Dobrý den. Dovolte, abych se i já podělil o jednoduchou metodu, jak vyřešit ranní a večerní pohyb slepic z kurníku a do kurníku. Je to spíše 24 hodinová ochrana slepic před kunou, kterých je všude plno. Protože mám slepice mimo domov, cca 1,5 km, nechtělo se mi běhat dvakrát denně, abych ráno otevřel a večer zavřel slepice. Koupil jsem 10W led reflektor s pohybovým čidlem a namontoval jsem ho nad vstup do kurníku. Je známo, že kuna je velice opatrná a citlivá na jakýkoliv pohyb a náhlé světlo, Slepice si zvyknou velice brzy a náhlé rozsvícení světlometu ráno, přes den i večer jim nečiní žádná potíže. Vstup do kurníku je otevřený celých 24 hodin. Cena světlometu s pohybovým čidlem byla celkem malá, koupil jsem v Lidlu. Takto mi to funguje již dva roky a doposud jsem nezaznamenal žádnou ztrátu jak slepic, tak i vajec. Že se v blízkosti kurníku vyskytuje kuna je možné poznat podle výkalů, které jsou v okolí patrné. Teď chodím slepice krmit a sbírat vejce ráno po snídani i déle, nebo během dne i večer (v kurníku ani v zimě memrzne).
S pozdravem ladau