Rybízová šťáva



Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 156.8 (?)
24.7.2012 19:50

po zkoumání asi dvaceti "zaručených" receptů na rybízovou šťávu jsem to vzal selským rozumem a tohle je můj dnešní postup:

  1. 4 kg včera otrhaného rybízu
  2. ráno jse přidal převařenou vodu, asi litr a půl, aby to byla směs jako husté bahno
  3. rukama jsem to důkladně rozmačkal
  4. odpoledne jsem postupně po pár sběračkách přes plátno vymačkal cca. 4,2 litrů čisté šťávy
  5. do hrnce, ohřát na cca. 60°
  6. přidal jsem 3kg cukru a 20g kys. citr.
  7. míchal a sbíral pěnu do úplného rozpuštění cukru
  8. zvýšil jsem teplotu sirupu na 80° a šup s ním do vyvařených lahví wink

ředím to jako klasickou šťávu a všem to moc chutná!

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 109.108 (?), 13.5.2012 17:39, zobrazeno: 45353x

Vím, že je ještě brzy, ale štěstí přeje připraveným, proto prosím o vyzkoušený recept na výbornou šťávu z červeného rybízu.vypadá to, že ho bude letos hodně.Moc děkuji předem.Markéta.

   
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 13.5.2012 19:19

Nevím co si představujete pod termínem šťáva z rybízu. Já dělám jen sirup.

            Mr Big

   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.2 (?), 13.5.2012 20:10

Řekl bych, že paní má na mysli šťávu do vody, tedy sirup. Recept za studena: 3 l ovoce, 2 l převařené vody, horkou nalít na ovoce a pomačkat. Přidat kys. citrónovou, asi necelou lžíci. Nechá se 24 hod. stát. Pak se lehce vymačká a přidá na 1 l šťávy 1 kg cukru a míchá kdo jde okolo, až se cukr rozpustí. Naleje se do vymytých lahví, ne do plna a do hrdla se naleje asi 2 - 3 cm rumu - důležité! Uzavře a uloží v chladu a ve tmě - důležité. Používáme 0,5 l lahve od lihovin se šroubovacími uzávěry. Nevýhody: V hrdle se usadí šum, zbytky ovocné drti, před použitím se musí odstranit. Trochu želíruje, ale málo a nechá se roztřepat. Občas některá začne kvasit. Výhody: je přírodní. Děláme z červeného a z černého rybízu a ze směsi.

      
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 13.5.2012 22:30

Já to dělám trochu jinak. Rybíz pomelu na strojku Tuti fruti, šťávu dám do hrnce (maximálně 2,5 l), přidám cukr a zahřívám za stálého míchání těsně pod 80 °C (nesmí chytit varnou příchuť). Na 1,6 l šťávy dávám 1 kg krystalu.Odstavím a ihned plním do vymytých lahví, zavíčkuji (používám lahve s plechovými šroubovacími uzávěry např od alkoholu). Položím na bok a nechám vychladnout. Když mám maliny přidávám je při mletí k rybízu. Stejným způsobem dělám sirup z višní, jen získání šťávy je poněkud pracnější, když mám hodně malin, dělám i čistě malinový.

              Mr Big

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 14.5.2012 9:24

Sirup čistě malinový, ale i višňový obvykle potřebuje přídavek kyseliny citronové (kvůli chuti po naředění) 

            
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 14.5.2012 15:08

Pochopitelně, ale paní chtěla recept na rybízový.Pro úplnost bych ještě dodal, že vylisovanou šťávu je dobré nechat překapat přes řídkou látku. Při zahřívání případnou pěnu sbírat a vyhazovat.

                           Mr Big

   
Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 156.8 (?), 24.7.2012 19:50

po zkoumání asi dvaceti "zaručených" receptů na rybízovou šťávu jsem to vzal selským rozumem a tohle je můj dnešní postup:

  1. 4 kg včera otrhaného rybízu
  2. ráno jse přidal převařenou vodu, asi litr a půl, aby to byla směs jako husté bahno
  3. rukama jsem to důkladně rozmačkal
  4. odpoledne jsem postupně po pár sběračkách přes plátno vymačkal cca. 4,2 litrů čisté šťávy
  5. do hrnce, ohřát na cca. 60°
  6. přidal jsem 3kg cukru a 20g kys. citr.
  7. míchal a sbíral pěnu do úplného rozpuštění cukru
  8. zvýšil jsem teplotu sirupu na 80° a šup s ním do vyvařených lahví wink

ředím to jako klasickou šťávu a všem to moc chutná!

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.7 (?), 26.7.2012 11:32

Problém většiny těchto sirupů je, že časem zrosolovatí, při ředění vodou se nerozpustí a ve sklenice zůstává na dně v podobě malých kousků.  Takový už nikdo nechce pít. Obcházím to proto tak, že šťávu vyrobím už naředěnou a vysterilizuju ve sklenicích podobně jako o pár měsíců později jablečný mošt.

         
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 26.7.2012 19:11

Já dělám rybízový sirup čistě jen z červeného rybízu, potom dělám sirup půl rybízu a půl malin a dělám také višňový sirup. Ani jeden z nich nerosolovatí.  Rosolovatěl mně sirup rybízový s přídavkem černého rybízu i když jsem postupně snižoval jeho procento až na 10%.

         Mr Big

            
host - 66.241 (?), 24.5.2016 11:03

Čím melete rybíz?  Chtěl jsem koupit mlýnek na hrozny, ale bobule rybízu jsou moc malé. Mlýnek Tutti-trutti je na menší množství a nevím zda tento mlýnek nepoškodí pecky. Díky

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika