Zakoupil jsem nedávno na trhu hrušky, které pán prodával pod názvem Hardyho. Jelikož jsou k nerozeznání od jinde zakoupených Lucasek, posouzení nechám na vás. Kdo máte na zahradě Hardyho hrušky, tak pošlete nějaké fotky. Například na fotce "Prodeje stromků" je Hardyho vyobrazena s charakteristickou, mírnou rzivostí slupky.
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.216 (?),7.11.2011 10:46, zobrazeno: 17798x
Zakoupil jsem nedávno na trhu hrušky, které pán prodával pod názvem Hardyho. Jelikož jsou k nerozeznání od jinde zakoupených Lucasek, posouzení nechám na vás. Kdo máte na zahradě Hardyho hrušky, tak pošlete nějaké fotky. Například na fotce "Prodeje stromků" je Hardyho vyobrazena s charakteristickou, mírnou rzivostí slupky.
Na zahradě už Hardyho nemám, ale tchán míval veliký strom. Hrušky byly nahnědle rzivé prakticky celé, nepříliš velké a podlouhlého tvaru - ne tak baňaté jako na obrázku. Chuť byla velmi lahodná - vyrovnala se Boscově, ale bylo třeba je loupat. Natrpklá slupka v chuti (na rozdíl od Boscovy) dost vadila. U nás v chladné lokalitě se jim příliš nedařilo.
Podle fotek je to na 100% Lucasova. Má typický pravidelný baňatý tvar, žlutozelené barvy. Starý nazev měla Alexader Lucas. Strom je nižšího rozvolněného habitu a trpí strupovitostí a v některých letech namrzá. Je možné, že kmen je zapěstován z Hardyho kvuli rustu a mrazu a tak došlo k nedorozumění a korunka je Lucasova(podívejte se na stromek). Lucasova je vanoční nežto Hardyho je podzimní rzivá chutově dobrá podzimní hruška. Hardyho (Gellertova) je štíhlého a bujného růstu dožívající se vysokého věku velmi odolná mrazu a vhodná na hruškovici. Hardyho hrušce někteří říkají kožuch. Jsou to moje oblíbené odrůdy.
Mám dotaz nejen na pana Vlastimila. Kupované Lucasky jsou po zežloutnutí poměrně dost nakyslé. Nejspíš to znamená, že pocházejí z horších pěstitelských oblastí. Máte s nimi také takovou zkušenost? Jinak pane Vlastimile s tím Elstarem máte pravdu, že tvarově jsou z Vašimi dost shodné.
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1710) - 161.61 (?),22.11.2011 20:36
Zdravím pane Petře, podrobně se zmiňuji o Lucasce ve Vašem vlákně Lucasova.Jen bych dodal.Nakyslost dužiny jsem nikdy nezaznamenal, naopak jsou velmi šťavnaté a sladkost je nádherně vyvážená (nevtíravá).Na Vaších snímcích jsou v ideální zralosti pro konzumaci.Pokud se nechají zcela zažloutnout, dužina lehce trpí na kvalitě.Zato slupka v ústech působí rušivě.Strupovitost ve výšce 470 m. jsem na plodech nezaznamenal - postřiky proti rzivosti+strupovitost před (Baycor) a po květu(Discus).Malé plůdky citlivější na jarní mrazíky.Také vzhledem se jim vyrovná málo která odrůda.Pokud bych na své stanoviště musel volit znovu výsadbu, byla by to opět Lucasova.Nenáročná, chutná,odolná a vzhledná odrůda.Ale tu kyselost o které se zmiňujete nedokáži zdůvodnit.Tuto vlastnost v mém případě neznám!! - Mičurin II
Abych se přiznal pane Vlastimile, takovou Lucasku jak o ní píšete Vy, jsem jedl jen jednou a to v roce 2002. Nemám svůj strom, takže jsem odkázaný na kupované plody. Ať je jejich konzumní zralost v jakémkoliv stádiu, nejsem spokojen. Rád bych svoji nespokojenost změnil v opačné stanovisko, ale to půjde nejspíš jedině vlastní výsadbou této odrůdy.