Boscova - kráľovná hrušiek. Naozaj?
|
|
|
|
 |
 |
|
P.Z. - Zlatý Zahrádkář (717) - 192.41 (?) 20.12.2016 19:18
Ja mam bohate skusenosti na dule A, tvar palmeta. Musi sa najprv nastepit ale naockovat konferencie ako medzistepenie. stromceky su potom o to drahsie. No bezne sa v ruke stepi na dulu konferencia a na to hned boscova, pri perfektnej starostlivosti su stromceky uz ako jednorocne vhodne na sadenie.
Pestovanie na dule A ma velku vyhodu ked to niekto pestuje vo velkom a to taku ze sa nemusi robit prebierka, plody su skoro vsetky pekne velke, narozdiel od konferencie ma menej defektov, a netrpi zdrobnovanim plodov.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 21.12.2016 20:15
Chtěl bych se zeptat znalce chutí Petra z Pardubic, zda někdy ochutnal dobře vyzrálou kultovní Koporečku. Pokud ano, co jí říká? Synonymum zimní muškatelka jí jsitě nebylo dáno náhodou...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 21.12.2016 20:22
Leckdy mi lidé vyčítají, že jsem bez výjimky odvrhl všechny nové odrůdy hrušní. Já na to říkám- nikoliv bez důvodu. Chybí tam originalita chutí, leckdy se jedná jen o sladkou cukrovou řepu. Měl jsem tu pochybnou čest jednu z těchto nových šlechtění ochutnat, předpokldám že to bylo něco z Charneuské, protože měla podobný vzhled, dlouihou stopku i typické sesychání. Chut byla fádně sladká, o level níž než u Charneuské, přestože ta taky nepatří k Top aromatickým.. Kde se ztratila kořenitost Kozačky, Špinky, nebo Muškatelky turecké? Řekl bych že průměrná hruška se současným šlechtěním, nejen že neposouvá kvalitativně výš, ale klesá stále níž...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 191.17 (?), 21.12.2016 21:10
O odrůdách Kozačka, Špinka a Muškatelka turecká se moc nepíše. Můžete nám napsat něco víc o těchto odrůdách. A je nějaký rozdíl mezi Muškatelkou a Muškatelkou tureckou. Zatím mám Solanku a Marilatovu.Díky za info.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 22.12.2016 8:54
Tyto odrůdy byly probírány ve vláknech po nich nazvanými. Špinka je stále ještě poměrně známa a staré stromy se dají najít. Ty další dvě už jsou širší ovocnářské veřejnosti prakticky neznámé..Muškatelku tureckou i Kozačku stutgardskou můžete ochutnat v sezoně třeba v starém sadu na pražském Petříně..
Muškatelka je širší pojem než muškatelka turecká, tedy odrůd muškatelek je více. Kultovní je třeba středočeská Muškatelka šedá, která je význačná i tím, že bohatě plodí i v oblastech s velkým rozšířením rzi hruškové. Zimní muškatekou byla nazývána i nejchutnější odrůda hrušky vůbec- severočeská Koporečka...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.63 (?), 22.12.2016 17:35
Pre ing.Fidlu: "...kultovní Muškatelka šedá...", "...nejchutnější odrůda hrušky vůbec-Koporečka...", "... nej- jablka nevypěstujeme někde u Komárna...". Silné tvrdenia, ja by som si to takto formulovať netrúfol. Obdivujem Vaše zanietenie pre staré odrody, ale prečo ruka v ruke s tým zavrhovať VŠETKY novšie? Mne sa tiež nepáči, ak súčasní šľachtitelia skrížia Boscovu s Drouardovou a "vytvoria" 8 (slovom osem!) akože nových odrôd - na jedno kopyto... Ale napríklad taká Harrow Delight nie je určite stará sorta, ale ten korenistý "říz" tam teda je, a sakramentsky výrazný. Potom ten výraz "kultovní" - koľko ľudí tu z fóra pozná Muškatelku, v čom spočíva jej kult? Potom Koporečka - "nejchutnější vůbec" : ste si absolútne istý že niekde v Dolomitoch alebo Burgundsku nie je hruška ktorá by ju prekonala? Poznáte všetky sorty sveta? Ak je naozaj tá naj-, prečo nerastie v každej záhrade, ľudia predsa nie sú hlúpi a chcú mať pre seba to najlepšie. Netvrdím že staré sorty sú zlé, na to ich ani dostatočne nepoznám, ba dokonca akosi tuším že moja ovocinárska cesta sa v budúcnosti bude uberať Vaším smerom (potulné sadařství), a keby som bol šľachtiteľ tak určite oveľa viac siaham do genofondu "stariniek", len si myslím že nadŕžať nekriticky jednému pohľadu na problém môže viesť k tomu, že s vodou vylejeme z vaničky aj dieťa... Neberte môj príspevok prosím osobne, len som si dovolil trochu zapolemizovať. Každopádne Ste vo mne vzbudili záujem o staré odrody hrušiek a možno si ich na ten Petřín aj prídem ochutnať...😉 S pozdravom IH
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.241 (?), 23.12.2016 6:47
Nepochybujem o tom, že staré odrody hrušiek sú chuťovo vynikajúce. A pohľad na majestátnu storočnú hrušku vyvoláva vo mne zakaždým až mrazenie v chrbte. Skôr ma trápi otázka, prečo sa takmer všetky vytratili z českých a slovenských záhrad (česť výnimkám). Odpoveď nepoznám, indícií sa vynára viac (politika veľkoproducentov, obchodné záujmy, nevhodnosť pre intenzívne tvary, odklon od pestovania vyšších tvarov stromov, snaha o čo najskoršiu rodivosť...). Pravdou je, že väčšina starých krajových odrôd výzorom zaostáva napr. za Boscovou či Williamsovou, a konzumenti-laici zo supermarketov jedia viac očami ako jazykom (my skúsenejší ale vieme svoje). Prečo sú teda záhrady plné rôznych Dokoloriek, Erík, Ján či Bohemík, a kde sú Muškatelky, Solanky, Špinky,Koporečky...? Kto vie, nech povie. Stráca sa ovocinárska biodiverzita a vzácny genofond. IH
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 23.12.2016 13:19
Prečo sú teda záhrady plné rôznych Dokoloriek, Erík, Ján či Bohemík, a kde sú Muškatelky, Solanky, Špinky, Koporečky...?
Myslím, že vysvětlení - alespoň částečné - lze najít. Ty staré odrůdy chuťově vysoce hodnocené mají jednu nectnost. Ta do nebe vychvalovaná chuť trvá jen krátce a obvykle těsně předchází stavu, kdy je ovoce měkké a netransportovatelné. Povětšinou se taky jedná o odrůdy letní či podzimní. Jenže na trhu je poptávka po trvanlivějším ovoci, které lze skladovat, dopravovat a nějakou dobu prodávat. A po celou tu dobu by mělo jakž takž stejně chutnat. Takže se hledají především zimní sorty. I v minulosti takové hrušky byly, ale při vší úctě k Pastornicím a Pařížankám, žádná chuťová hitparáda to není. Proto je na zahrádkářích - kteří nemusejí své výpěstky vozit a prodávat, a tedy jim krátká konzumní zraliost nevadí, aby si zvolili ty správné odrůdy.
Já jsem tomu koneckonců rád. U jablek začínám trpět komplexem, že výstavním bremburnům, pinklajdám, šogúnům svými jablky pomalu neumím konkurovat. U hrušek nůžu být - aspoň zatím - klidný.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|