Slepice nesnášejí

host - 157.239 (?) 
3.8.2015 15:03

enlightenedJeště podpis-S.P.,Ch.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

fijalka - (5) - 150.81 (?), 3.8.2015 16:08

Moc děkuji za odpověd. Sice jste mě vůbec nepotěšil, hlavně tou poslední větou :-(surprise. Nevím jestli to dokáži.Budu muset se poradit s rodinnou.Vždyt mají teprve dva roky ach jo :-(

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 4.8.2015 3:00

Já Vám k tomu Evo také něco povím. S.P.Ch. to moc dobře ví... u nás totiž slepičky v lékařské nouzi jezdí na veterinu a pochopitelně dožívajísmiley.

V jedné věci má S.P.Ch. pravdu a to, že pokud slepičky zabijete včas, tak se zkrátka vyhnete téměř všemu co věk a kumulované zdravotní problémy přináší. Na straně druhé, já stále nejsem přesvědčena, že to je pro mě a naše slípky vhodná cesta a tak volím větší péči, snažím se o hlídání možných problémů a jejich řešení, ideálně předcházení. Ne, vždy se mi to daří, ale momentálně se mi jeví, že jsme na dobré cestě.

Nepochybně se staráte o slípky výborně, tak jen shrnu... kromě pestré a přiměřeně vyvážené stravy (jinak mají baštit slípky v aktivní snášce, jinak důchodkyněsmiley, což se v mixovaném hejnu špatně reguluje, takže tak nějak přiměřeně), vhodných podmínek pro bydlení a výběh, je opravdu podstatná prevence před parazity a jinými potvorami. Takže pravidelně čistit jak kurník tak i jeho součásti a pěkně od podlahy, nebát se použít savo nebo podobný přípravek (samozřejmě ve vhodné koncentraci a tehdy, aby stihl vyprchat než se pipenky vrátí bydlet), pravidelně nenásilně kontrolovat jejich stav... pokud jsou ochočené tak to není problém. Zejména na hřbetě mezi letkami (běžní parazité + zabarvení kůže), prdelku (průjem)a břicho (tvar a teplota - nafouklé a horké znamená problém), bílé chomáčky na brkách u břicha znamenají všenky apod... Změna chování aj., zkrátka tak nějak běžně pozorovat jestli je vše jak má být a pokud není, tak řešit.

No a co se týká špatné snášky... jste si jistá, že slepičky nezanášejí? Ptám se čistě z vlastní zkušenosti, protože nám najednou slepičky dávali menší snášku, tak jsme si mysleli, že mají pauzu a pak jsem po týdnu čistila kurník a přilehlé okolí... předvýběh kde je králíkárna pod kterou se lze i schovat a když jsem se v jedné části podívala pod králíkárnu, čekalo mě více než dvacet vajec. Ty naše potvůrky si tam udělali takové pěkně soukromé utajené hnízdo.

Většinou všechny snáší do hnízd, ale nárazově se stane, že pár vajec do počtu chybí a doposud za tím vždy bylo to, že si pár slepiček řeklo, že půjdou snášet jinam. Takže jsme postupně vychyli jejich schovky, některé zrušili a jiné upravili tak, aby byly lépe přístupné i pro nás. Někdy jsou vejce všechna v hnízdech a jindy 1-5 slepiček jde jinam.

Co jsem tak pozorovala, tak obvykle má každá svůj vlastní čas, ale někdy se zpozdí nebo naopak zrychlí a pak je buď "fronta" a nebo jsou zrovna blízko jiného venkovního hnízda, tak jdou zkrátka tam. Taky už jsem přistihla dvě, které snášejí do nejmenšího hnízda, obvykle po sobě, jak zrovna potřebovali snášet obě najednou a tak se tam taky obě nacpali:).

Čili zkontrolovala bych i to, jestli nesnášejí jinde a věřte mi, že umí být velmi vynalézavé.

Samozřejmě i mezi dalšími možnostmi může být, že si vejce požírají, ale to byste měla poznat podle stavu podestýlky, i když slípky sežerou téměř vše, tak podestýlka je trochu ulepená.

Já se tedy s požíráním vajec jen tak naštěstí nesetkala. Naše slípky maximálně vyčistí hnízdo, pokud vejce z nějakého důvodu praskne, což se párkrát stalo, ale jinak si vajec vůbec nevšímají. Jak už jsem psala, sem tam i slepičkám syrová vejce dávám. Občas nejsem šikovná a zapomenu, že jsem si dala třeba vejce do kapsy, jindy jen tak na přilepšenou, prostě s ním fláknu na zem a i přesto slepice po vejcích nejdou. Tak si myslím, že pokud to dělají, něco jim chybí, protože jinak by to musela dělat každá slípka, která vejce takhle pozná.

fijalka - (5) - 150.81 (?), 4.8.2015 7:52

Moc děkuji také za veškeré informace.Doplnuji jen, že kurník je velký přibližně 4x3,5m a ještě k tomu na patro.Čistíme ho co dva měsíce úplně na dlažbu která je z kachlí.1x do roka bílíme neobložené stěny vápnem.Jednou jsem se pustila do tak důkladného pořádku, protože když jsem vyšla z kurníku měla jsem na sobě blechu a to bylo něco pro mne!!! :-(Popadla jsem chloramin a vše tak dřela, že jsem se málem přiotrávila nemohla jsem se nadechnout, ale blechy už nejsou. Jinak jsme celý pozemek prohledali a žádnou skrýš bohužel nenašli.Slípky jsou co se týče kůže čisté(dají se chytit :-), ale dupky některé mají pokakané :-).Bojím se jim je umýt protože loni jsem to jedné důchodkyni 6 let udělala aby byla pěkná a ráno jsem jí našla mrtvou :-(.Do hnízd jsem si všimla taky lezou i 3 najednou a pak je rozbité vajíčko a z části myslím i snězené.Přitom snášedel mají dost.protože některá jsou i volná.Co se týče dávat vajíčka slepičkám tak moje babička říkavala, že když slípky dostávají syrová vajíčka tak pak začnou do vajíček klovat.To mám tak nějak v paměti a proto i skořápky než dostanou tak jsou velmi dobře vysušené. takže ted nevím :-) ještě jednou díky moc za rady

host - 157.239 (?), 4.8.2015 9:24

Dobrý den všem, paní-slečně? Evě především. Rozměry kurníku bez znalosti výšky-co znamená na patro? neumožní žádnému chovateli posoudit, zda je ubytovna pro Vaše slepice vícehvězdičkový hotel, nebo spíše, s prominutím, lágrcool. Velký úklid co dva měsíce je fajn, jistě čistíte taky průbežně, dle aktuálního začuníkovánícheeky, bílení by se šiklo dvakrát do roka-jaro+podzim, do obyč. vápna se dá přidat savo nebo Vámi zmiňovaný chloramin... Že se cpe do konkrétní kukaně víc pipek naráz taky může mít více příčin. Preference jednoho snášecího místa souvisí s jeho snadnou dostupností, pocitu bezpečí, komfortu, ale taky s návykem-mladé podle starších-opičeníwink, závistcrying. Že si občas všimnete znečištění vaječným obsahem? Především u starších kousků se stále častěji -i přes ideálu se blížícímu krmení-vyskytují vajíčka s defekty tvarovými, se ztenčenou až zcela chybějící skořápkou. Pak logicky dochází k vylití obsahu pod autorku, ta se pudově snaží hnízdo-podestýlku v zájmu zdraví hypotetických budoucích, bezbraných kuřátek udržet v čistotě, a tak zvolí nejjednodušší způsob-totiž požer! A jsme zpátky u nápodoby-i ty mladé se škrupinou zatím pevnou začnou s chutí pomáhatangry-nejdříve s těmi poškrabky, ale velice rychle i s kvalitou A ++! Jaká pomoc? Zatraktivnit další hnízda-třeba i dočasně zamezit přístup do toho nej. Jestli opravdu nemáte žaludek-srdce či jiný orgán na křivák, dopřejte jednotlivým věkovým skupinám sólo-mládež napravo, důchodci na stejně kvalitní vejměnek. A otázka na závěr-jak řešíte větrání kurníku? Někdo v teplejších obdobích nezavírá ani na noc vrátka, ti chytřejší mají kvůli ochraně před např.kunami místo plných dveří rámek s králičím pletivem apod. S.P.,Ch.

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 4.8.2015 17:20

Evo, spoustu postřehů a rad Vám dal S.P.Ch..

Já bych se jen zmínila o tom koupání. Pokud jste pak mokrou slípku nevrátila do kurníku, nekoupala ve studené vodě atd., není to vykoupání samo o sobě důvodem jejího úmrtí.

Obvykle není třeba slepice koupat, ale i já jsem to už párkát musela udělat. Jde o to, že když mají průjem (pozor, tekuté hovínko, ještě neznamená průjdem), tak jsou nemocné, prostě mají poměrně závažný zdravotní problém. Průjem bývá důsledek nikoliv příčina. A je dost dobře možné, že slepička už byla v takovém stavu, že by stejně zemřela nebo to koupání uspíšilo, ale těžko byste jí už v takovém stavu mohla pomoci.

Zkusím to vysvětlit. Nejprve co je a co není průjem. Průjem u slepičky poznáte podle ulepených zadečků a peří pod ním. Za normálních okolností, bez ohledu na kompaktnost nebo tekutost, slepička svůj bobek vyprdne a tím si peří neznečistí. Kdežto u průjmu dochází k odcházení stolice pomalu a postupně a proto ztéká či jinak padá po brkách a tím jsou znečištěná. Například pokud mají slepičky hodně stravy bohaté na tekutiny, tak mohou produkovat téměř vodu a nejde o průjem.

Příčiny průjmu mohou být různé, ale z toho co jsem pozorovala tak nejčastěji za to mohou vniřní parazité a záněty. Starší slepičky mají zejména větší riziko zánětu vejcovodů. Jde to ruku v ruce s jiným oslabením způsobeným např. právě vnitřními parazity. Při zánětu vejcovodů dochází mj. k tomu, že vejce neodejde ze slepičky, ale uhnízdí se někde jinde v těle, kde se při dobré kondici slípky někdy vstřebá, obvykle je k tomu zapotřebí pomoci ATB a nebo v tom opačném případě je to těleso, kterému se tělo snaží bránit a tak ho obaluje tkání.

Tím dokází k tomu, že původní vejce ve slepičce nabírá stále víc a víc na objemu a zabírá místo pro ostatní orgány. Díky tomu má slípka i menší prostor pro přijímání potravy a tak začne např. méně žrát. Postupně se zmenšuje prostor pro fungování těla, stejně tak jako to, že když slípka méně žere, méně vydrží, prostě to její tělo musí mít energii, aby mohlo fungovat a protože může žrát méně, tak i té energie na samotné fungování těla není příliš, spíše naopak a tak si tělo slípky odebírá energii ze svých vlastních zásob, svaloviny atd. a tyto zásoby jednoho dne dojdou.

Kromě jiného je to celkově oslabení a tedy celkově se nemá tělo slípky jak bránit proti parazitům a dalším nemocem. Mimo to, dalším faktem je, že slípky jsou citlivé na dýchání a okysličování. Nemají příliš rozvinuté plíce, ani extrémně vyvinutý žilní systém a tak je třeba u nich mj. problém s podáváním ATB injekčně, protože ATB významně zužuje cévy, proto když už ATB, tak je lépe volit menší dávky v lécích, které se uvolňují postupně.

No a nyní k tomu koupání, Studená voda je špatně, to je jasné, jenže vlažná voda znamená teplo a to je větší náročnost na cévní systém a mj. jsou slepičky s průjmem, jak už jsem psala, pravděpodobně napadené zánětěm. Záněty bují zejména v teple, čili další problém. Záleží na tom v jakém stavu slípka je, ale může být a je to dost pravděpodobné, že je napadená i nějakou škrkavkou a jinými červíky a i těm se v teplém prostředí daří velmi dobře. Spolu s městnáním orgánů zkrátka pak vlivem koupele, může dojít k rychlejšímu postupu celkového špatného stavu a tím i uspíšit smrt.

Mimo jiné, můžete udělat nevědomky i "chybu" v tom, že slípku v takovémhle stavu přetočíte na záda, čímž prakticky, ve velmi špatném stavu slípky se všemi popsanými symptomy, dojde k rychlé zástavě srdce, Chybu píšu záměrně do uvozovek, protože já to nevědomky u takto postižené slepice udělala, ale ve výsledku to pro ní nakonec bylo asi rychlejší vysvobození, protože při takto rozsáhlých zdravotních problémech, prostě už není šance a slípka postupně bohužel stejně zemře vyčerpáním.

Tedy, pokud máte problém se slípkami jako je průjem, je třeba řešit to ihned. Prvotně pokud jsou slípky jinak v pořádku, může být problém vyřešen např. již jen tím, že se podává do krmiva grit... absence pevných kousků (kamínků) aj., je velmi často příčinou průjmu.

Pokud však slepice mají i jiný problém, je třeba ihned zahájít odstranění příčiny problému. Udržovat slepičky v co nejlepší kondici, snažit se o prevenci.

Omlouvám se za dlouhý příspěvek, ale snad bude k užitku.

host - 157.239 (?), 5.8.2015 12:41

...putu držec štyre leta, po oužitku dávno veta. V hrnec ona pozdě brána, do zmoly ať rači dána, páč ta v mžiku po rozbití, aromatu dá Ti k blití... To jsem objevil na kamošově půdě při vyklízení před prodejem jeho zděděné chalupy-Rukověť hospodyňky, rok 18? -zbytek spásla myškacheeky. Nebyli ti naši předci vůbec hloupí... S.P.,Ch.

fijalka - (5) - 150.81 (?), 5.8.2015 12:49

Pěkně napsáno i pravděpodobně pravdivě laugh

fijalka - (5) - 150.81 (?), 5.8.2015 12:46

Já velmi moc děkuji určitě mi Váš příspěvek hodně dal mnoho věcí jsem nevěděla, třeba to obrácení slepičky na záda.Díky moc za velmi užitečné rady.Ještě nikdy jsem neodčervovala slepičky proti vnitřním červům, možná i to je můj problém

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz