Je kohout nemocný?
|
|
 |
 |
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?) 18.5.2015 18:52
Samozřejmě respektuji názor, nicméně ze zkušeností které mám, nevěřím na zlá zvířata, zvířata prostě bez důvodu neútočí. Ne vždy je důvod jasný a zřejmý, ale prakticky vždy je na vině člověk, ať už nevhodným výběrem zvířete (nerespektování jeho základních potřeb) nebo přímo svým chováním, podmínkami.
Srovnání slepic, koček a psů je jako míchat jablka a hrušky, obojí je ovoce, ale tím to končí. Zatímco pro slepici je kohout přirozený obránce, kočka či fena potřebuje ev. psa pouze za jediným účelem a tím je rozmnožování. Jinak se bez opačného pohlaví zcela objede.
Mimo to je jednodušší svalit vinu na to zlé a agresivní zvíře, které si mnohdy chrání jen své teritorium než přijmout odpovědnost za vlastní nezodpovědné chování.
Ne, nadarmo mi moje babička říkala... nelez ke zvířatům když nevíš jestli můžeš a když jsem přesto šla za krocanem který si chránil své družky a proto po mě vystartoval, nejen, že jsem dostalal klovanec od krocana, ale dostala jsem ještě na p.r.d.e.l za to, že jsem neposlouchala.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 59.130 (?), 16.5.2015 17:20, zobrazeno: 33474x
Dobrý den,
jsme začátečníci a moc bych vás chtěla poprosit o radu.
Před 14 dny jsme si na trhu koupili 6 slepiček a jednoho kouhouta - všichni jsou mladí, kolem 20 týdnů. První 2 dny byli dost zmatení a hodně bázliví, pomalu ani nechtěli z kurníku do výběhu. Třetí den ale slepičkám otrnulo a začaly se konečně chovat jako doma. Jen kohout se pořád držel ve výběhu a co víc, začal odhánět ostatní slpičky od jídla.
Teď už sice chodí ven taky, ale narozdíl od slepic má takovou extrémně trhavou chůzi a k tomu pořád otáčí hlavu na jednu stranu. Když mu hodim žížalu, nevezme si jí - jakoby j neviděl (ostatní slepice při pletí zase vidí i ty žížaly, co já ne).
Zdá se mi také mnohem víc vystrašenější, než ostatní slepičky, které se nechají občas i pohladit. Na kohouta jen vztáhnu pomalu ruku a on už chytá amok, čímž zbytečně vždycky poblázníi ostatní slepice... Občas i naráží do věcí a dlouho váhá než třeba vyjde do schodů nebo ze dveří...
No abych to uzavřela, myslíte, že může mít nějakou vadu rovnováhy, nebo oční vadu? Zdá se mi totiž, že nemá v jednom oku čočku kulatou, ale s takovou protáhlou čárkou. Nebo jestli je to jen kohout šílenec...?
Díky za rady!
Zuzka
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?), 16.5.2015 20:38
Jak už píše S.P. může to být i nemocí, ale zároveň tohle chování je u kohoutů celkem normální.
Náš kohoutek (stejně jako jeho první předchůdce) je mnohem víc obezřejtnější než všechny slepice. Ty se s různým stupněm ochoty nechají podrbat, pohladit či chytnout, ale kohoutek ne, ten je proti nim jak z divochých vajec.
Narozdíl od slepic které si celkem v klidu hledají, zobají podle toho kde je to pro ně nejzajímavější, si kohoutek na všechny své činnosti hledá takové místo, aby mě přehled o všem co se děje. Slepice si celkem bezstarostně dělají co potřebují, ale kohoutek pořád sleduje a pozoruje, co se kde šustne.
Jakmile je nějaké riziko, hned se začne starat o své hejno. Zaregistruje třeba dravce.. podotýkám, že mnohem dřív než si ho všimneme my... a už brouká na holky, aby je ochránil.
Stejně tak je to s jeho harémem, když má chuť. Kromě toho, že je chrání si je neustále, aby v případě chuti měl vhodné místo, kde začne se zájmem vyhazovat nějaký klacíček a bručet, aby se holky seběhly a on si tu svou zrovna vybranou mohl obskočit.
Prostě kohout má spoustu práce a být ve střehu a obezřetný je pro něj velmi důležité .
P.s. Obávám se, že pokud máte jen 6 slepiček na jednoho kohouta tak až plně dorostou, budou mít velké problémy.
Nevím zda je podstatný rozdíl v potentnosti velkých a malých plemen kohoutů. My máme liliputa aktuálně na už jen 12 slepic a je to na hraně. Zvlášť jednu chuděru si velmi oblíbil, té zrovna dorůstají brka na půlce krku.
S malým kohoutem je trochu problém vzhledem k velikosti slepic... s těmi zvlášť velkými je pro něj náročnější se na nich udržet, ale u velkého kohouta je problémem jeho váha a také velikost pařátů. Protože kohout má prostě svoji potřebu a čím menší hejno, tím častěji bude jednotlivé slepice "obšťastňovat", čímž mohou vzniknout větší následky na slepicích.
Nehledě na to, že.. z toho co jsem vypozrovala... je kohout poměrně vybíravý a tak některé slepice jsou u něj oblíbené více, jiné méně. Při pouhých šesti kouskách slepic se ta možnost výběru ještě více zmenšuje.
Nevím jak se interval mění celého dne, ale z toho co jsem vypozorovala, v různých denních dobách (je tedy mj. evidentní, že občas to dělá i proto, aby ukázal, že on je tu pán, když ho vidíme), tak náš kohout skáče v průměru zhruba 1-5x za hodinu.
Když rozklepnu vejce tak připadá zhruba na 9 vajec za den 3-4 neoplodněná.
Nejsem samozřejmě odborník, beru to jen podle svého pozorování a úsudku. Předpokládám, že nějaká část neoplodněných vajec připadá i na to kdy není skok dokončen (myslím, že to se taky stává). Nicméně pokud toho tak nějak odhadnu z toho co vidím atd., vychází mi z toho cca, že :
každý den obskočí většinu produktivních slepic, tj. 10 (a i neproduktivní, to vídám) a z toho některé 3x možná i více. Tedy při 6 slepicích... no ani to nechci počítat. Kohoutkovi to nezávidím, ale bála bych se o ty slípky.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 17.5.2015 23:01
|
|
 |
|
 |
 |
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?), 18.5.2015 3:57
Tak nutný není, s tím souhlasím. Mimo to, když jsme si naše první slepičky pořídili, tak jsem hlásala, že chci slepice a ne harém.
Ovšem na straně druhé musím říct, že pořídit si kohoutka bylo velmi, velmi dobré rozhodnutí.
Přestože u slepiček nejsme od té doby v podstatě už žádaní na podrbání... v zásadě se občas uvolí, protože MY to chceme... tak nepochybně jsou spokojenější a celkově samostatnější.
Čili od jisté doby říkám, že jsem díky praxi změnila názor a jsem za to pořídit si dostatečný počet slepiček s kohoutkem. Pro slepice je to lepší a o ty přeci jde .
P.s. Strašně ráda poslouchám kokrhání toho našeho kohoutka. Má příjemný zvonivý hlas a já zároveň vím, že je všechno v pořádku a o holky je "postaráno".
Pouze přiznávám, že... v době našeho prvního, když jsem doufala v jeho vyléčení... a měla jsem ho na noc u sebe mi to jeho první zakokrhání každý den přesně ve 4:50 skoro do ucha, zase tak moc příjemné nebylo. Na druhé už jsem ale vstávala plná elánu a nejpřesněji jako nikdy před tím ani potom .
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.38 (?), 18.5.2015 8:04
Je vidět, že jste nikdy neměla,,zlého kohouta" My jsme jich měli několik a poslední šel na pekáč po tom, co vyskočil na hlavu čtyřleté sestřence a pařátama jí projel obličej, div nepřišla o oko. Od té doby jsme na kohouty rezignovali, protože slepice jsou stejně zdegenerované a na vejcích už ani sedět nechtějí(krom těch přírodnějších druhů).Lidi tady na vesnici mají ještě slepic dost, pro vlastní potřebu těch cca 7ks, ale kohouta už má opravdu málokdo. Pro blaho slepic...? Slípkám je to jedno. To je jako by jste pro blaho kočky musela mít i kocoura, pro blaho psa i fenku atd...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?), 18.5.2015 18:52
Samozřejmě respektuji názor, nicméně ze zkušeností které mám, nevěřím na zlá zvířata, zvířata prostě bez důvodu neútočí. Ne vždy je důvod jasný a zřejmý, ale prakticky vždy je na vině člověk, ať už nevhodným výběrem zvířete (nerespektování jeho základních potřeb) nebo přímo svým chováním, podmínkami.
Srovnání slepic, koček a psů je jako míchat jablka a hrušky, obojí je ovoce, ale tím to končí. Zatímco pro slepici je kohout přirozený obránce, kočka či fena potřebuje ev. psa pouze za jediným účelem a tím je rozmnožování. Jinak se bez opačného pohlaví zcela objede.
Mimo to je jednodušší svalit vinu na to zlé a agresivní zvíře, které si mnohdy chrání jen své teritorium než přijmout odpovědnost za vlastní nezodpovědné chování.
Ne, nadarmo mi moje babička říkala... nelez ke zvířatům když nevíš jestli můžeš a když jsem přesto šla za krocanem který si chránil své družky a proto po mě vystartoval, nejen, že jsem dostalal klovanec od krocana, ale dostala jsem ještě na p.r.d.e.l za to, že jsem neposlouchala.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 187.190 (?), 4.4.2017 16:40
Dobrý den, připojuji reakci. Právě řeším protivného kohouta... skočil také na vnuka i na mne. Já se snažím mu porozumět a nerozčilovat ho, ale předchozího jsem dochovala doma v hospické krabici... ten byl hodný... já se ho bojím i oba psi... M.Fragnerová
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|