Kosti, močůvka a jiné alternativní zdroje fosforu
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.186 (?) 10.12.2013 17:43
Kuky, snad se z Vás nestal ultraekolog, který nevěří deklaraci bilogické reozložitelnosti a neškodnosti. Je tam nejvíc zeolitu, pak špíny z prádla, poté nějaké vločky mýdla a nakonec fosfonáty a saponáty.
Nakonec s Vámi, pane Kuky bude notovat někdo, kdo prohlásí, že hnůj na pole nepatří a nic co nedokáže vyrůst z destilované vody nevezme do úst.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 104.207 (?), 10.12.2013 19:05
V článku fyziologie kostí jsem našel tato čísla:
2/3 kosti tvoří anorganické látky, z toho 85% fosforečnan vápenatý10% uhličitan vápenatý, 0,3% fluorid vápenatý a 1% fosforečnan hořečnatý. Z 1 kg kostí je tedy asi 660 gr anorganiky. Z toho 85% fosforečnanu vápenatého je asi 560 g. Může mi prosím některý vzdělanější kolega napsat, kolik je přibližně z toho fosforu? Vypadá to na docela vysoké číslo, které možná za sebou nechá močůvku, prací prášky a další látky. Kosti byly u nás zdarma a jsou jich metráky. Jen vymyslet, jak je nejjednodušeji/nejlevněji zpracovat, zohlednit hygienické aspekty, zjistit, zda se v nich nekumulují těžke kovy nad míru únosnosti... a od toho tady máme forum. (Více hlav více vymyslí.)
|
|
|
|
|
|
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4552) - 38.136 (?), 10.12.2013 20:55
Určitě nejsem ultraekolog. Udává se, že cca 90 % čistících prostředků je biologicky odbouratelná. Takže zbývá ještě 10 %. Barviva, pomocné látky, parfém. Barvivy se myslí i optické zjasňovače /působí v jiné oblasti světelného spektra/, a to jsou už docela složité molekuly. Ten saponát, laurylsíran sodný, také není nic moc. To, že se hromadí na rozhraní fází (olej/voda), také není pro přírodu nic moc /u vodních živočichů nefungují žábry/. Pomocné látky, kdoví, jaké to jsou. Boritan a perboritan /bělídla/.... Na zahradu raději ne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 105.132 (?), 11.12.2013 11:00
Len blazon by daval vodu z pracky alebo umyvacky do zahrady. Jedine na hubenie hmyzu rastlin... resp. vsetkeho ziveho.
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 11.12.2013 13:06
Fosfáty těžené v některých lokalitách obsahují více rizikových prvků než vody z domácnosti (pračka, myčka), ale co oči nevidí to srdce nebolí. Hlásáte, jak by jste nedali vodu s odpadními fosfáty nebo fosfonáty na zahradu, a mnozí z Vás tak činí (nebo tak činí jejich manželky, bybičky a jiní rodinní příslušníci). Další pak na základě tohoto strašení pak vezmou superfosfát a něřeší, že může obsahovat limitní hodnoty kadmia, chromu... Vězte, že z talíře, který jste tím "šmejdem" umyli jíte a v oblečení které jste v tom "šmejdu" vyprali jste celý den oblečeni. Pro výběr fosfátů na tyto účely platí přísnější pravidla než pro ty použité v zemědělství.
Já osobně nepoužívám vodu z praní kvůli pohodlnosti a stejné množství fosforu mám v kostech z jednoho kuřete, které přihodím se šlupkami z brambor do kompostu. Babička od sousedů vodu z praní lije do trávníku na dvorku, a dotčený trávník je viditelně vitálnější než ten v mém sadu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.132 (?), 15.2.2014 21:41
Nojo, na trávu možná, ale "hnojit" tím rostliny, které pak jíme? To jste asi spadl z Marsu. A co víc, o čemsi tady přesvědčujete (naštěstí s nevalným úspěchem) ale sám tak nečiníte! Alespoň jste se k tomu přiznal, a to situaci poněkud napravuje. Nápad je to tedy zajímavý, ale odbouratelnost je opravdu špatná. Nicméně je to velice zajímavá, a pro mě i přínostná debata. Dave
|
|
|
|
|
|
|
host - 144.226 (?), 4.6.2014 10:24
Nejsilnějším organickým zdrojem fosforu na naše trhu je "kostní moučka ke hnojení" s obsahem P jako P2O5 min.20,0%
Dále jsou velmi bohatým zdrojem P fosforečná guána. Na našem trhu je k mání značka Guanokalong s obsahem P2O5 10% (dříve 15%). Fosforečná guána jsou ale bohužel dosti drahá.
Určitě se dá použít i zkompostovaný holubinec nebo slepičinec, k nim bych ale dodal ještě něco drasla.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|