Kávová sedlina
|
|
|
|
|
|
|
|
Amálie - Bronzový Zahrádkář (95) - 89.33 (?), 2.3.2016 19:12, zobrazeno: 25106x
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je prokázáno, že by byl kávový lógr něčím prospěšný pro rostliny.
Děkuji předem za reakce.
A.
|
|
|
|
|
|
|
host - 144.84 (?), 2.3.2016 19:45
Dobrý den - perfektní téma.
U nás to používáme na záhony s česnekem ve snaze omezit přitomnost háďátka. Jestli to funguje nevím, neznám relevantní výzkum, ale česneku se nám od té doby daří. Dále to dáváme i na kompost, když ho máme opravdu dost (máme presovač na kávu a maminka také - čili šediny máme opravdu dost), sypeme to i na záhony.
Jsem zvědavý na reakce - k čemu to lidé používají, případně na odkazy na nějaký výzkum s tímto tématem,..
M
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.27 (?), 2.3.2016 20:07
pokud máte na záhonku česnek, tak tam nemáte háďátko zhoubné (a není co omezovat).
Zbytkový obsah kofeinu působí jako repelent na slimáky, jinak je to uplně stejné s tím, že by jste na záhonky sypali bukové piliny.
|
|
|
|
|
|
|
Liki12 - (37) - 60.183 (?), 2.3.2016 20:03
Ano jistě, káva obsahuje mnoho minerálů (hlavně P, Cu, K, Mg, N), které se postupně uvolňují a tudíž působí jako dlouhotrvající hnojivo. Navíc káva odpuzuje mnoho škůdců, např. pro slimáky je už jen málo koncentrovaný roztok kávy smrtelný nervový jed.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Liki12 - (37) - 60.183 (?), 2.3.2016 22:38
Já tedy mám s kávou výborné zkušenosti. Minulé léto jsem používal nevylouhovanou kávu, rovnou z pytlíku jsem obsypal sazeničky dýní a cuket a žádný slimák se jich ani nedotkl, kdybych toto opatření neudělal byly by jistě přes noc pryč. Není to ani až tak drahé jak se může zdát (1kg mi v akci vyšel asi na 80Kč), navíc je to i skvělé biologické hnojivo jak už jsem zmiňoval výše. A slimák kávu nemusí vypít, stačí když se s ní dostane do kontaktu jen vnější částí těla.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 186.41 (?), 11.4.2017 11:28
Možná záleží na značce piva :-)
Mirek
|
|
|
|
|
|
|
host - 253.93 (?), 6.5.2017 21:48
Výluh zo žihlavy na vošky funguje, mám to otestované niekolko rokov po sebe. Sú samozrejme odrody sladkých egrešov ktoré sú na vošky náchylné extrémne, napr. hinnonmaky gelb, tam ale stačí postrek opakovať 3x po sebe a vošky to výrazne potlačí. Upozornenie, pri prírodných postrekoch neočakávajte okamžitú genocidu hmyzu, priroda tak nefunguje, čakajte tak 80-90% potlačenie výskytu čo ale úplne postačuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|