Koňský hnůj

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?)
19.12.2013 13:41

Díky, "komposty" nečtu, neb mě nebaví, k mé smůle.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 140.163 (?), 4.4.2013 14:55

Tak nevím, kde jste přišel na to, že prasečí hnůj obsahuje chlor a nehodí se k míchání s ostatními statkovými hnojivy. Naopak vzhledem k vysokému obsahu živin v prasečím hnoji je tento právě předuřčen k míchání, aby výsledný produkt byl z hlediska obsahu živin optimalizován a nepálil. K příměmu hnojení se používá i prasečí kejda rozstřikováním po obilných strništích.  Prosím o sdělení, jak se dostává chlor do prasečího hnoje, pomineme-li dezinfekci v porodnách prasnic.

host - 174.196 (?), 19.12.2013 0:20

Dle Wikipedie - Jahodník je považován za rostlinu citlivou na chlor (prasečí hnůj, fekálie, průmyslová hnojiva s obsahem chloru, např. draselná sůl),

Kejda se proto stříkala na strniště, protože se zapodmítala a byla mělko, tím se díky vzdušnému O2 mineralizovala a chlór vyprchal. Prasečí hnůj má podobné složení jako lidský - včetně obsahu chlóru. A pokud se týká míchání - je to právě naopak - míchal se, aby se potlačily jeho špatné vlastnosti.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 57.250 (?), 19.12.2013 10:33

Prasečí hnůj má podobné složení jako lidský - včetně obsahu chlóru

To se mi nezdá.  Lidé si solí potravu podstatně víc než prasata. Navíc chlór je v tělních tekutinách a exkrementech vázán v poměrně stabilních sloučeninách, takže jeho ionty se z půdy vyplaví, ale že by vyprchal...?

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 19.12.2013 11:46

Dostali jste se k chloru. To mi připomíná, jak mi jeden technolog z výroby bionafty povídal o problému, co s pokrutinami z řepkových semínek po vylisování. Poměr sacharidů a bílkovin je takový, že se to nedá kvasit (přimíchat do výroby bioetanolu) a spalování také je problém právě pro vysoký obsach chloru. Solení v lidské stravě je především problém sodno-draselné rovnováhy a nikoliv chloru. Pokud jsou pokrutiny z řepky skrmovány prasatům, pak určitě jejich příjem a výdej chloru bude nepodstatně vyžší než u lidí.

Kejda se zaorává mělkou podmítkou z důvodu omezení odvětrání čpavku, pro jeho oxidaci a vyvázání N do půdní zázoby.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 19.12.2013 13:10

No to jsou mi věci. Dámy prominou, já se musím k něčemu přiznat. Chodě (správně je chodíc, vím) tahle po zahradě, když na mě přijde malá, tak šup k některému stromku a hnojím. Přednostně k broskvím, ty potřebují hodně dusíku. Je to přece příroda, a ta do příprody patří, že. A co to tady najednou dneska čtu... ejhle - lidská moč prý obsahuje velké množství chlóru! Na tu, jak známo jsou broskvoně i některé další ovocné dřeviny háklivé. Tak teď jste mě docela rozviklali, jestli se náhodou nenám zkulturnit a nosit to raději způsobně domů...indecision

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 19.12.2013 13:37

Už se to tu probíralo, ostatně jako snad už všechno. Dojděte až ke kompostu. Je shoda na tom, že je to akceptovatelné jak z hlediska biochemického, tak i z hlediska kulturně-estetického. To, že pes učurá oblíbený jehličnan je obecně známé.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 19.12.2013 13:41

Díky, "komposty" nečtu, neb mě nebaví, k mé smůle.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 19.12.2013 15:35

Wimpi, říkáte to správně -  chodě. Chodíc by řekla ta žena, co promine, chodíce  pak vy oba, kdybyste spolu chodili.kiss

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 19.12.2013 15:49

blush No, tak to už je vyšší level jazyka českého, na který jsem bohužel v dobách nerozvážného mládí nedosáhl. Anebo, že by se už o slovo hlásila skleróza? frown  ...  laugh

host - 39.219 (?), 19.12.2013 16:22

Je dobře si opatřit na zahradu hryzce. Jednou z radostí pobytu na zahradě je při konání potřeby strefování do jejich děr. Protože mám hryzců víc, podělím postupně a spravedlivě celý pozemek      blush     j.c.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz