Vysévám Hardy kiwi=odolné druhy actinidia arguta a kolomikta už asi 45 let.Nešlo sehnat sazenice, nebyly na to peníze, tak se sehnaly semena.Tyto druhy musí být vysety už na podzim a ponechány pod sněhem neb zajistit střídání teplot jak píše výše.Semenáče jsem doporučoval použít nejméně 5 kusů vedle sebe aby byla pravděpodobnost, že se trefí samec i samice.Jednomu jsem dal 5 sazenic a vyrostly mu všechny samci.
Já sám jsem z nich raději sám vybíral samice. Z jediného vzorku měly každá samice dost různé plody.Použil jsem noho vzorků z různých lokalit.Ale přesto se povedlo.U A.kolomikta jsem vybral řadu odrůd, nejlepší je Vitakola, je to světová špička. Je raná, potom několik středně zrajících a pozdní.Po pozdních už zrají actinidia arguta rané, střední a pak pozdní, takže aktinidie máme čerstvé po celý srpen, září a říjen, v ledničce i listopad.Zmražené kdykoli.U těch se mi povedla odrůda, kterou mi pomohl dopěstovat šikovný zahrádkář, má plod těžký 14 gramů.Mně samému zůstaly na zahradě plody s váhou 7gr a 10gr.Dnes už není nutno pěstovat ze semen a dlouho čekat, protože je v republice už mnoho desítek odrůd, mnohé špičkové, stačí shánět odrůdy.Arguty a drobnoplodé kolomikty tady byly už od doby z první republiky.Mnoho jich prodal na výstavách pan Štajnochr z Brna.Dnes už je prodávají desítky firem. Málokterá má odrůdy které jsou perspektivní.Takové odrůdy mají jen sběratelé.Zatím teda co koupíte by to chtělo brzy vyměnit za lepší.
téma aktinidie by zasluhovalo samostatné téma na dlouhou dobu