Fíky
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2171) - 74.36 (?), 10.11.2024 21:09
Źil jsem v přesvědčení, že na mých fotkách BT je, ale asi to bude něco jiného, podle vrchního zbarvení zralých fíků a asi i trochu ranější. Ono je to ale i o mohutnosti keře, minulé roky, to byl keř ještě malý, z podzimní úrody nedozrálo nic, letos poprvé dozrála asi třetina. Jinak jsem letos dostal ještě Perettu, ubohá sazenička 10cm v květníku 5cm, ale narostla přes půl metru, až zaplodí, tak porovnám. Jinak jeden BT jsem koupil už před 20 lety, ale měl jsem ho v květináči a o nějaké větší úrodě se mi mohlo jen zdát. Teprve letos na jaře jsem ho šoupnul k západní zdi do země a pár desítek fíků z něj bylo a bude první zimu venku. Letos poprvé zkusím na ochranu před mrazem bublinkovou fólii, koupil jsem roli 100m, tak bude zábava s balením, budu balit i kaki. Walter
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.109 (?), 24.1.2025 14:52
Voda bývá problém, další problém nastává s ujmutím po přesazení do substrátu.
Fíky se množí nejlépe ve směsi vlhkého perlitu, zahradnického substrátu a kompostu, 1:1:1. Jen vlhký, do spodní proděravělé části PET, zapíchnout řízek a přiklopit vrchní částí PET. Ideálně teplota cca 20 °C, se spodním ohřevem kořenů na 25 °C (teraristický topný kabel). V případě vyschnutí substrátu trochu zalít (ale neděje se to). Po vyrašení listů pomalu odklápět víčko, posléze i vršek a zvykat na normální vzdušnou vlhkost. Nic neplesniví, ujímavost je většinou 100 %, pokud jsou řízky dostatečně tlusté. Pak vyhodit do bezmrazého skleníku na maximum světla, a někdy v dubnu/červnu přesadit do větších květináčů s výživnější zeminou.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 24.1.2025 15:22
Aby řízky nehnily-neplesnivěly, tak je při výměně vody-1 krát za asi 10 dní-sprchuju ve vaně vlažnou vodou-především ty části, které bývají ve vodě. Až je venku prohřátá půda, tak je-už mají bohatě kořínků a jsou nahoře zelené-zasadím do školky do kypré půdy a nadzemní část zasypu substrátem. SPCH
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|