a to čo mi na Konferencii chýba pri Abate v chuti nechýba. Každá perfektná odroda má chutiť trochu špecificky a ľahodne nie iba nejaký štandartný stred, ktorým Konferencia je, ale nevravím že mi nechutí, lenže ľudia aj cukrovú vatu jedia a v porovnaní medom je tam iba cukor, neviem prečo ju jedia - čo je však až moc extrémne porovnanie.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
thesilen - (15) - 50.226 (?), 29.10.2020 21:50
Dobrý den, v zahradnictví Urban v Želešicích mají v nabídce tuto hrušeň jako sloupovitou. Neviděl jsem osobně, jak jejich výpěstek vypadá, ale překvapilo mě to. Je možné tuto odrůdu zapěstovat do nějakého sloupového tvaru, aby normálně plodila a nezabírala moc místa? Je mi jasné, že to nebude jako u jabloní. Jenom mě zajímá, proč tak mají uvedenou právě tuto odrůdu, jestli je něčím specifická narozdíl od jiných hrušní. Na můj email mi pouze odepsali, že je na podnoži kdoule a roste sloupovitě, takže je to malý strom, ohledně požadavků na řez jsem bohužel odpověď nedostal. Rád bych ji případně vysadil do řady spolu se sloupovými jabloněmi, ale obávám se, že bych toho za pár let kvůli vzrůstu litoval. Co myslíte?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.250 (?), 11.12.2022 20:11
Môžu to byť plody ABATE FETEL?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|