Rybízová šťáva
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 109.108 (?), 13.5.2012 17:39, zobrazeno: 45353x
Vím, že je ještě brzy, ale štěstí přeje připraveným, proto prosím o vyzkoušený recept na výbornou šťávu z červeného rybízu.vypadá to, že ho bude letos hodně.Moc děkuji předem.Markéta.
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 13.5.2012 19:19
Nevím co si představujete pod termínem šťáva z rybízu. Já dělám jen sirup.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 9.2 (?), 13.5.2012 20:10
Řekl bych, že paní má na mysli šťávu do vody, tedy sirup. Recept za studena: 3 l ovoce, 2 l převařené vody, horkou nalít na ovoce a pomačkat. Přidat kys. citrónovou, asi necelou lžíci. Nechá se 24 hod. stát. Pak se lehce vymačká a přidá na 1 l šťávy 1 kg cukru a míchá kdo jde okolo, až se cukr rozpustí. Naleje se do vymytých lahví, ne do plna a do hrdla se naleje asi 2 - 3 cm rumu - důležité! Uzavře a uloží v chladu a ve tmě - důležité. Používáme 0,5 l lahve od lihovin se šroubovacími uzávěry. Nevýhody: V hrdle se usadí šum, zbytky ovocné drti, před použitím se musí odstranit. Trochu želíruje, ale málo a nechá se roztřepat. Občas některá začne kvasit. Výhody: je přírodní. Děláme z červeného a z černého rybízu a ze směsi.
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 13.5.2012 22:30
Já to dělám trochu jinak. Rybíz pomelu na strojku Tuti fruti, šťávu dám do hrnce (maximálně 2,5 l), přidám cukr a zahřívám za stálého míchání těsně pod 80 °C (nesmí chytit varnou příchuť). Na 1,6 l šťávy dávám 1 kg krystalu.Odstavím a ihned plním do vymytých lahví, zavíčkuji (používám lahve s plechovými šroubovacími uzávěry např od alkoholu). Položím na bok a nechám vychladnout. Když mám maliny přidávám je při mletí k rybízu. Stejným způsobem dělám sirup z višní, jen získání šťávy je poněkud pracnější, když mám hodně malin, dělám i čistě malinový.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 14.5.2012 15:08
Pochopitelně, ale paní chtěla recept na rybízový.Pro úplnost bych ještě dodal, že vylisovanou šťávu je dobré nechat překapat přes řídkou látku. Při zahřívání případnou pěnu sbírat a vyhazovat.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 26.7.2012 19:11
Já dělám rybízový sirup čistě jen z červeného rybízu, potom dělám sirup půl rybízu a půl malin a dělám také višňový sirup. Ani jeden z nich nerosolovatí. Rosolovatěl mně sirup rybízový s přídavkem černého rybízu i když jsem postupně snižoval jeho procento až na 10%.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
host - 66.241 (?), 24.5.2016 11:03
Čím melete rybíz? Chtěl jsem koupit mlýnek na hrozny, ale bobule rybízu jsou moc malé. Mlýnek Tutti-trutti je na menší množství a nevím zda tento mlýnek nepoškodí pecky. Díky
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|