Jak už píše S.P. může to být i nemocí, ale zároveň tohle chování je u kohoutů celkem normální.
Náš kohoutek (stejně jako jeho první předchůdce) je mnohem víc obezřejtnější než všechny slepice. Ty se s různým stupněm ochoty nechají podrbat, pohladit či chytnout, ale kohoutek ne, ten je proti nim jak z divochých vajec.
Narozdíl od slepic které si celkem v klidu hledají, zobají podle toho kde je to pro ně nejzajímavější, si kohoutek na všechny své činnosti hledá takové místo, aby mě přehled o všem co se děje. Slepice si celkem bezstarostně dělají co potřebují, ale kohoutek pořád sleduje a pozoruje, co se kde šustne.
Jakmile je nějaké riziko, hned se začne starat o své hejno. Zaregistruje třeba dravce.. podotýkám, že mnohem dřív než si ho všimneme my... a už brouká na holky, aby je ochránil.
Stejně tak je to s jeho harémem, když má chuť. Kromě toho, že je chrání si je neustále, aby v případě chuti měl vhodné místo, kde začne se zájmem vyhazovat nějaký klacíček a bručet, aby se holky seběhly a on si tu svou zrovna vybranou mohl obskočit.
Prostě kohout má spoustu práce a být ve střehu a obezřetný je pro něj velmi důležité
.
P.s. Obávám se, že pokud máte jen 6 slepiček na jednoho kohouta tak až plně dorostou, budou mít velké problémy.
Nevím zda je podstatný rozdíl v potentnosti velkých a malých plemen kohoutů. My máme liliputa aktuálně na už jen 12 slepic a je to na hraně. Zvlášť jednu chuděru si velmi oblíbil, té zrovna dorůstají brka na půlce krku.
S malým kohoutem je trochu problém vzhledem k velikosti slepic... s těmi zvlášť velkými je pro něj náročnější se na nich udržet, ale u velkého kohouta je problémem jeho váha a také velikost pařátů. Protože kohout má prostě svoji potřebu a čím menší hejno, tím častěji bude jednotlivé slepice "obšťastňovat", čímž mohou vzniknout větší následky na slepicích.
Nehledě na to, že.. z toho co jsem vypozrovala... je kohout poměrně vybíravý a tak některé slepice jsou u něj oblíbené více, jiné méně. Při pouhých šesti kouskách slepic se ta možnost výběru ještě více zmenšuje.
Nevím jak se interval mění celého dne, ale z toho co jsem vypozorovala, v různých denních dobách (je tedy mj. evidentní, že občas to dělá i proto, aby ukázal, že on je tu pán, když ho vidíme), tak náš kohout skáče v průměru zhruba 1-5x za hodinu.
Když rozklepnu vejce tak připadá zhruba na 9 vajec za den 3-4 neoplodněná.
Nejsem samozřejmě odborník, beru to jen podle svého pozorování a úsudku. Předpokládám, že nějaká část neoplodněných vajec připadá i na to kdy není skok dokončen (myslím, že to se taky stává). Nicméně pokud toho tak nějak odhadnu z toho co vidím atd., vychází mi z toho cca, že :
každý den obskočí většinu produktivních slepic, tj. 10 (a i neproduktivní, to vídám) a z toho některé 3x možná i více. Tedy při 6 slepicích... no ani to nechci počítat. Kohoutkovi to nezávidím, ale bála bych se o ty slípky.