Děkanka robertova
|
|
 |
 |
host - 189.156 (?) 19.11.2017 11:53
Chuť je příjemně muškatelkovitá, sladká s minimem kyselin. Říkalo se jí zimní muškatelka taky, pokud víte jak chutná muškatelka turecká, ta chuť je podobná. To její aroma se jako asi uvšech jiných hrušní rozvine až pozměnknutí plodu, zatvrda je plod jen sladký, až nepříjemně sladký. Po změknutí je to lahůdka, na druhou stranu, chuť je méně vyrovnaná než třeba u odrůd typu Mechelnská, nebo Lucasova, které mají více kyselinek. Určitě je dobré mít v zásobě i jinou zimní hrušku s odlišnou, navinulejší chutí.. V Pardubicích by určitě šlo tuto odrůdu bez problémů pěstovat, chci ji vyzkoušet i tady na Opavsku, podobně jako jinou kultovní odrůdu Hájenku...
Ing. Fidla
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 19.11.2017 11:53
Chuť je příjemně muškatelkovitá, sladká s minimem kyselin. Říkalo se jí zimní muškatelka taky, pokud víte jak chutná muškatelka turecká, ta chuť je podobná. To její aroma se jako asi uvšech jiných hrušní rozvine až pozměnknutí plodu, zatvrda je plod jen sladký, až nepříjemně sladký. Po změknutí je to lahůdka, na druhou stranu, chuť je méně vyrovnaná než třeba u odrůd typu Mechelnská, nebo Lucasova, které mají více kyselinek. Určitě je dobré mít v zásobě i jinou zimní hrušku s odlišnou, navinulejší chutí.. V Pardubicích by určitě šlo tuto odrůdu bez problémů pěstovat, chci ji vyzkoušet i tady na Opavsku, podobně jako jinou kultovní odrůdu Hájenku...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 148.61 (?), 18.11.2017 20:52
Krádež autorádia se na Mostecku bere spíše jako takový povinný bakšiš pro místní Huróny, ale kam se poděly ty stromky? Že by ovocnářský nadšenec? Nebo jen došlo dřevo na otop?
Na Koporečkách jsme vyrostli, její chuť vnímám jako sladce kořeněnou, někdy říznutou chutí "spařených mandlí", ale že by to byla královna hrušek - to bych byl opatrný.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 19.11.2017 15:10
Mezi Odborníky, kam si troufnu zařadit i svou maličkost, je chuť a konzistence Koporečky bráno jako absolutní Top. Patří do Klubu spolu s Děkankou robertovou, Esperenovou, nebo třeba Oliverem de Séresem. Jistě, její specifická příchuť nemusí každému vyhovovat, ale jak už naznačil pan Mittwoch, je to prostě Třída...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 19.11.2017 22:15
Ta ignorance podle vychází z toho, že lidé, kteří se těmito záležitostmi zabývají tyto staré osobně neznají. Maximálně o nich někdy slyšeli, popřípadě četli a leckdy ani to ne. Může se to zdát neuvěřitelné, ale je to tak. Vzpomenu případ mé oblíbené odrůdy jabloně a sice Majoru, kdy jsem víckrát odpovědného člověka, jehož tady nebudu jmenovat, důrazně upozorňoval, že nemohou použít tento název pro nějaké novošlechtění, protože tato odrůda už existuje a je pro naši oblast vyloženě kultovní. Jeho odpověď byla v tom duchu, že kdo ví jestli nějaký strom ještě vůbec existuje a že prý tuto odrůdu někde jedl a za moc prý nestála... Prostě ignorance na té nejvyšší možné úrovni a na tuhle úroveň debaty jsem se opravdu snižovat nechtěl...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 19.11.2017 23:54
nechápem, prečo sa genofond týchto starých odrôd vôbec nevyužíva v súčasnom novošľachtení, resp. sú úplne ignorované
Těžko říci. Ale to, že v rodičích nových odrůd nečteme některé oblíbené staré sorty ještě neznamená, že to nikdo nezkoušel. Třeba je křížili, ale nic z toho nebylo. Taky je mi divné, proč není víc potomků starých hrušek zajímavých vlastností (Křivice, Merodova, Špinka,...), ale i jablek (Matčino, Grávštýnské, Čistecké). Možná to jen dobře nevychází. Jak jinak vysvětlit, že nejvíc nových odrůd slivoní má geny Čačanské najbolji, která rozhodně žádný zázrak není.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|