Kiwi
|
|
|
|
host - 183.242 (?) 23.2.2010 13:58
Díky za tento příspěvek. Mám ve skleníku kiwi asi 10 let, ven jsem se bála, aby nenamrzlo, prý samosprašná odrůda. Každý rok jí slibuji, že půjde, ale potom si říkám, že už konečně musí kvést. Vyzkoušela jsem různě stříhat, návodů a rad několik, každý jiný. Potom jsem si říkala, že asi je to rukama nebo prostředím. Nevím, zda je Janny, dostala jsem darem, vím jen, že výrobce bylo Agro Brno-Tuřany. Nevíte, prosím, zda nejde přeroubovat? Rostlina je pěkná, zdravá, vitální. Elena
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.242 (?), 23.2.2010 13:58
Díky za tento příspěvek. Mám ve skleníku kiwi asi 10 let, ven jsem se bála, aby nenamrzlo, prý samosprašná odrůda. Každý rok jí slibuji, že půjde, ale potom si říkám, že už konečně musí kvést. Vyzkoušela jsem různě stříhat, návodů a rad několik, každý jiný. Potom jsem si říkala, že asi je to rukama nebo prostředím. Nevím, zda je Janny, dostala jsem darem, vím jen, že výrobce bylo Agro Brno-Tuřany. Nevíte, prosím, zda nejde přeroubovat? Rostlina je pěkná, zdravá, vitální. Elena
|
|
|
|
|
|
|
jirilan - Zlatý Zahrádkář (802) - 38.17 (?), 1.2.2010 12:53
Kiwi se snadno množí řízkováním. Chtěl bych zájemce o pěstování kiwi upozornit na to, že vzrostlý keř je docela dost divoch a když zaplodí, tak si s ním můžete i kutálet, protože není problém mít třeba 15kg ovoce z keře. Takže doporučuji nepřehánět, domluvit se se sousedy na výpomoci při sklizni z různých předem domluvených navzájem zasazených odrůd, samce dát nejlépe někam do blízké přírody za plot... a výhony řezat a řezat a prořezávat. Vím o čem mluvím, sám mám na zahradě 3 samice arguty a jednoho samce, rostliny staré asi 30 let. Je to báječné ovoce s exotickou příchutí. Při konzumaci během zrání, jeden se neudrží a žere a žere, pálí nakonec jazyk a tváří se jako naleptaný kyselinkou, což do druhého dne mizí a žerete znovu. Malá vnučka říká, že pálí a odmítá. Nejlepší následné využití plodů je do moučníků, kompot nic moc, sušené řezané na poloviny do zimních čajů v kombinaci s jiným ovocem. Marmeláda nevýrazné chuti, navíc barva khaky. Mražení jsem nezkoušel. Na doplnění dodávám, že pěstuji Kiwi arguta. Ačkoliv jsem si myslel, že plody mají hodně kyselin, při pokusu udělat víno se to neprojevilo a musel jsem dodat kyselinu citronovou.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 181.226 (?), 15.6.2013 8:34
Tak cca 6 let mám na zahradě KIWI koupené někde, již ani nevím kde, ale blízko Prahy od pána, kde je možné i navštívit jeho pěstování. Celé ty roky nekvetlo, tak jsem je přesadila z prostředka zahrady dozadu k plotu a myslela jsem, že se bude po něm. 3 samice a 1 samec. Přesazeno loni. Letos poprvé k mému údivu kvetou všechny tři samice a kto poměrně hodně. Tak nevím, co mu na tom původním stanovišti vadilo. Později napíši, jak dopadly plody. J.
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.85 (?), 19.5.2010 23:39
Také jsem měla problémy s plodností kiwi. Objednala jsem si ze zahradnictví samosprašné, které asi sem let bylo plné květů ale plody žádné, až jsem se na výstavě v Č. Budejovicích dověděla od Ing. Štajnochra, že mám (podle květů) samčí rostlinu . Zakoupila jsem od něj ARGUTU samičí, druhým rokem další a obě zacaly třetím rokem plodit, loni jsem dokonce zavařovala. Trápí mě ale listy které jsou z jara velice krásné, ale pak začnou osychat okraje a jsou plné černých fleků (poslala bych obrázek ale zde to asi nejde). Mám je zasazeny u zdi, kde svítí skoro celý den slunce, zasypávám rašelinou a kůrou.Mohl by mi někdo poradit? Dík.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|