Koňský hnůj
|
|
|
|
|
|
|
host - 140.163 (?) 4.4.2013 14:55
Tak nevím, kde jste přišel na to, že prasečí hnůj obsahuje chlor a nehodí se k míchání s ostatními statkovými hnojivy. Naopak vzhledem k vysokému obsahu živin v prasečím hnoji je tento právě předuřčen k míchání, aby výsledný produkt byl z hlediska obsahu živin optimalizován a nepálil. K příměmu hnojení se používá i prasečí kejda rozstřikováním po obilných strništích. Prosím o sdělení, jak se dostává chlor do prasečího hnoje, pomineme-li dezinfekci v porodnách prasnic.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 174.196 (?), 19.12.2013 0:20
Dle Wikipedie - Jahodník je považován za rostlinu citlivou na chlor (prasečí hnůj, fekálie, průmyslová hnojiva s obsahem chloru, např. draselná sůl),
Kejda se proto stříkala na strniště, protože se zapodmítala a byla mělko, tím se díky vzdušnému O2 mineralizovala a chlór vyprchal. Prasečí hnůj má podobné složení jako lidský - včetně obsahu chlóru. A pokud se týká míchání - je to právě naopak - míchal se, aby se potlačily jeho špatné vlastnosti.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 57.250 (?), 19.12.2013 10:33
Prasečí hnůj má podobné složení jako lidský - včetně obsahu chlóru
To se mi nezdá. Lidé si solí potravu podstatně víc než prasata. Navíc chlór je v tělních tekutinách a exkrementech vázán v poměrně stabilních sloučeninách, takže jeho ionty se z půdy vyplaví, ale že by vyprchal...?
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 19.12.2013 11:46
Dostali jste se k chloru. To mi připomíná, jak mi jeden technolog z výroby bionafty povídal o problému, co s pokrutinami z řepkových semínek po vylisování. Poměr sacharidů a bílkovin je takový, že se to nedá kvasit (přimíchat do výroby bioetanolu) a spalování také je problém právě pro vysoký obsach chloru. Solení v lidské stravě je především problém sodno-draselné rovnováhy a nikoliv chloru. Pokud jsou pokrutiny z řepky skrmovány prasatům, pak určitě jejich příjem a výdej chloru bude nepodstatně vyžší než u lidí.
Kejda se zaorává mělkou podmítkou z důvodu omezení odvětrání čpavku, pro jeho oxidaci a vyvázání N do půdní zázoby.
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 19.12.2013 13:10
No to jsou mi věci. Dámy prominou, já se musím k něčemu přiznat. Chodě (správně je chodíc, vím) tahle po zahradě, když na mě přijde malá, tak šup k některému stromku a hnojím. Přednostně k broskvím, ty potřebují hodně dusíku. Je to přece příroda, a ta do příprody patří, že. A co to tady najednou dneska čtu... ejhle - lidská moč prý obsahuje velké množství chlóru! Na tu, jak známo jsou broskvoně i některé další ovocné dřeviny háklivé. Tak teď jste mě docela rozviklali, jestli se náhodou nenám zkulturnit a nosit to raději způsobně domů...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 19.12.2013 15:49
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|