Otevírání - zavíraní dvířek kurníku



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8   
         
host - 134.151 (?) 
18.5.2014 23:43

Omlouvám se, že se vkrádám... problém už je nejspíš vyřešen, ale přesto mi to nedá...

Pro slepice mám kompletně krytý výběh - jednoduchá dřevěná konstrukce  - dřevo a pár šroubů, vyplněné pletivem - pletivo a sponky do sponkovačky. Dva panty a zavírání na dveře. Tím je snadno vyřešeno možné napadení slepic.

Před tímto výběhem máme zateplený výběh, přímo navazuje na zateplený kurník - OSB desky vyplněné perimetrem, taktéž dveře mezi tímto a venkovním výběhem + panty a zavírání, konstrukce ze sádrokartonových profilů, střecha výběhu pletivo a pod ním vložené tvrzené tabule dvojitého plastu. Slepice se můžou "projít" a hrabat si dle libosti i když je venku ošklivě příp. zima, jsou v suchu a voda samozřejmě nezamrzá.

Do zahrady pouštíme slepice pouze když jsme doma, jinak využívají svůj výběh dle libosti. Ráno jim otevíráme kurník cca okolo 10té, pokud odcházíme ráno brzo, tak otevíráme vlez klidně v pět ráno, jim je to jedno, stejně si vylezou až budou chtít a zavíráme prostě večer až se vrátíme domů. Víme že naše slípky jsou v pohodě, nikdo je nenapadne ani jim není zima a to i kdybychom se vrátili nad ránem.

Je vážně takový problém udělat slepicím chráněný výběh?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 39.19 (?), 21.4.2014 23:14

Co takhle Stando sestrojit vylepšenou verzi zavírání na mém principu. Tentokrát jsem použil elektrické stahování z okýnka auta a nemá to chybu. Motorek se při změně polarizace otáčí buď do prava nebo doleva, stačí jen přehodit +-. Takto jezdec buď zavírá či otvírá. Když se to napojí na dva okruhy s různou polaritou a s časovacími hodinami tak to funguje velmi dobře. Největší problém jsem měl sehnat vhodné koncové spínače, proto jsem je vyrobil z kousku žaluzije (na tuto vychytávku jsem obzvláště hrdý laugh. Vše je velmi jednoduché a dobře zřejmé z fotografie. Není snad třeba více popisovat. Náklady na pořízení jsou cca 700 Kč. (trafa nepočítám). HONZA.

Automatické otevírání dvířek kurníku
Automatické otevírání dvířek kurníku
Automatické otevírání dvířek kurníku
Automatické otevírání dvířek kurníku
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 186.10 (?), 23.4.2014 20:23

Pěkný, ale co se týče elektro zapojení zbytečně složité, na co pak dvoje spínací hodiny, když by stačily jen jedny, respektive pokud jste elektrotechnicky zdatnější, místo spínacích hodin tam dát soumrakový spínač.

Automatické otevírání kurníku podle slunce

A třeba tento soumrakový spínač - stavebnice TIPA PT017 Soumrakový spínač s relé 230V/8A

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 39.19 (?), 23.4.2014 22:28


Bohužel moje elektronické znalosti jsou omezené (každý nemůže být odborník na všechno). V tomto zapojení jsou potřeba dvoje spínací hodiny, na jedněch by to nefungovalo. Každé hodniny mají opačnou polarizaci obvodů. Aby to fungovalo na jedněch, musel by být zapojen prvek, který mění +a-. To je už na mě moc složité. Soumrakový spínač by jistě použít šel, ale takto mi to přišlo nejjednoduší. HONZA

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 129.104 (?), 21.5.2014 0:55

Zdravím, dvířka od kurníku nezavírám, slepice si jdou ven kdy chtějí a zpátky taky, nemám čas ráno chodit otvírat a večer zavírat, bydlím jinde, zatím za půl roku se nic nestalo, řešil bych to až po zabití jedné slepice kunou, nebo po sežrání vajec nějakým vetřelcem, chovu zdar a pohodlnosti zvlášť, Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 5.177 (?), 7.6.2014 6:14

jednoduše: dvířka mají pant nahoře - jsou padací zvenku, ja na nich lanko taky zvenku nahoru na kladku a pak dolu se závažím aby uneslo a nazdvihlo dvířka.Na spdní části dvížek je z lechu/ aspň 2 mm/ prfil L, v kurníku je před dvířky platíčko  - houpačka na kulatině asi i cm průměr, na konci platíčka je z plechu taky profil L o bráceně jako když zaklesnete proti sobě prsty u rukou. No a teď už jenompřidržíte ve výšce závaží, zavřete dvířka, zaklesnete profily, spustíte závaží a čekáte do rána kdy první slepice skočí na platíčko, profily se rozpojí, dvířka se otevřou a slepice jdou zobat.Funguje to už deset let - foto a návod zašlu.Oskar.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 216.243 (?), 11.6.2014 15:13

Dobrý den, také jsme slepice nezavírali, spaly půl roku na střeše kurníku a byly moc spokojené, pak přišla kuna a stihla zakousnout tři slepice, jednu jsme zachránili. V okolních zahradách kuna požrala za týden asi 30 slepic. Pořídili jsme před měsícem nové slepice a automatické otevírání kurníku. Pěkný den Kateřina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 132.254 (?), 14.6.2014 20:10

My si pořídili automatické otevírání a zavírání dvířek kurníku hlavně proto, aby mohly slepice brzy ráno za světla jít ven jak budou chtít a nemusí čekat na nás, až se vyspíme. Večer se zavíráním by problém nebyl. Vypozorovali jsme, že naše slepice v 9 hodin večer už jsou v kurníku a dvířka se zavírají tak kolem půl desáté. Princip zavírání-otvírání je na světelné čidlo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jariel231 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 146.203 (?), 21.10.2014 20:25

Pokud máte vrátka kurníku na petlici, tak je tu jednoduchý způsob jejich otevírání - Otvevírání slepic.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 193.185 (?), 30.10.2014 15:03

a co když nemám možnost připojení elektřiny, lze otevírání vyřešit třeba přes vyřazenou autobaterii???

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Topný kabel10:10
Topný kabel3.7.2024
Topný kabel2.7.2024
Svislá odpadní roura 75mm27.6.2024
Svislá odpadní roura 75mm25.6.2024
Srovnávačka MS 30025.6.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika