Tak jsem zalovil ve staré učebnici a vypsal některé údaje: Hnůj skotu 0,10 % P, Trus slepičí 0.70 % P, fekálie lidské 0,07 % P, Močůvka a moč 0,001 % P. Vypadá to, že z moče moc fosforu nevytahneme. Můžu poslat celou tabulku. Vladislav
Vaše data týkající se moči se neshodují s tím, co se uvádí v jiných publikacích(třeba tady nebo tady), kde udávají kolem 1 g fosforu na litr moči, tj. 0,1 %.
Jirko, to je jednoduche. Amici, co piju colu plnu kyseliny fosforecnej, cu ra ju podstatne viac fosforecnanov ako Cesi alebo slovaci co piju kofolu s kys. citronovou.
Pokud tuto diskuzi bereme jako zpestření v rámci akademické debaty, pak to považuji za velmi užitečnou věc. Nejvíce však fosforu obsahuje odpadní voda z automatické pračky, která není jedovatá, jelikož všechny prací prášky jsou k životnímu prostředí šetrné a neutrální. Musí být rozhoně ředěná min. 1:10. Já osobně používám fosfor pro účely hnojení ve formě běžných kombinovaných hnojiv. Vladislav
Ona ta debata až tak akademická není. Zásoba fosfátu není neomezená - odhadované rezervy jsou na 50 - 100 let a jsou hlavně v Číně, která nasadila vysoká cla, a subsaharských státech. Získávání fosforu z moči je jednou z nejčastěji uváděných metod jeho recyklace.
No, prací prášky stále obsahují fosfáty /snad méně/ a fosfonáty, které snad tolik neškodí/???/. Ale prášky do myček nádobí mají fosfátů, až na výjimky, moc. Mně to připadá jako pohádka o chytré horákyni. Stejně tak čističky. Mnoho povyku a skutek utek.
Za stočné se někde platí taky, ale není to pravidlem.Proto vidím ideální řešení "nacévkovat" pračku, myčku,a vývod vyvést na zahradu pod stromy, nebo do sběrné nádoby.Zálivku k rostlinám po naředění pak není nutné obohacovat fosforečnými hnojivy.