Ryzec pravý



PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?)
23.7.2017 10:03

Smrkový je teda nepravý? Jak se to rozliší, je to v praxi možné?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 169.98 (?), 22.10.2024 7:58
Na fotkách máte ryzec smrkový. Mívá většinou ve středu klobouku nazelenalou barvu.
Ryzec pravý (borový)
Ryzec pravý (borový)
                     
Kudibal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 84.234 (?), 22.10.2024 23:15

Ryzec má jednu zajímavou a pro mnohé lidi nečekanou vlastnost, když jich sníte větší množství. 

Totiž obarví vám moč do barvy ředěného červeného vína. Je to zpočátku trochu děsivé. A vydrží to na několikrát.smiley

Odradilo mě to od jejich příštího sběru a konzumace (i když zbytečně, jde jen o pocit).

               
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.103 (?), 23.7.2017 10:32

tak třeba ryzec syrovinka je k mání také od července a opravdu už se dá místy najít.

            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 23.7.2017 10:03

Smrkový je teda nepravý? Jak se to rozliší, je to v praxi možné?

               
host - 52.72 (?), 23.7.2017 10:10

nakonec to tam musel dat syn, me to nešlo, a asi napsal hloupost a ryzec pravý to není?

                  
host - 182.227 (?), 23.7.2017 10:28

Na první fotce je vidět suché větvičky smrku. Bude to tedy ryzec smrkový. Už jsem psal, je celkem dobrý taky. Může být jemně nahořklý, ale to zas tak nevadí. Osolený, na plech do trouby, můžete přidat jen velmi malinko vody, protože smrkový bývá sušší, na 170 a až se voda vysmaží, vypaří, je hotový.  Ryzec na klasickou smaženici, to mě nejde. P

                     
host - 52.72 (?), 23.7.2017 10:34

Ano, rostou ve smrkové mladine cca 15 let staré, loni se dali sekat kosou a nam se nezdaly nahořklé, teda na kmíne na pánvi.

               
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.103 (?), 23.7.2017 10:21

Z literatury Velký atlas hub: Ryzec smrkový-podobný ryzci pravému, ale s delším třeněm, nevýrazně pásovaným(především na okraji) nebo nepásovaným, červenooranžovým, ve stáří a po poranění výrazně zelenajícím kloboukem, okrově oranžovými zelenajícími lupeny a dužninou a oranžově červeným mlékem, které se po chvíli zbarvuje vínově červeně. Roste pouze pod smrky. Takže: je podobný pravému, a pro rozlišování v praxi pro houbaře není důvod. Ryzec pravý, smrkový i lososový mají stejný jednoznačně rozpoznatelný znak- oranžové mléko, jsou jedlé a rostou ve stejnou dobu.

                  
host - 182.227 (?), 23.7.2017 10:56

Růst ryzce smrkového a borového se překrývá, ale smrkový začíná růst o hodně dřív než roste borový, nebo tedy zaužívaný název pravý.

Ryzec syrovinka je taktéž výborný. Škoda, že najdu tak pár plodnic. Rostou jednotlivě, ještě jsem je nenašel v nějakých shlucích. Jinak, co roní mléko je ryzec a není zde žádný nebezpečně jedovatý druh. Jako u holubinek. Jen velmi lehce jedovaté nebo spíše nejedlé. P

                     
host - 52.72 (?), 23.7.2017 10:59

Takže myslíte že to co jsem vyfotil je ryzec smrkový?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika