Nepochybně se jí tam i daří, Boscova je tam samozřejmě obecně rozšířená... V podstatě tyhle předhůří Karpat jsou Nej podmínky pro ovocnaření, lepší než horké roviny, myšleno aspoň pro tradiční odrůdy. To máte jako když srovnáte kvalitu Goldenu z 270 m od Bolzana a z 1000 metrů z alpských údolí- z vyšších poloh je to úplně jinačí chuťový level. Top jablka tedy nevypěstujeme někde u Komárna, ale naopak výše, někde na čerstvém povětří, s chladnými, rosnatými rány...
Vhodná lokalita na meruňky jsou třeba některé vysoko položené lazy v oblasti Záježové, výhodou jsou tami poměrně výhřevné, sopečné půdy... Dielova máslovka z 800 m, na Sekierském lazu dosáhla špičkové kvality a víme, že to je odrůda poměrně náročná na vhodné podmínky...
Ing. Fidla