Zmijovec - hurá kvete
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 181.99 (?), 24.4.2009 15:33
Letos mi vykvetl. Dostala jsem cibulku před 3 lety od kamarádky. První rok jsem měla "palmičku" ne menší než 1metr. Druhý rok jsem kytičku (1,5m) s květináčem přestěhovala do zimní zahrady (částečně vytápěné), jelikož se do okna nevešla. Letos, 3-tí rok, ihned na jaře vypučel květ. Asi je o malinko větší než obvykle. Díky své neodolatelné, pronikavé vůni se kytka opět stěhovala a to na dvůr, ke zdi!
Bohužel neumím vložit foto.
|
|
|
|
|
|
|
popina - (1) - 181.99 (?), 24.4.2009 15:41
|
|
|
|
|
|
|
jirilan - Zlatý Zahrádkář (802) - 29.121 (?), 3.1.2010 11:28
Hlízku zmijovce jsem dostal docela malou před mnoha lety od kolegy v práci, který měl zmijovec asi 3letý a po jeho zatažení a vyjmutí z květináče, měl asi 3 dceřinné hlízky. Na jaře příštího roku jsem hlízku zasadil do humusu tvořeného kalem z čističky, který Sady lesy zahradnictví přivezlo na hnojení trávníků na sídlišti. V tom roce narostla mohutná hlíza, která pak v příštím, jako první z těch všech hlíz vykvetla. Květní kalich byl velký jako kbelík a pro hnusný smrad, který se z něho linul, bylo nutno přechovávat rostlinu po dobu květu na lodžii. Pozvaní kolegové, zatím neúspěšní pěstitelé, žasli. Časem mě přestal těšit i ten listový deštník, který zmijovec vytváří. Jednomu kolegovi vykvetla hlíza v šuplíku kancelářského stolu v práci. Kvetení zmijovců se pak několikrát odehrávalo na skříních v chodbě té budovy.
|
|
|
|
|
|
|
host - 209.194 (?), 10.1.2010 10:40
Dobrý den, po uschnutí listu jsem asi před dvěma měsíci zjistila, že asi pokvete (v půdě v květináči je narašený "pupen"). Od té doby se mi ale zdá, jakoby se zastavil. Mám ho dál zalévat nebo nechat půdu suchou?
|
|
|
|
|
|
|
belavista - (15) - 203.161 (?), 7.2.2010 16:57
Dobrý den,
pokud dobře počítám, tak jste asi v listopadu zjistila ten"pupen". Takže jak jste ho zjistila tak jste ho začala zalévat? Pokud ano, tak to byla asi největší chyba. Předně bych se nyní co nejdříve podíval na hlízu v jakém je stavu není-li nahnilá. Pokud bude v pořádku, tak ji znovu zasaďte do mírně vlhkého substrátu a nechejte v prostředí s teplotou kolem 18°C. Ona se sama přihlásí svým růstem (bez zalévání). Ještě jak budete mít hlízu venku a bude v pořádku, tak si všimněte tvaru špičky "pupenu". Pokud bude špičatá, tak s největší pravděpodobností nepokvete. Kdyby byla tupá, tak by měla kvést. Mnoho zdaru.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 61.1 (?), 21.2.2011 9:52
Hurá kvete
Ja mám rastlinku 15 rokov a tento rok prvý krát kvitne. ja to naozaj nádhera. zatiaľ ani veľmi nesmrdí. uvidíme...
|
|
|
|
|
|
|
host - 39.19 (?), 5.4.2014 15:03
Tak jsem se dočkal - už mi také kvete. Parádní květ zaujme každého. Podle Wikipedie jsem se dozvěděl, že květ má být cítit po shnilém mase. Do včerejška jsem nic necítil, dnes jsem však přišel do kuchyně a cosi bylo ve vzduchu cítit. Mamka už chtěla vyhodit maso, které měla ve dřezu nachystané na objed, že se skazilo. Naštěstí se vše objasnilo, původ smradu podařilo objasnit a tak jsme o oběd nepřišli.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|