Řekl bych, že paní má na mysli šťávu do vody, tedy sirup. Recept za studena: 3 l ovoce, 2 l převařené vody, horkou nalít na ovoce a pomačkat. Přidat kys. citrónovou, asi necelou lžíci. Nechá se 24 hod. stát. Pak se lehce vymačká a přidá na 1 l šťávy 1 kg cukru a míchá kdo jde okolo, až se cukr rozpustí. Naleje se do vymytých lahví, ne do plna a do hrdla se naleje asi 2 - 3 cm rumu - důležité! Uzavře a uloží v chladu a ve tmě - důležité. Používáme 0,5 l lahve od lihovin se šroubovacími uzávěry. Nevýhody: V hrdle se usadí šum, zbytky ovocné drti, před použitím se musí odstranit. Trochu želíruje, ale málo a nechá se roztřepat. Občas některá začne kvasit. Výhody: je přírodní. Děláme z červeného a z černého rybízu a ze směsi.