Slepice nesnášejí
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 111.26 (?), 20.7.2015 21:15, zobrazeno: 58061x
Dobrý den, dnes jsem zjistili, že nám jedna ze slepiček stále sedí na podkládku a snaží se ho vysedět. To by nám ani nevadilo, ale problémem je, že nám přes 5 dní ostatní slepičky nesnášejí. Může to být touto slepičkou? Pokud ano, co s tím máme dělat??? Už jsme bezmocní. Do této doby nám slepičky snášeli každý den případně s jednou pauzou. Velice děkuji za pomoc. Andrea
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 20.7.2015 23:13
Dobrý večer, Andreo. Doplňte, prosím, upřesňující informace-věk slepic, mají k dispozici pouze jedno sn.hnízdo, čím krmíte, vody mají dost, jaké máte pro ptactvo chov.podmínky-prostor, kurník, hřady, výběh, úkryt před silným sluncem v poslední době-ten žár bývá prvotní příčinou nosné pauzy...? A proč je v kukani podkladek? S.P.,Ch.
|
|
|
|
|
|
|
host - 111.26 (?), 21.7.2015 14:08
Dobrý den, slepičky mají cca 36 týdnů - druh červená dle prodejce nesexovaná, což bývají asi všechny. Snášedel jsme měli 3, ale chodili vždy jen do jednoho, do ostatních prsotě nesnášejí. Krmíme směsí N1 pro nosnice. Během dne jim ručně nebo srpem přihazujeme zelené. Občas jim dáváme pečivo, ale v tomto teple dáváme spíše zelené po květáku, mrkve, kedlubu atd. jiné zbytky nemáme a tudíž nedáváme. Pšenice nám došla - budeme od známých kupovat další. Vodu v těchto vedrech dostávají třeba i 4-5x denně. Prostor výběhu je velký cca 40m2, kurník je velký cca 3x3m, hřady máme 3x po 30 cm od sebe vzálené v délce 1,5m.Úkryt před sluncem jim zajišťuje plachta a zároveň dřevěná stříška o velikosti 4m2. Podkladek je ve snášedle z důvodu toho aby věděla slepice kde má snášet - bylo mi to doporučováno nechat na místě snášedla.
S pozdravem Andrea
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 21.7.2015 17:00
Jestli už slepice nesly, není podkladku v hnízdě třeba, můžou se o něj vajíčka rozbíjet, slepice se je naučí požírat, potom už Vám nemusí do kuchyně zbýt žádné. Pokud jsou k dispozici další snášedla a jsou dobře přístupná, čistá, na klidném stinném místě, zkuste do něj pipky nalákat-paradoxně mnou zavrhovaným podkladkem, nebo normálním vajíčkem-jestli bude k dispozici. Skladba krmení je téměř ideální, bodlo by jídelníček doplnit např.tvarohem, sýrem, kvasnicemi, masíčkem, k pití cca 1krát týdně syrovátku, kyšku+vodu stále. Takže jestli slepice JENOM nenesou, snad je to pauzička pod vlivem silného Sluníčka. Proti parazitům-vnitřním, vnějším děláte co? S.P.,Ch.
|
|
|
|
|
|
|
host - 111.26 (?), 22.7.2015 12:01
Proti parazitům přidáváme do vody trošku octa. Masíčko??? a jaký druh? Slyším poprvé, že slepice jedí maso, jsem tedy začátečník, ale nikdo mi o mase nic neříkal. Ohledně snášedel uvidíme, zkusíme vše. Té doufám, že je to jen kvůli vedrům, ono ani mě se nechce jít ven natož abych tam cokoliv dělala, tudíž se slepičkám nedivím.
Velice děkuji S.P. A
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 22.7.2015 12:48
Snad by Vám pomohlo, kdybyste si přečetla říkání o kuru domácím na Google-Wikipedie. Je to napsáno velice srozumitelně, včetně zmíňky o všežravosti. Maso sezobnou jakékoliv, kdo má velkou zahradu často ani neví, kolik brouků, slimáků, myší, hrabošů, much, motýlů, larev, žížal... slipečky doslova uloví, stejně tak s chutí žerou syrové i tepelně opracované kousky masa z kuchyně, krev poražených zvířat. Schválně píšu kousky, protože velkým kusem by se mohly zadusit, nebo by jen vznikla škoda na nesežraném mase samotném. I nadrobno drcené kosti jsou výborným doplňkem krmné dávky. Zařazujte, pozorujte, pokud by pipeny dlouhodobě strádaly, mohly by se nakonec pustit jedna do druhé-kanibalismus, nebo požírání vajec. Jo a ten ocet je lepší než nic, ale chce to občas něco preventivně léčivého-a využít pauzy ve snášce-po některých léčivech nemají vejce dočasně přijít do lidské stravy. S.P.,Ch.
|
|
|
|
|
|
|
host - 111.26 (?), 22.7.2015 22:49
Moc děkuji za osvětlení, to že žerou červy, larvy a tak vím, ale nenapadlo mě, že by jedli třeba hovězí nebo vepřové. Je mi jasné, že jen kousíčky, aby se nezadusili.
Kosti slepičkám dáváme drcené - máme psy a co kluci nesežerou tak jim to podrtíme na relativní prášek a přidáváme, ale zatím jsme tak činili jen 2x.
Když máme slepičky od března je nutné již preventivně zaléčovat? Myslela jsem, že když jsou takhle mladé, že bude stačit měsíc dva před zimou, přeci jen v zimě nebudou mít takové možnosti jako mají teď.
Velice děkuji za užitečné rady. Zjišťuji, že jsou věci, které mne ani nenapadli a i když jsem si hodně načetla tak mám stále mezery
Děkuji-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?), 23.7.2015 5:24
K tomu jídlu pro slepice. Jak už psal S.P.Ch. slepice jsou všežravé, mi jim říkáme naši "Trifidy":). Když měl muž otevřenou ranku na noze, rády si klovly i do ní a to jsou hodné a přítulné, ale krev je prostě krev.
Maso dáváme slípkám jakékoliv, akorát pokud jsou kachni kosti, tak ty kvůli štěpkům ne. Zbožňují vše, co se slije z vývaru i včetně trochy vývaru. Teď v létě je to nereálné, ale v chladných dnech, to necháváme v kyblíku ztuhnout a pak jim vyklopíme... maso, kosti, zelenina, těstoviny atd... a to si moc rády ozobávají, ale když není ztuhlé, taky jim to chutná. Zvlášť milují špagety.. asi jim připomínají červíky. Sem tam jim koupíme a uvaříme morkové kosti, po morku se můžou "utlouct".
Jinak jak už je napsáno, dopřát jim také sem tam tvaroh... to je mimo jiné i legrace je pozorovat, protože jsou jak utržené ze řetězu a hřebínky i zobáky mají celé od tvarohu.., já jim občas i klepnu syrové vejce, mají ho rády a nakladená vejce nechávají být.
V létě jim tak cca jednou týdně dáváme meloun na půlku, ten jim moc chutná a důkladně ho vyklovou. Dál dáváme brambory se šrotem, kopřivami. Občas burgán (krmná řepa), taky na půlky, aby z toho měli misku, nějak jim to co si mohou vyklovávat, chutná víc než když to jen tak volně leží na zemi. A občas také proklouznou na verandu a sežerou krmení kočkám.
Je toho spousty co slepicím dáváme, vlastně téměř vše co je doma a na zahradě a občas se holky obslouží sami... rajčata, hroznové víno, jahody atd.. Zkrátka slepice opravdu žerou všechno, takže je spíš třeba hlídat to, co by jíst neměly.
Samozřejmě pšenice atd. je základ, který by měli mít k dispozici normálně. Mají rády pestrost a zábavu.
S tou snáškou, moc nevím... snad jen zda jsou hnízda pro ně dobře přístupná, "pohodlná atd.. Naše slípky snáší pořád, až mě to spíš děsí, že si vůbec neodpočinou. Takže možná opravdu mají jen pauzu a to je taky dobře.
|
|
|
|
|
|
|
fijalka - (5) - 150.81 (?), 3.8.2015 14:45
Dobrý den mám taky problém se snáškou.Měla jsem 9 slepic a dne 27.5.2013 jsem přikoupila17 kuřic začaly krásně snášet v létě 2013 každý den bylo tak 11 - 15 vajíček.V roce 2014 z přestávkama snášky (přepeření atd.) bylo vše v pořádku.Některá stará slepice umřela(u nás vše dožívá) takže jsem měla 15 slepic ty mám doted a v červenci2014 jsem dostala nádherného kohouta hedvábničky(Jonáše mladého).Snáška od září lonského roku byla nižší, ale myslkela jsem, že odpočívají.Jenže od letošního roku nemáme denně víc vajíček jak 5..Dokonce se nám stalo že 2x nebylo žádné vajíčko :-(.Kohout je hodný, ale celkem aktivní.Kurník mají zděný, vykachličkovaný a podestýlka, hobliny a seno.6x snášedel, přístup k čerstvé vodě, výběh asi 50m2 z trávou a stromy, hnojiště.krmím, zbytky z kuchyně,(staré pečivo, zelenina...)pšenici, směsku,skořápky.Jonáš není agresivní svolává slípky když najde něco dobrého. Tak nevím kde je chyba, že slepičky nenosí :-) Můžete mi poradit?Děkuji moc
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 3.8.2015 15:01
I Vám dobrý den. Vaše slepice jsou tzv.vynešené, z kvalitní stravy ztučnělé, to současné horké počasí má taky částečně vliv. Člověk nemůže od pipek očekávat, že budou nést až do prudkého stáří skoro každý den. Dožití je na jednu stranu ušlechtilý záměr, ale přináší mnohá-převážně zdravotní rizika pro veškeré osazenstvo dvorku. Doporučuju vzít postupně vysloužilé bojovnice bokem, pohladit, odprosit, poděkovat za službu, otřít upřímně tekoucí slzičky a připravit z nich luxusní polévku nebo podobně kvalitní pochoutku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|